Maanrock 2019 was het de beste editie ?

197 Shares

Maanrock 2019 en de naweeën

Stadsfestival Maanrock overspoelde drie dagen de stad met rijk gevulde decibels onder het motto #2800love. Duizenden festivalgangers kwamen van heinde en verre om te genieten van drumbeats en live muziek aangevuld met lichtshows en mistgordijnen. Maanrock is ongetwijfeld het grootste gratis muziekfestival voor jong en oud in Vlaanderen. 

Maanrock 2019 in stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Reeds vijf jaar breng ik geheel onbezoldigd en vrijwillig stadsreportages op mijn blog en vlog Mechelen op zijn Best. Dagelijks besteed ik gemiddeld acht à negen uur aan het schrijven van artikelen, samenstellen van online fotoalbums en video’s. Ik doe dit met veel passie en probeer er altijd iets positiefs van te maken. 

Dit jaar heb ik door omstandigheden ervoor gekozen om geen reportage te maken over Maanrock, maar zelf tussen de mensenmassa mijn plaats in te nemen, en in naam van bezoekers die me aanspraken hun reacties voor een deel neer te pennen. Fantastische foto’s en video’s inclusief interviews zijn te bekijken op de facebook pagina van Project Wolf, op en top Mechels.

Barst Maanrock uit zijn voegen ?

In de media lees je alleen maar rozengeur en maneschijn over ons stadsfestival. En toch is er een ook een keerzijde aan de medaille. Tijden veranderen en dat geldt ook voor Maanrock. Dat kleine stadsfestival is vandaag een serieuze kanjer van een festival. Het gemoedelijke is verdwenen, het is nu een strak georganiseerd festival, waar de betere media, influencers, VIP’s en andere genodigden het festival in de schijnwerpers plaatsen. 

Stadsfestival Maanrock (archieffoto)
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Of deze Maanrock een topper is met een recordopkomst van 135.000 bezoekers zoals in de media vermeld wordt, ik meen dat daar de waarheid geweld wordt aangedaan. Ik heb uiteraard geen telmachine bij me, maar veel mensen rondom mij deelden mijn mening dat er minder volkstoeloop was dan vorige edities. De dagen en uren dat ik me tussen de menigte begaf durf ik met de hand op mijn hart zeggen dat de massa bezoekers tot pakweg 21 uur zeer magertjes was. 

Vooral het Mechels Podium op het Cultuurplein mogen we tot een topper beschouwen, en dit met dank aan Café Malvine. De Koer (Botermarkt) en het Feestpodium (Ijzerenleen) was niet voor mij weggelegd. Wat een herrie ! Heeft dit nog iets met muziek te maken, deze vraag heb ik me meermaals gesteld. Geen wonder dat er oordopjes uitgedeeld worden. Ik kan me best voorstellen dat er zoveel gehoorproblemen zijn bij de jeugd. Dit is niet normaal meer. Is het dan zo onoverkomelijk moeilijk de muziek 20db minder te laten galmen ? Dan hoeven we geen oordopjes te gebruiken (besparing en milieuvriendelijk) en hoeven we niet te roepen om elkaar te verstaan (sociaal contact). Geloof me, het plezier zal er ook wel zijn zonder te luide muziek.

Günther Neefs op Mechels Podium Maanrock
Foto met dank aan Leen Van De Sande

Milow en Radio Botanique sluiten Maanrock 2019

Milow op stadsfestival Maanrock te Mechelen
Foto met dank aan Project Wolf

De enige uitschieters waar ik echt een bomvolle Grote Markt heb gezien was met het fantastische optreden van Milow. Wat dit Vlaams talent allemaal in zijn mars heeft, is schitterend. Hij weet zonder veel moeite het publiek met zich mee te trekken. Eindelijk nog is muziek hoor ik rondom vertellen. Het laatste optreden was verdiend gereserveerd voor de knappe jongens van Radio Botanique. Zelf ben ik niet tot de laatste seconde gebleven, maar de reacties op social media spreken boekdelen over de show die de Radio Botanique dj’s gebracht hebben. Reacties van “de meest dansbare muziek van Maanrock” en “We hebben jullie nog nooit zo zien stralen” zijn maar enkele die ik gesprokkeld heb. Respect voor Jan, Marc en Gert, het topteam !

Dj’s Radio Botanique sluiten Maanrock 2019 af
Foto met dank aan De Zomer is van Mechelen

De keerzijde van de medaille

Mechelaars klagen over geluidsoverlast, vuile straten, … handelaars en horeca uiten hun ongenoegen. Wat is er allemaal aan de hand achter de schermen van dit populaire circus ? 

De naweeën na Maanrock op de Grote Markt
Foto Lokale Politie Mechelen-Willebroek

De duizenden festivalgangers zullen het niet aan hun hartje laten komen, maar een festival als dit brengt helaas veel andere narigheid met zich mee. De geschreven pers en televisie zenders berichten kort over het stort dat bezoekers achterlaten bij festivals als Tomorrowland en Werchter, maar nauwelijks lees je iets over Maanrock

De Grote Kuis

Ook in Mechelen staat iedere dag een sterk team klaar om al die vuiligheid op te ruimen. Direct na het doven van de lichten op alle podia worden de reinigingsdiensten gemobiliseerd om het stadscentrum terug netjes te krijgen. En dat gaat zo bijna de hele nacht door. Bij het ochtendkrieken rijden kuismachines af en aan.

