Filmhuis krijgt boost van de stad Mechelen

0 Shares

Filmhuis krijgt ontwikkelingskansen van stad Mechelen

Sinds het Filmhuis programmeert in het auditorium van het Cultuurcentrum Mechelen heeft het een stevige publiekswerking weten uitbouwen. Dat is het Mechelse stadsbestuur niet ontgaan. De Stad Mechelen honoreert die inspanningen met een pakket maatregelen die verdere uitbreiding mogelijk maken.

40 jaar Filmhuis

Filmhuis Mechelen werd eind 1976 opgericht door een groepje Mechelse filmenthousiastelingen en profileerde zich van bij het begin meteen als een onafhankelijke vertoner. Met een programmamix die arthousefilms van over de hele wereld combineert met kortfilm, documentaires, cultfilms en klassiekers, wist het Filmhuis zich vier decennia staande te houden tot vandaag.Filmhuis te Mechelen

Cultnamen als David Lynch, Werner Herzog, Wong Kar-Wai, Pedro Almodovar, The Coen Brothers, Ang Lee, Gus Van Sant, Peter Greenaway, Aki Kaurismaki, Paul Thomas Anderson, François Ozon, Michael Haneke en Quentin Tarantino werden aan het Mechels publiek getoond voor ze bij het grote publiek bekend raakten.

De allereerste voorstelling vond plaats op 21 januari 1977 in het inmiddels verdwenen ’t Atelier in de Katelijnestraat. Na vijf jaar uitvalbasis in ’t Atelier kende het Filmhuis noodgedwongen een klein decennium lang een nomadisch bestaan. Ze zwierven langs allerlei kleine zaaltjes tot in 1992 Theater Teater, het huidige Kunstencentrum nOna, hen onderdak bood in de roemruchte Ciné Studio. Een zaal die ze vaak moesten afstaan voor andere producties en die hen een beperkte groeimarge bood.

Een kentering kwam er in 2009. Het Mechelse Cultuurcentrum bood hen onderdak en stelde het auditorium ter beschikking op een vaste dag, waardoor het Filmhuis een stevige publiekswerking kon uitbouwen. De vaste vertoningen op dinsdag werden een wekelijkse afspraak voor vele Mechelse Filmliefhebbers. Hun toeschouwersaantal kende een explosieve groei: van een kleine 2000 in 2009 tot 8890 in 2015.

Een pakket maatregelen en bijkomende ondersteuning
Na 40 jaar werkt het Filmhuis nog steeds consequent met vrijwilligers. We merkten dat het Filmhuis succesvol is en tegelijkertijd ook ambities koestert. Met de stad voorzien we vanaf nu een subsidie van 7500 euro. We gaan ook van 1 naar 2 tot zelfs 3 speeldagen. Verder komt er ook bijkomende ondersteuning vanuit het Cultuurcentrum Mechelen (CCM), onder meer in de ondersteuning in ticketing en promotie, de mogelijkheid om meer vertoningen te houden na elkaar, een bijkomende vaste speeldag en verdere inhoudelijke samenwerking om het kwalitatieve aanbod te vergroten”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

Filmhuis bioscoopzaal te MechelenAndere organisaties, verenigingen en stadsdiensten doen vaak een beroep op het Filmhuis voor projecties, voorstellingen, samenwerkingen en coproducties. Denk aan Het Afrika Filmfestival, Amnesty International, H30, kc nOna, Natuurpunt, Docville, de Vluchtelingendienst, Het Huis van het Nederlands, Kazerne Dossin, Music For Life, Contour en ook Kidscam, met wie het Filmhuis recent ook ontbijtfilms programmeert.

Filmfestival

Vanaf het najaar 2016 zullen we ook de ontbijtfilms met Kidscam in het CCM programmeren”, zegt Thomas Van Roost, voorzitter van het Filmhuis. “Samen met hen en het CCM plannen we een animatiefilmfestival in de tweede helft van 2017. Hiermee willen we kwaliteitsvolle animatiefilm voor kinderen en hun ouders extra onder de aandacht brengen: een genre dat volgens ons nog te weinig aandacht krijgt en waarin nog heel wat niet ontdekte parels zitten. Dit wordt een absolute meerwaarde zowel voor gezinnen als voor de doorwinterde filmliefhebber.”

We hebben momenteel een uitstekend lopend programma met speelfilms op dinsdag. Dit aanbod kunnen we nu uitbreiden met klassiekers en de betere documentaire op maandag, om zo de Mechelaar te verwennen met een nog completere programmatie” besluit het Filmhuis enthousiast.

Dat het aanbod zich nu kan uitbreiden naar maandag- en dinsdagavond kunnen we alleen maar toejuichen. Bovendien blijft Mechelen zich inzetten als kinderstad en sluit de uitbreiding naar kwaliteitsvolle animatiefilms zich daarbij perfect aan“, voegt burgemeester Bart Somers daaraan toe.

Datum bericht : 11 februari 2016
Interviews :
Bart Somers (burgemeester)
Björn Siffer (schepen van Cultuur)

0 Shares