Wannes en Geert Schepers VW Aircooled Meet & Greet

VW Aircooled kevers en busjes veroveren Mechelen

0 Shares

VW Aircooled Meet & Greet op T’ile Malines

VW Aircooled Meat & Greet werd samen met T’ile Malines zondag voor de eerste keer georganiseerd. De twee jeugdvrienden Geert en Wannes zagen hun droom. onder een mix van wolken en zon, werkelijkheid worden. In de namiddag was er heel wat publieke belangstelling rond een vijftigtal luchtgekoelde Volkswagen oldtimers.als kevers, busjes en porsche’s.

Wannes en Geert Schepers VW Aircooled Meet & Greet

Vanaf 14 uur reden de meest kleurrijke kevers en andere volkswagen voertuigen met mondjesmaat het terrein op.
Het idee achter VW Aircooled Meet & Greet evenement is plots ontstaan. Geert Schepers (48) en Wannes (47) zijn al sinds de kindertuin dikke vrienden. Sindsdien hebben deze kever autofans elkaar nog niet uit het oog verloren. In het dagelijkse leven zet Geert zich in voor zijn webshop, waar hij T-shirts bedrukt.

Als trouwe bezoekers van ons Mechels eilandje, mopperden ze al een tijdje met de gedachte om wat Volkswagen Kevers bij elkaar te brengen. Dankzij Eva Stuyts en Geert Peeters (de motor achter T’ile Malines), verkregen zij de toelating om gebruik te maken van het werkterrein van de naburige betoncentrale.

Het was helemaal niet de bedoeling om er een groot evenement van te maken. We hebben enkel via onze facebook promotie gemaakt en gedeeld onder onze vrienden. We hoopten op een tiental wagens, maar vandaag zien we dat de respons groter is dan we verwacht hadden” vertelt Geert.

Volkswagen oldtimers blijven mensen bekoren

De deelnemers die met hun volkswagens de weg naar Mechelen gevonden hadden waren grotendeels particulieren, maar ook enkelingen aangesloten bij een club. Geert zelf beschikt als fervent auto fan over een roodkleurige  ‘One Year Only’ kever uit bouwjaar 1967. En ‘one year only’ is een wagen die enkel dit bepaalde jaar gebouwd is. De eerste Volkswagen Kever rolde van de band in 1938, de laatste in 2003. Een mijlpaal in de geschiedenis van deze populaire Duitse auto was 1967. Vanaf 1968 is men met andere onderdelen gaan werken. Liggende koplampen werden staande, de motorkap achteraan werd aangepast, en ook de bumpers kregen een facelift. De meeste wagens die te bewonderen waren beschikken voor een groot deel over hun originele motor al dan niet gereviseerd.

VW oldtimers op een rijtje aan betoncentrale

Het toffe aan de kever is dat als je ermee rondrijdt dat de mensen het toch niet kunnen laten om te kijken. Zo zie je maar dat de kever nog steeds populair is en zijn charme blijft behouden” zegt Geert

De ‘dolle kever” sinds 1938 in het straatbeeld

Wie een kever wil aankopen moet soms wel diep in de geldbeugel tasten. Niet alleen de aankoop maar ook de wisselstukken zijn niet altijd van de goedkoopste. Onderdelen vinden om een kever of ander type oldtimer volkswagen in een goede staat te herstellen, is geen enkel probleem. Wereldwijd zijn er enkele firma’s die ook heden nog beschikken over tweedehands of nieuwe wisselstukken. Zo produceren gespecialiseerde firma’s bumpers, zetels, spatborden, … “20 jaar terug moesten wij op meetings en beurzen onze onderdelen gaan zoeken. Vandaag doen we dat ook nog, maar bestellen we meer en meer via internet” zegt Wannes

Waar ik als leek wel versteld van stond, is dat een Volkswagen kever, in tegenstelling tot wat ik in gedachte had, nauwelijks meer brandstof verbruik heeft dan onze hedendaagse moderne wagen. Bij een normaal rijgedrag schommelt het benzine verbruik rond de 8 liter.

Wereldwijd bestaan er voor de kever fanaten meetings waar een kampioenschap aan gekoppeld is. De prijzenpot hiervoor is onderverdeeld in diverse categoriën. Dit kan gaan van het tonen van het voertuig in originele staat, of het jaartal, maar ook uitgebouwde Volkswagens met speciale motor, … Kortom het wereldje van dit geliefde autootje is oneindig groot.

