Pataboem muziekfestival op Groot Begijnhof te Mechelen

Groot Begijnhof doet het Pataboem

0 Shares

Pataboem brengt mensen samen

Pataboem was op Pinksterzondag toe aan zijn 2de editie. Buren op het Groot Begijnhof, de mensen achter dit initiatief, mochten een duizendtal bezoekers ontvangen. Ook het mooie lenteweer was een meevaller voor een kleinschalig muziekevenement als Pataboem.

Pataboem muziekfestival op Groot Begijnhof te Mechelen

De organisatoren  waaronder Wim Devos, één van de bezielers van dit prachtige initiatief, kijkt tevreden terug op deze editie. “Er kwamen meer bezoekers opdagen dan verwacht, want tegen het einde van de avond was het bier op…

Pataboem, een naam die zomaar uit het niets ontstaan is. “In 2013 gingen we even brainstormen voor onze eerste editie. Het is eigenlijk Paul Lettanie die plots met de naam Pataboem kwam opdagen, verwijzend naar de twee trommels op onze eerste affiche. We vonden dat direct goed, het is een naam die kort en krachtig is” zegt Wim

Sjarabang maakt straattheater aan de Begijnhofkerk

Het startschot van dit toch wel fijne namiddag en avondprogramma werd gegeven door Sjarbang vzw. In samenwerking met theater De Moedertaal brachten de mensen een Shakespeare klassieker. De platte wagen was opgesteld in de Nonnenstraat, in de schaduw van de Begijnhofkerk. De belangstelling en enthousiasme van het publiek naar de spelers toe was groot.

Sjarabang brengt De Getemde Feeks op Pataboem te Mechelen

Sjarabang brengt vandaag ‘De Getemde Feeks’ een productie dat onze mensen met en zonder beperking nogal gebracht hebben. Onze gasten zijn ongelooflijk ongeduldig, en blij dat ze het nog een keer mogen doen. Theater brengt mensen samen en maakt vriendschappen. En het is ook een geweldige ploeg waarmee we hier optreden” vertelt Marleen D’Joos (Sjarabang)

Sjarabang wil kunst- en cultuurparticipatie van mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking bevorderen. Zo kunnen belangstellenden hun nog aan het werk zien in een voordrachtwedstrijd ‘De Lettervissers voor mensen met beperking. dit heeft plaats in het Maurus Moreelshuis op zaterdag 10 juni. Een nieuwe productie van dit gezellige gezelschap is ‘Different Colors, Same Light’ dat je kan bijwonen op 23, 24 en 25 juni.

Muziek klinkt door eeuwenoude straatjes van Mechelen

Na het geslaagde optreden van Sjarabang, dat op luid applaus onthaald werd, was het de beurt aan de Fanfakids. Deze jongeren uit Molenbeek hebben we onlangs nog aan het werk gezien bij ‘Hallo Heihoek!’. De leeftijden van de meisjes en jongens varieert tussen 7 en 15 jaar. Met hun enthousiasme en aanstekelijke Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse ritmes op trommels, weten ze het publiek te bekoren. Meer info over de Fanfakids vindt je op hun website

Pataboem werd bezocht door zowel families met of zonder kindjes, jeugd en liefhebbers van live muziek, of mensen die gewoon de sfeer kwamen opsnuiven. De affiche was rijkelijk gevuld met een mix aan muziekgenres. Op het podium aan Begijnenkerkhof hadden intussen de bandleden van ‘Niels and Friends’ hun plaats ingenomen. Na een succesvol optreden van de Fanfakids konden Niels Geerts, Sander, Harmen, Ramses en Patrick de intussen massaal toegestroomde toeschouwers muzikaal beginnen verwennen.

Wij brengen vandaag pop en jazz, vrij gevarieerd eigenlijk. Er zijn invloeden van funk, wat bleus, een mix van alles bij elkaar” weet Niels me bij een snelle babbel te vertellen.

Niels speelt niet enkel muziek met passie, maar is een geboren charmeur, die zijn publiek al snel weet te pakken. Niels is ook bekend als vrijwilliger bij de Jazzzolder en Sjarabang. (website)


Na een succesvol optreden van Niels and Friends, volgden de performances elkaar op. Jaune Toujours, Nomad Swing & Dancers, Rollmops en de vrouwengroep Zsa Zsa Zsu, maakten dit muzikale buurtfestival helemaal compleet.

Mechelse bieren en lekker eten maken mensen gelukkig

Het publiek was in ieder geval zeer enthousiast over Pataboem. De eet en drankstand iets verderop draaide op volle toeren. Uiteraard met onze stadsbrouwerij Het Anker in de buurt vloeide de Gouden Carolus donker en tripel rijkelijk.

Een sterke kern van 10 personen uit het Groot Begijnhof, was sinds oktober vorig jaar gestart met de voorbereidingen van dit vierjaarlijks festival. Dankzij een dertigtal vrijwilligers uit de buurt is alles verlopen zoals verwacht. Al is het een kleinschalig evenement, of mag ik het een buurtfeest noemen, financieel hangt er altijd een kostenplaatje aan vast. Hiervoor hebben deze mensen om hun initiatief te kunnen verwezenlijken, financiële en logistieke steun gekregen van de Stad Mechelen. Andere nodige fondsen halen ze uit andere acties die ze in de loop van het jaar organiseren.

Zo is er de Levende Kerststal, een Mosselsouper, enkele recepties en niet te vergeten de intussen alom bekende Rommelmarkt der Begijnhoven. Al deze evenementen moeten de mensen van het Groot-begijnhof dichter bij elkaar brengen. Het is opvallend dat veel van de bewoners elkaar kennen. Het Groot Begijnhof komt alsmaar meer in trek bij jonge families met kinderen. Oud en jong noemen het maar al te graag ‘een dorpje binnen de stad’. Als Mechelaars kunnen we initiatieven als deze alleen maar toejuichen.

Afspraak binnen vier jaar voor een volgende Pataboem. Lees alle info op hun website

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.