Linda Van Looy en Joeri Verlinden tonen Award in Vrijbroekpark

Rozenfeesten baden in de zon te Mechelen

0 Shares

Rozenfeesten in Vrijbroekpark een succes

De rozenfeesten bekeken zondag het leven van de zonnige kant. Duizenden bezoekers trotseerden een temperatuur van 29 graden. Het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark liet zijn bezoekers duizenden rozen ruiken, en ik moet eerlijk bekennen dat je de rozen van ver ruiken kon. De rozen wandelingen in de namiddag kenden vooral een groot succes.

Rozenfeesten in Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark Mechelen

Dit jaar staan de tuinrozen er vrij goed bij, dit is te danken aan het warme weer dat we de laatste weken kennen. Voor de klassieke rozentuin die ontstaan is in 1934, heb ik een gesprek met Linda, iemand met onmetelijk veel kennis en passie voor rozen.

Rozengeur dwaalt door het Vrijbroekpark

De rozen hebben dit jaar zeer veel geur en kleur. Het is wel spijtig dat ze niet hoog staan door een tekort aan water in het voorjaar.“ vertelt Linda Van looy (Technisch assistent Vrijbroekpark)
In totaal staan er in het Vrijbroekpark een 2500 tal verschillende rozenvariëteiten. “Als we alle rozen in het park samen optellen, dan gaan we toch wel richting 20.000. Dit vraagt wekelijks zeer veel verzorging van onze mensen. Slechte bloemen knippen, snoeien, gras afstikken, en vooral ook geregeld controleren op plantenziekten.” zeggen Linda en Joeri Verlinden (ploegverantwoordelijke groenonderhoud)

Vandaag kan je niet enkel de klassieke rozentuin bezoeken, maar ook een educatieve, botanische en mosrozentuin. Deze laatste bestond al, maar heeft in 2015 meer ruimte verkregen in het park. Op mijn vraag hoe je het best rozen kan verzorgen heeft Linda maar één enkel antwoord “Met zeer veel liefde

Kinderen tonen creativiteit op Rozenfeesten

De kinderen konden hun creativiteit tonen en dromenvangers of roosjes van kaarsvet-papier knutselen. Andere lieten zich dan weer een gek kapsel maken of grimeren. De kleinsten konden met mama en papa terecht aan het ballenkraam, of eendjes vangen. Onder de lommer van de bomen proefden bezoekers van rozendrankjes, pannenkoeken en zelf heerlijk ter plaatse gemaakte rozenijs.

Bloemen, struiken en kruiden op de evenementenweide

Op de iets verderop gelegen evenementenweide sporen de voorbijgangers naar dat rozen- of kruidenplantje waar ze al lang naar op zoek zijn. Bovendien kon je bij tal van standhouders proeven van lekker (zelfgemaakte) sapjes en confituren. Zomerse cocktails en warme wafels verwenden de hongerige en dorstige magen.

Muzikaal werd dit evenement opgeluisterd door ‘Het Mechels seniorenorkest’, ‘Koen Nys Jazz Trio’, ‘harpspeelster Aurélie Viegas’ en ‘accordeon duo Les Odettes’.Het straattheater van Boucherie Bacul en Puurlain kon eveneens het publiek en de kinderen bekoren.

Award voor Rozentuin van Vrijbroekpark in 2003

In 2003 heeft het Vrijbroekpark een Award ontvangen voor de Rozentuin. Het Mechelse Vrijbroekpark heeft deze opsteker ontvangen uit de handen van de World Federation of Rose Societies. 39 Landen waaronder de Koninklijke Nationale Maatschappij “De Vrienden van de Roos” uit België bevinden zich in deze federatie. Om in aanmerking te komen moest de rozentuin wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De tuin moet zeer goed onderhouden zijn, over voldoende variëteiten en oude rassen beschikken, en een educatief gedeelte hebben.

Linda Van Looy en Joeri Verlinden tonen Award in Vrijbroekpark

De Award kan men ook verliezen, als men na een jaarlijkse controle niet meer zou voldoen aan de gestelde voorwaarden. Beide park medewerkers Linda en Joeri tonen me met veel enthousiasme de tuinroos (2001 Baden-Baden (D)) ter ere aan André Brichet. De heer Brichet was de echtgenoot van Helga Brichet (past president van de World Federation of Rose Societies). In België zijn er drie tuinen die een Award verkregen hebben, dat zijn het Vrijbroekpark, de kasteeltuin Hex (Haspengouw) en de Rozentuin Kortrijk.

De Belle Epoque herleeft in al zijn glorie

Extra sfeer op de rozenfeesten werd gebracht door de reenactors van Studio Belle Époque.  Het is reeds voor de derde keer dat dit gezelschap kan deelnemen aan de rozenfeesten. De prachtige kostuums die gedragen worden, zijn meestal replica’s omdat originele klederen uit de Belle Epoque historie nog moeilijk te vinden zijn. De reenactors afkomstig uit België en Nederland flaneren door het Vrijbroekpark. Door het mooie weer hadden de dames en heren op deze editie hun picknickmanden meegebracht.

We keren terug naar de laatste decade van de 19de eeuw en lieten ons inspireren door de bekende Britse dichter-schrijver Oscar Wilde, de opkomende stijl van de Art-Nouveau en de rozen- en bloemenpracht uit die tijd”, klonk het bij deze kleurrijk geklede deelnemers.

Mosrozen bloeien op zijn best in juni

Het Vrijbroekpark kan sinds 2015 zijn bezoekers een unieke collectie mosrozen laten zien. De rozenfeesten is de ideale gelegenheid om de mosrozen tuin te bezichtigen, deze staan namelijk net nu, in juni, op zijn mooist. Op deze nieuwe locatie kunnen ze tot hun natuurlijke vorm uitgroeien.

“De mosrozen herken je aan een dichte laag klierharen, die eruit ziet als mos, vandaar hun naam. Het zijn grote wilde planten met sterk geurende bloemen.”

Rozen Wandelingen met deskundige uitleg

Medewerkers van het park verstrekken deskundige uitleg over de alom bekende rozentuin van het Mechelse park. De rozenwandelingen, die driemaal plaatsvinden tijdens de rozenfeesten, hebben heel wat belangstelling. Om een rondleiding te verkrijgen hoef je echter niet te wachten tot juni. Indien je als groep een rondleiding wenst te reserveren, dan kan dit iedere dag van het jaar.

De Rozenfeesten waren ook dit jaar alweer een succes. Intussen is dit jaarlijks evenement al internationaal bekend. “Mechelaars associëren het Vrijbroekpark steeds met de Rozentuin. Dit jaar hebben we samen met de mensen van Belle Epoque, Oscar Wilde in the picture geplaatst. We blijven in de toekomst zeker doorgaan met de Rozenfeesten” aldus Barbara Pardon (communicatieverantwoordelijke Vrijbroekpark)

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en Leo de Nijn

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.