Zo is er een wedstrijd waar je komt aangereden met je kever, waar je de motor er volledig moet uit verwijderen. Er wordt dan in enkele minuten tijd een andere motor geplaatst, en daar moet je dan getimed mee verder rijden” vertelt Geert die nog extra aanhaalt dat er slechts vier vijzen dienen losgedraaid te worden om een motor uit een kever te verwijderen.

Jongeman rolt in het wereldje van Volkswagen

Wannes, de jeugdvriend van Geert, heeft reeds 20 jaar een kever in zijn bezit, waar hij dagelijks mee op de baan bolt. Als kind begon hij al miniatuur VW kevertjes en busjes te verzamelen, waar hij door de jaren heen een verzameling van 300 stuks, waarvan enkele pronkstukken, heeft opgebouwd. “Ik heb destijds een miniatuur kevertje gekocht voor 3000 Belgische frank. Ik was de winkel nog niet uit of iemand wou het van mij kopen voor het driedubbele. Na wat zoekwerk kwam ik erachter dat van dat miniatuur autootje 1:43 slechts vijf stuks gemaakt waren” waarmee aantoont dat ook het kleine model zeer in trek is bij verzamelaars.

VW luchtgekoelde bus op T'ile Malines

Zijn vader beschikte destijds al over verschillende kevers. Na wat aandringen heeft hij als jonge gast dan toch een kever gekregen. Wannes ging al snel, met een opleiding als elektrotechnieker, aan de slag om zijn kever te restaureren. Vier jaar en half heeft hij ongedwongen gewerkt aan zijn machientje een blauwe 1200 ‘Spaarkever’. “Een oldtimer is een goede leerschool, je maakt veel fouten, maar daardoor leer je ook veel. Op sommige momenten denk je, ik heb er genoeg van en zou je hem met een voorhamer stukslaan. Maar na een rustpauze van enkele maanden vlieg je er toch weer tegenaan

Wannes legt uit “Een spaarkever is het einde van een serie, waar ze een overstock aan onderdelen van hebben. Van die onderdelen maken ze dan een goedkopere versie, waar ze dan een eenmalige serie van bouwen. Je kan ze makkelijk herkennen, ze zijn veel minder qua afwerking. Een dakhemel is als voorbeeld is bij een spaarkever nauwelijks bekleed”.

Passie voor ‘de oude moteur’

Dat hij de passie echt te pakken heeft toont zijn gedrevenheid bij het restaureren van diverse kevers en Volkswagen busjes. Alles heeft hij geleerd door te werken aan zijn auto’s, spuiten, lassen, … Zo heeft Wannes ook een Volkswagen Karmann Ghia (?), een zelf gerestaureerde tweedeurs sportwagen in zijn collectie. “Helaas zijn niet alle auto’s te redden, en kan ik enkel nog wat onderdelen hiervan gebruiken”

Een veel gehoord verhaal in de kringen van de auto restaurateurs is dat de ‘oude moteur’ nog toelaat om er zelf aan te werken. Met de hedendaagse elektronica in de motor is dat door de complexiteit, en het ontbreken van de nodige software niet meer mogelijk. “Met wat kennis van mechanica, ne goeie hamer of nog ne grotere hamer, kan je met de oude motor jezelf verder helpen. Val je onderweg in panne, garantie passeert er een kever manneke die hulp biedt en een oplossing heeft voor het probleem” lacht een gepassioneerde Wannes

Busjes worden omgebouwd tot ware pareltjes

Ook de VW busjes doen het al jaren goed. Danny Vermeenen (54), woonachtig te Zemst, maar in hart en ziel een geboren Mechelaar. Inmiddels is hij en zijn echtgenote de trotse eigenaar van een VW busje. Oorspronkelijk is zijn ‘Love Bug’ afkomstig uit Turkije, waar hij zeventien jaar in het zonnige land rondgetoerd heeft. Daarna is dit kleurrijke exemplaar verscheept geweest naar Groot-Brittanië. De nieuwe eigenaar heeft daar vooral de binnenbekleding en het spuitwerk verricht. Danny heeft acht maanden terug het busje op de kop kunnen tikken, en bouwt het nu verder uit naar zijn wensen.