Grote en kleine kuismachines met stofzuigers reinigen puinhoop op na Maanrock
Foto Lokale Politie Mechelen-Willebroek
Onderhoudsdiensten maken Mechelen terug een stad om te zoenen
Foto Lokale Politie Mechelen-Willebroek

Het is en blijft, ondanks de vele extra vuilnisbakken op het festivalterrein, een probleem om festivalgangers te sensibiliseren hun drinkbekers en allerhande ander afval in de voorziene vuilbakken te dumpen. Spaarzaam omgaan met het milieu, dringt ondanks de voorbije milieu marsen, niet door tot het publiek. En dat is een spijtige zaak als we dagdagelijks zien hoe de onderhoudsploegen en vrijwilligers zich ten volle inzetten om het festivalterrein netjes te houden en te maken.

Kuismachnies rzaen door de stad om alles op drie dagen terug netjes te krijgen na Maanrock
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Op weg naar een terrasje met een lekkere kop koffie, ontmoette ik net voor de opening op de ijzerenleen een handelaar die helemaal niet tevreden was van de toestand aan haar winkel. Inderdaad, dit is de reële ‘day after’. Wat een schande, en zo zijn er wellicht nog heel wat andere locaties die hun wonden likken.

Handelaars tonen de vuiligheid in de winkels na Maanrock
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het stadscentrum is helemaal niet om van te zoenen. Onze propere stad is omgetoverd tot een plakkerig, stinkend geheel waar bier- en urinegeur hoogtij vieren. Op het festivalterrein zag ik kuismachines, een vrachtwagen met container omgebouwd als grote superstofzuiger die onder een dikke wolk stof, al het vuil mee helpt opzuigen. Voetvolk met straatstofzuigers halen met gemak hun 10.000 stappen. Kortom dit is een ‘netjes’ georganiseerd team die er moeten voor zorgen dat in het midden van de week er geen spoor meer te zien is van van wat geweest is.

Veiligheid ten top in Mechelen

En dan spreken we nog niet van de grote politiemacht en andere veiligheidsdiensten die de drie festivaldagen iedere minuut paraat moeten staan voor ieders veiligheid. Bijna iedere festivalbezoeker wordt vluchtig gecontroleerd alvorens het festivalterrein mag betreden worden. Dagelijks worden, ondanks de vele openbare extra toiletten, wildplassers betrapt en geverbaliseerd. Maar al bij al hoor ik bij de politie dat Maanrock een rustig verloop heeft gekend, zonder incidenten, met slechts een beperkt aantal (kleine) opstootjes buiten beschouwing gelaten.

Uiteraard kan Politiezone Mechelen-Willbroek een groots evenement als Maanrock niet alleen verwerken. Daarom bestaat er een uitwisselingsprogramma waarbij zoals dit weekend versterking komt opdraven vanuit Brussel, Brugge en andere steden in Vlaanderen. Andersom gebeurt het ook dat onze politiemensen elders voor bijstand gevraagd worden.

Infostand Lokale Politie Mechelen -Willebroek op Maanrock
Foto Lokale Politie Mechelen-Willebroek

Mechelaars stellen zich vragen bij Maanrock

Waarom sluiten horecazaken op het belangrijkste evenement van Mechelen, en dat terwijl ze boos zijn op het stadsbestuur als er een evenement verplaatst wordt naar de Kruidtuin ? Waarom moeten handelaars in bepaalde zones hun winkel vroeger sluiten ? Waarom mogen er uren voor de aanvang van het festival geen terrassen meer staan ? Waarom moet die muziek zo hard ? Dit zijn maar enkele vragen die Maneblussers zich stellen en zich dikwijls de vraag stellen of dit allemaal nog wel kan in een stadscentrum. 

De eindconclusie. Maanrock mag en moet blijven, maar geluids- milieuoverlast en druggebruik moet strenger aangepakt worden. De affiche, niet slecht voor een gratis muziekfestival, maar ‘teveel is teveel’ wat de muziekkeuze betreft, het is tenslotte geen festivalweide maar een stadscentrum waar jong en oud drie dagen samen ten volle moeten kunnen genieten. Al bij al in het algemeen een puike organisatie waar vooral de honderden vrijwilligers, politiediensten, onderhoudsdiensten en nog zoveel anderen onze stad op de kaart zetten als feeststad. Zonder hen zou Maanrock er heel anders uitzien, en daar moeten we hen uit het diepste van ons hart voor bedanken !

Uw reactie is van harte welkom op facebook of onderaan dit artikel

Tekst, foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

197 Shares

2 comments

  1. Ook deze (keer)zijde van de medaille mag en moet belicht worden. Knap geschreven en zeker iets om over na te denken voor de volgende editie!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.