500 jaar Rembert Dodoens voor standbeeld met Vrienden van Dodoens

Vrienden van Dodoens vieren jarige Rembert

0 Shares

500 jaar kruidendokter gevierd in de Botanique

500 jaar Rembert Dodoens, werd zaterdag gevierd in de Kruidtuin (Botanique) van Mechelen. Vrienden van Dodoens onthulden samen met Bart Somers en Marina De Bie, het gereinigde standbeeld en bloemenkunstwerk.

Rembert Dodoens met bloemenkunstwerk voor 500ste verjaardag

Rembert Dodoens was botanicus en stadsgeneesheer te Mechelen. Later is hij aan het Keizerlijk Hof in Wenen (Oostenrijk) lijfarts geworden van de Keizerlijke familie. Zo was Rembert aanwezig aan het sterfbed van Margareta van Oostenrijk.

10 jaar geleden engageerden wij ons als vrijwilligers om samen met de stad Mechelen deze tuin te onderhouden. We deden dat ook om dit prachtig stukje Mechelen terug te heropwaarderen, en om de toch wel miskende Rembert Dodoens terug onder de aandacht te brengen “ vertelt Andree Vandersmissen (Vrienden van Dodoens)

De 7 vrijwilligers van ‘Vrienden van Dodoens’ zetten zich sinds 2006 in voor het onderhoud van de kruiden en plantentuin Rembert Dodoens. Hierbij krijgen zij de steun van Natuur- en Groenontwikkeling Mechelen en Glaudsbild vzw

Hulde aan het Cruydeboeck uit de 16de eeuw
Een vijftigtal Mechelaars kwamen poolshoogte nemen op het verjaardagsfeestje in Den Botanique..Burgemeester Bart Somers en schepen Marina De Bie, ontdeden het gereinigde standbeeld van zijn witte omhulsel.

Door de sterke wind liep dit niet zoals gepland. Het doek had zich vast gestrengeld rond het hoofd van Dodoens. Onze burgemeester liet zich niet van het lood slaan, en klauterde onbesuisd op de ladder. Eind goed, al goed, onder applaus van genodigden en publiek, toonde Rembert Dodoens zich op zijn best met een bloemenpracht.

Rembert Dodoens is door de decennia heen een beetje onbekend geraakt. Nochtans is hij voor onze stad Mechelen een belangrijk iemand.

Rembert Dodoens betekent veel voor onze stad. Ook belangrijk is het Cruydeboeck dat hij heeft geschreven, het meest vertaalde boek uit de 16de eeuw, en dat wereldwijd. Vanuit wetenschappelijk oogpunt heeft hij een zeer belangrijke rol gespeeld. Als Mechelaars mogen we er dan ook trots op zijn.“ zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld)

Voormalig “huis Rembert Dodoens“, bestaat nog steeds in de nabijgelegen Augustijnenstraat 8. Het huis van Dodoens is heden verhuurd als dienstmagazijn aan het Mechels Miniatuurtheater.

Standbeeld opgesmukt met bloemenkunstwerk

Deze 500ste verjaardag van Rembert Dodoens was de ideale gelegenheid om dit standbeeld te restaureren. “Voor mij is dit het tweede belangrijkste standbeeld, na Margareta van Oostenrijk, ons Margriet, in onze stad” besluit Somers

De burgemeester maakt van de gelegenheid gebruik om ook de vrijwilligers ‘Vrienden van Dodoens’ te bedanken voor hun inzet en liefde om de kruidentuin te onderhouden, en dat al 10 jaar lang.

Kunstenaar Geoffroy Mottart bloemenpracht standbeeld Rembert Dodoens

Voor zijn verjaardag werd Rembert aangekleed met een prachtig bloemenkunstwerk, gecreëerd door kunstenaar Geoffrey Mottart uit Vorst.

Ik was blij toen ze me vroegen om een bloemstuk te maken voor het standbeeld van Rembert Dodoens. Ik heb 15 variëteiten aan bloemen verwerkt in dit werk. Met mijn bloemen wil ik de mensen dichter bij het standbeeld brengen” zegt Geoffrey.

Zelf noemt hij zijn creaties een ‘‘fleurissement’. De kunstenaar is niet aan zijn proefstuk toe met dit standbeeld van Rembert Dodoens. In onze hoofdstad Brussel heeft hij al enkele standbeelden opgesmukt met een bloemenpracht die hij met passie ontwerpt in zijn atelier in Vorst..

Masterplan transformeert de botanique en kruidentuin

De stad is al enige tijd bezig om de Kruidtuin in het kader van het Masterplan te transformeren, maar waar de historische waarde behouden blijft. Zes hoofdstukken van het bekende Cruydeboeck van Rembert Dodoens zijn terug te vinden als paviljoenen in de kruidentuin.

Zeker noemenswaardig is de hele hop structuur die hier terug te vinden is, daar waar het allemaal destijds mee begon” verduidelijkt Marina De Bie (schepen van Parken en Tuinen)

De ‘Vrienden van Dodoens’ hebben dat heel mooi gedaan. Naar aanleiding van Dodoens zijn verjaardag hebben zij het gerestaureerde standbeeld op een mooie manier aangekleed. “ vertelt schepen De Bie (Groen) in gesprek met vrijwilligers en bezoekers in de Kruidtuin.

Vrienden van Dodoens op zoek naar vrijwilligers

Na het officiële moment werd iedereen uitgenodigd om, bij muziek van het Dodonaeus Soundsystem, een hapje en een drankje te nuttigen aan de foodtruck van Surplas (website). Bezoekers van dit mini-evenement konden met hun vragen terecht bij de aanwezige vrijwilligers, de mensen van Vrienden van Dodoens.

500 jaar Rembert Dodoens voor standbeeld met Vrienden van Dodoens

Wie graag mee helpt om de kruidentuin te onderhouden, dat kan. De vereniging Vrienden van Dodoens, ontvangt u graag als vrijwilliger in hun team. Het onderhoud van de planten en kruiden heeft plaats iedere twee weken op zaterdag tussen 10 en 12 uur.
Interesse ? Mail dan naar andreevandersmissen@gmail.com

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.