Vanmeenen Danny op VW Aircooled Meet and Greet

Bij aankomst uit Engeland heb ik direct een revisie laten doen van de motor. De remmen, electriciteit en andere dingen heb ik zelf vervangen. Het werk is nog niet gedaan, en ik denk zelfs dat hij nooit volledig af zijn zal” vertelt Danny

Ook vandaag nog blijft Danny dingen ontdekken die hij graag anders zou zien. Het belangrijkste is wel dat hij zijn ‘Love Bug’ zo origineel mogelijk wenst te houden. Samen met zijn echtgenote toeren zij door het land op zoek naar VW-meetings. Ook voor hen is het een passie, maar door de week heen maken ze gebruik van hun Opel. Op reis zijn ze nog niet geweest met het busje, ondanks het bankstel dat tot een tweepersoonsbed kan omgevormd worden, en de aanwezigheid van een ijskastje.

Van kindsbeen aan had ik interesse voor een VW busje. Dit moest en zou ik ooit hebben. Ik heb er veel en hard voor gewerkt. Ik verzamelde ook Duvel bierglazen, die ik nu beetje bij beetje verkoop, om dan weer te investeren in dit busje” deelt hij me nog mee.

Danny haalt met enige trots een ‘originele pinker’ uit het handschoenenkastje, die hij nog moet plaatsen ter vervanging van het huidige niet originele onderdeel. Ook een heus planboek, die hij via veel zoekwerk op ‘Mister Google’ bij elkaar gesprokkeld heeft. Aan de voorruit hangt een levensecht ‘Certificaat’, met een waarde van 90 €, dat aantoont dat het microbusje geproduceerd is geweest als zevenzitter. Hun lievelings busje is geproduceerd te Koblenz (Duitsland) tussen 22 en 31 maart 1967. Voor een liefhebber van oldtimers is het ‘Certificaat’ afkomstig van ‘Stiftung AutoMuseum Volkswagen’ (?) een belangrijk document dat de originaliteit van hun wagen aantoont. Meer info over de ‘Love Bug’ kan je vinden op zijn facebook groep.

Lage-emissiezone is een spijtige zaak voor oldtimers

De lage -emissiezones die in verschillende steden in Europa maar ook in België meer en meer ingevoerd worden, vinden alle oldtimer verbetenen een spijtige zaak. Volgens deze mensen is een oldtimer ook een beetje erfgoed, en hopen dan ook op een redelijke oplossing.

Het straffe van heel die lage-emissiezone is dat als je betaalt, dat je dan zelfs met een oldtimer toch de stad in mag rijden. Het heeft niets met milieu te maken, maar het gaat hier enkel over geld. Ofwel laat je het toe, ofwel niet, maar dit ruikt meer naar een extra taks” krijg ik bij alle aanwezigen die ik aanspreek te horen.

Een kever brengt mensen samen

Geert en Wannes waren in hun nopjes dat de oproep via Facebook zo een succes geworden is. Ze zijn er vast van overtuigd dat ze het volgend jaar terug gaan organiseren. Voorlopig blijven de makkers nieuwe ideeën opdoen bij grote evenementen als Chimay en de internationale tweedaagse meeting ‘Bug Show’ op Spa-Francorchamps. Tijdens en na afloop van VW Aircooled Meet & Greet werd er bij pot en pint op de Zomerbar T’ile Malines heel wat informatie uitgewisseld.

Het mooie aan een oldtimers en dus ook de kever is dat je samenkomt, en met andere mensen aan de praat geraakt. Je maakt nieuwe vrienden, en juist dat is één van de sterke punten van de Volkswagen, hij brengt mensen samen” zeggen Geert en Wannes, die letterlijk en figuurlijk ‘kiekenvel’ krijgen als ze hun verhalen vertellen.

De kever heeft nog een lang leven voor zich
Wat heb ik zondag geleerd ? Dat de Volkswagen kever ook vandaag nog de langst en meeste geproduceerde wagen ter wereld is. Ook qua restwaarde blijft de kever een constante. Aankoopprijzen voor een nog te renoveren model van 2000 €, tot een volledig afgewerkte kever , kan gaan tot ver boven de tienduizenden euro’s.

Wereldwijd zijn er duizenden fanaten die één of zelfs meerdere auto’s in hun bezit hebben. Het blijft een passie, waar velen nachten van wakker liggen. De kever, hij zal nooit verdwijnen uit het straatbeeld, het blijft voor velen een passie, die nooit verdwijnen zal.

Een gezegde in de volksmond is “Wie vroeger nooit met een kever gereden heeft, heeft nooit een auto gehad”. Daar zit wel waarheid in, want ikzelf heb destijds rijschool gehad met een kever, en ik moet eerlijk bekennen, het was een plezier om mee te rijden. Heb jij ervaringen met een kever ? Pen uw reactie hieronder neer, zodat ook anderen uw ervaringen kunnen lezen.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Sfeerbeelden te bekijken via Facebook

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.