Fair Trade Ambassadeurs voor Mechelen

0 Shares

Fair Trade Ambassadeurs promoten eerlijke handel

Om meer Mechelaars te engageren om te kiezen voor eerlijke handel, werkt de Stad Mechelen voortaan samen met vier “Fair Trade Ambassadeurs“. Deze stadsgenoten willen net zoals de stad en de wereldwinkel fair trade nog meer op de kaart te zetten. Met deze inspanning is Mechelen goed op weg om het te schoppen tot een echte “5 sterren Fair Trade Gemeente“.

Na de titel: de vijf sterren

Mechelen mag zich sinds 2007 “Fair Trade Gemeente” noemen. We behouden jaar na jaar deze titel omdat zowel de stad als de inwoners zich blijvend inzetten voor fair trade. We kunnen ook tevreden terugblikken op 2015. We organiseerden samen met Fair Trade Mechelen en de wereldwinkel een paaseierenzoektocht, workshops voor het personeel van de stad, leuke stands, lezingen, de Fair Tradeweek en met als kers op de taart een festival rond eerlijke kledij: de M-Fair. Maar ook achter de schermen is er veel fair trade. Zo schenkt de stad enkel fairtradedranken, krijgt iedereen die een buurtfeest doet een fairtradepakket, is er een fairtradeontbijt voor het personeel, gebruikt de Sint fairtradechocolade enzovoort”, vertelt Marina De Bie, schepen van Internationale Samenwerking.Fairtrade winkelstraat België en Mechelen

In 2016 gaat Mechelen nog een stap verder en wilt de stad een ‘5 sterren Fair Trade Gemeente’ worden.

Deze nationale campagne spoort gemeenten aan om fair trade nog meer op de kaart te zetten door middel van Fair Trade Ambassadeurs, Fair Trade Fans, een eerlijke straat, een actie van het bestuur en het werken rond communicatie. Stad Mechelen stelde vandaag trots de Mechelse Fair Trade Ambassadeurs voor, en behaalde zo de eerste ster.

Ambassadeurs overtuigd van Fairtrade

Wie zijn de vier Mechelse Fair Trade Ambassadeurs?

– Tonny Van Bavel (eigenaar Supergoodsstore)
Verkoopt in zijn Supergoodswinkel eerlijk gemaakte en ecologische spullen. “We merkten dat modieuze, eerlijk gemaakte kledij niet makkelijk te vinden is. Het was vaak een onlinegebeuren. Daarom zijn we begonnen met de meest modieuze en betaalbare ecomodemerken te combineren we met een breed assortiment van accessoires en design, allemaal met een ecologische meerwaarde en gemaakt in goede omstandigheden. Sowieso werken we alleen met merken die het ecologische en het eerlijke als kern van hun onderneming hebben. Wanneer het eerlijk gemaakte maar een dun marketingsausje is, haken we meteen af. We hebben ook actief meegewerkt aan de M-Fair, een beurs rond eerlijk gemaakte kledij georganiseerd door de stad en een groot succes.”

– Peter Gusta (straatartiest)
Fair Trade Ambassadeurs van Mechelen“Sinds mijn vrouw enkele jaren geleden zich inzette in de Mechelse Oxfamwinkel, heb ik de fair trade microbe te pakken. Mijn eigen trouwfeest was trouwens ook helemaal ‘eerlijk’. Ik ben van plan de komende jaren mijn straattheater te gebruiken om fair trade in de kijker te zetten. Zo speel ik op 2§ maart een voorstelling op de jaarlijkse paaseitjeszoektocht, weliswaar in een fair trade jasje. Tegen de zomer wil ik een nieuw fair trade steltenkostuum klaar hebben.”

– Myriam Sips (Bellemadam)
“Het gaat goed in Mechelen, heel goed. Zelfs in Londen hebben ze dat nu begrepen, dat schreven ze toch in hun krant ‘Financial times’. En als het goed gaat, dan moet je ook durven kijken naar plaatsen waar het minder goed gaat. Fair Trade zet al tientallen jaren in op het versterken van boeren in het Zuiden. Ze geven ze een eerlijk loon en hoop voor de toekomst. Ik ben dan ook heel vereerd om Fair Trade Ambassadeur te zijn. Ik koop zelf al jaren fair trade en ik kan zeggen dat het niet alleen eerlijk maar ook heerlijk lekker is! Als ambassadeur mag ik nu ook lawaai maken rond fair trade. Juist mijn specialiteit!

– Karel Meyer (zaakvoerder café Sava)
Café Sava en Karel Meyer zetten al van bij de start in op fair trade. Ze kiezen voor eerlijke producten of duurzame producten uit de eigen streek. Daarenboven organiseren ze in samenwerking met Stad Mechelen binnenkort ook een workshop rond eerlijke wereldkeuken. Dit om te laten proeven hoe lekker fair trade wel is!

Nog sterren te verdienen

Mechelen tracht natuurlijk ook de andere sterren binnen te halen:

– Ster 2: Fair Trade Fans
De ambitie is dat per gemeente 25 % van de burgers zich registreert als echte FairTradeFan en kiest voor FairTrade.

– Ster 3: Fair Trade Communicatie
Engagement om zoveel mogelijk over FairTrade te communiceren en eerlijke handel te promoten.

– Ster 4: Fair Trade Straat
Men engageert zoveel mogelijk bewoners van één straat om zich tot FairTradeFans (minstens 30 huizen) uit te roepen en zo samen een FairTradeStraat te worden. Mechelen is goed op weg om ook deze ster binnen te halen. Zo werd op zaterdag 19 maart 2016 de eerste FairTrade winkelstraat van België georganiseerd worden, in Mechelen en in het bijzijn van de ambassadeurs.

– Ster 5: Fair Trade Bestuur
Deze ster gaat verder dan het aanbieden van Fair Trade producten in de stad, maar behelst vooral het beleidsmatig blijven inzetten op Fair Trade.

Fair Trade en fair trade producten zijn ondertussen goed ingeburgerd, maar het werk is allesbehalve af. De doelstelling blijft natuurlijk dat eerlijke handel geen keuze is, maar de normale gang van zaken. Met ons streven een vijf sterren Fair Trade Stad te worden, zetten we een nieuwe stap in deze richting”, besluit schepen De Bie.

Meer info:
www.mechelen.be/fairtrade | www.fairtradebelgium.be | www.fairtradegemeenten.be

Datum bericht : 22 februari 2016
Interview (‘s) : Marina De Bie (schepen van Internationale Samenwerking)
Afbeeldingen : Stad Mechelen, Verschueren Eddy

0 Shares