Fietsotheek uitleendienst Mechelen

0 Shares

Uitleendienst voor kinderfietsen te Mechelen

Sinds 18 augustus 2016 heeft de stad Mechelen zijn eigen “Fietsotheek“, een uitleendienst voor kinderfietsen. Dit project is een initiatief van ’t Atelier vzw en Fietsatelier vzw, ontstaan uit een idee van Mechelaars Katleen Craenen en Dietlinde Willockx. In plaats van een fiets te kopen, kan je een kinderfiets mits een abonnement een jaar lang huren voor een kleine prijs.

Fietsotheek uitleendienst te MechelenKinderen groeien snel, en als ouders steeds een nieuwe fiets aankopen, is voor sommige gezinnen een prijzige investering. Mede dankzij de steun van Sociaal Huis Mechelen, de Nationale Loterij, Novotel Mechelen en de stad Mechelen, beschikt de stad sinds 18 augustus 2016 over een eigen “Fietsotheek“.

De Fietsotheek is een uitleendienst voor kinderfietsen. op basis van een abonnement. In plaats van telkens de kinderen groter worden een nieuwe fiets te kopen, kan je een jaar lang voor 35 € over een kinderfiets beschikken. Je hoeft dan ook niet een jaar gebruik te maken van dezelfde fiets, maar je kan hem inruilen voor een groter model. Zo heeft je kind steeds een fiets op maat, en is weer blij met het nieuwe fietsje. Voor de allerkleinsten zijn er eveneens loopfietsjes te huur aan een 20 € per jaar.

Per fiets dien je uiteraard een klein bedrag als waarborg te betalen. Een leuk detail is wanneer je een eigen kinderfiets schenkt aan de Fietsotheek, ontvang je 50% korting op je abonnement.

Een kinderfiets huren, beter voor het milieu en efficiënt

Vanzelfsprekend is het uitlenen van fietsen ook beter voor het milieu en zeer efficiënt. Bij de opening beschikt de Fietsotheek over 55 fietsen voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Dit aantal zal nog worden aangevuld met herbruikbare tweedehandsfietsen die door her en der geschonken worden aan de Fietsotheek. Halfjaarlijks zorgt de Fietsotheek voor het onderhoud van de fietsen, zodat ze in goede conditie blijven. Het onderhoud van de fietsjes is inbegrepen in de huurprijs.

Fietsotheek Adegemstraat MechelenDeze sociaal economische organisatie heeft de steun van de stad, mede omdat zij mensen die het moeilijk hebben op onze arbeidsmarkt tewerkstellen. In de Fietsotheek is tevens een team aan de slag die nieuwkomers in onze stad begeleiden in het herstellen van fietsen, gecombineerd met een intensieve cursus Nederlands. En nu fietsen maar …

Praktische informatie

Fietsotheek
Adegemstraat 14
2800 Mechelen
Telefoon : +32 472 08 04 85
E-mail : fietsotheek@atelie-mechelen.be
Website : www.fietsotheek.be

Openingsuren :
woensdag van 13.00 tot 18.00 uur
vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur

Tekst en foto’s van Verschueren Eddy

[flickrstream id=”19″]

Interviews :
Marina De Bie (schepen van Mobiliteit)
Katleen Den Roover (schepen van Sociale Economie en Tewerkstelling)
Koen Anciaux (voorzitter Sociaal Huis)
Veronique Matthees (coördinator ’t Atelier en Fietsatelier)
Pieter Janssen (verantwoordelijke Fietsotheek)
Bert Leysen (dagelijks bestuur)

 

 

 

 

0 Shares