Ouwen Dok te Mechelen is volledig ontmanteld

Den Ouwen Dok is volledig ontmanteld

0 Shares

Het dak is van Den Ouwen Dok

Den Ouwen Dok, eind 2019 een hotel, is volledig ontmanteld. De bouwkundige ingrepen aan de kelder van het vroegere zwemcomplex zijn bijna volledig achter de rug. De werfzone zal zich vanaf nu verplaatsen naar het gelijkvloers. Dit werd vandaag tijdens een plechtig moment gevierd met het inbetonneren van een kokertje in de keldermuur. De koker bevat documentatie voor volgende generaties..

Koker met documentatie word ingemetseld in Den ouwen Dok te Mechelen

De voormalige ‘Stedelijke badinrichting en douane-entrepot’ werd in 2001 voor het publiek gesloten. Begin 2018, nadat de stad zelf de buitenrestauratie had voltooid om het uitzonderlijke gebouw te bewaren voor de toekomst, verkocht ze het gebouw aan de vennootschap Van der Valk Mechelen. Hun voorstel om het oude zwembad om te vormen tot een 4-sterren hotel met 120 kamers, conferentiezalen en een stadsbrasserie stemde het best overeen met de voorwaarden die de stad stelde bij verkoop.

Oud zwembadcomplex aan Rode Kruisplein ontmanteld

Na een periode van vooronderzoek en werfinrichting startte CIT Blaton in maart van dit jaar met het ontmantelen van het gebouw aan de binnenzijde.
Het meest ingrijpende was het weghalen van het dak boven de zwemkom. Ondertussen werden ook de funderingen en de kelders al aangepakt, werden de liftkokers toegevoegd en de trappen naar de verdieping vernieuwd. Er kan nu gestart worden met de opbouwwerken vanop de gelijkvloerse verdieping.  De zwemkom zelf blijft tijdens de werken volledig afgeschermd en zal pas later gerestaureerd worden”, vertelt Greet Geypen als schepen van Stadsvernieuwing en Monumentenzorg.

Eind volgend jaar zullen de deuren van het hotel en congrescentrum openen en is Mechelen een trekpleister rijker. “Het hotel zal als trekker fungeren voor de toekomstige site en zal voor een schakel zorgen met de binnenstad. Mede door de toevoeging van een stadsbrasserie kan deze plek uitgroeien tot een nieuwe ontmoetingsplek aan het water”, aldus burgemeester Bart Somers.

Roemrijke geschiedenis Den Ouwen Dok

Dat den ouwen dok een roemrijke geschiedenis heeft, staat buiten kijf. Een geschiedenis die begint in het oorlogsjaar 1914. Niet zonder reden wordt in dat jaar concreet werk gemaakt van de bouwplannen. De vrees bestaat immers dat heel wat werkkrachten naar Duitsland zullen gestuurd worden. Het grootste bouwproject in Mechelen zal veel mensen kunnen redden van de gedwongen arbeid in de Duitse oorlogsindustrie.

Ouwen Dok te Mechelen is volledig ontmanteld

Het badencomplex is in de periode tussen 1915 tot 1924 opgetrokken naar een ontwerp van August Van Haesendonck. Het is tegelijk groots en van een bijzonder fijne detaillering. Het gebouw moest aanvankelijk een van Europa’s grootste zwembadcomplexen worden, maar heeft daarnaast ook gediend als publieke baden, douanedepot en stapelplaats. Recenter bood het onderdak aan verschillende verenigingen.

120 hotelkamers en brasserie aan het Keerdok

Het historisch gebouw zal op de eerste en tweede verdieping de hotelkamers herbergen. De benedenverdieping blijft toegankelijk voor het publiek en zal naast een stadsbrasserie aan de zijde van het Keerdok, ook conferentiezalen omvatten.

Het stadsbestuur heeft er bij de nieuwe eigenaar op aangedrongen om een publieke ruimte te voorzien, zodat Mechelaars ook te allen tijde toegang hebben” aldus Greet Geypen.

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Stad Mechelen

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.