Park Kermis op Dag van het Park te Mechelen

0 Shares

Dag van het Park met een heuse kermis in Vrijbroekpark

Park Kermis tijdens de Dag van het Park in het Mechelse Vrijbroekpark. Het is de dag waarop alle parken in de kijker gezet worden, en waarop we feestvieren. Dit jaar geen bloemen en planten of oude ambachten, maar een ‘Park Kermis’.

“Om de Dag van het Park leuk te maken hebben we er een echte Park Kermis van gemaakt. Er zijn ondanks het zeer warme weer heel wat mensen komen opdagen. Gezinnen met kinderen maar ook volwassenen komen is een kijkje nemen. Voor de extra gezelligheid hebben we een aantal fanfares uitgenodigd. En omdat het vandaag zo’n warm weer is hebben we een watersproeier op het gras geplaatst “ zegt een tevreden Sarah Wouters (educatief medewerker Vrijbroekpark)..

Kinderen spelen en draaien naar hartelust

Voor de kinderen was deze Park Kermis iets waar ze is lekker uit hun dak konden gaan. De stoeltjesmolen of caroussel had heel wat belangstelling. De ‘Poppy Molen’ of ‘Lancelot’ waar kinderen, op handgemaakte paardjes, net als in een middeleeuws steekspel ringen trachten te grijpen.

Gehuld in een dikke mist, draaiden de paardjes met hun jonge lachende ruiters, langsheen mama en papa.. (website) Maar daarnaast waren er nog meer leuke dingen te beleven als eendjes vissen, ballenkraam, lachspiegels, hamerslagen, …Ook de verkeerstuin was voor de gelegenheid op deze zondag geopend zodat kinderen naar harte lust konden fietsen.

Educatieve medewerkers draaien op volle toeren

Drie educatieve medewerkers in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark, werken achter de schermen aan evenementen. Deze enthousiaste mensen zetten niet enkel feesten op touw. Zij organiseren in de herfst of winter eveneens natuurwandelingen voor kinderen uit de lagere school. “Eéns kinderen met de wandelingen bezig zijn, dan vinden ze het wel leuk” zegt een medewerker. De wandelingen hebben telkens een thema. Deze keer leren ze over de vos, de egel en de slak.

Sarah Wouters educatief medewerker Vrijbroekpark Mechelen

We leren ze hoe het diertje leeft. Via een traject vertellen we op bepaalde stopplaatsen iets over het diertje, gekoppeld aan een spel. Ze onthouden het spel maar ook de leerstof. De slakken kunnen we laten zien, we hebben ook een terrarium, de vos helaas niet want die leeft s nachts” vertelt Sarah

Muzikale noten klinken door de bomen van het Vrijbroekpark

Terwijl de kids op het terrein zich ongestoord konden amuseren, hadden ouders en grootouders plaatsgenomen aan de grote tent. De jeugdfanfare uit Blaasveld, de Koninklijke Harmonie uit Mechelen en de Sint-Martinus Concertband (Simacon Band) uit Hombeek, speelden de pannen van de tent. Meeslepende swingers die iedereen kent, bracht zelfs toeschouwers aan het dansen.

Simacon Concert Band Hombeek op Dag van het Park in het Vrijbroekpark te Mechelen

Wie het wat rustiger aan wou doen kon deelnemen aan een yoga initiatie, of de toekomst achterhalen bij een heuse waarzegger.

Tussen de muziekbands door bracht Cyriel (acteur en volkszanger), de man die reeds 20 jaar draait aan zijn orgeltje, vergeten kleinkunstliedjes naar het park. Hij doet het vandaag nog steeds met plezier, als is het respect in bepaalde kringen soms ver te zoeken, weet hij me te vertellen. Je zal hem dan ook net als vandaag op de Dag van het Park, regelmatig ontmoeten op tal van evenementen in Vlaanderen.

Cyriel in volle glorie bij zijn orgeltje op Dag van het Park te Mechelen

Het zit wat in de familie, maar van mijn jeugd heb ik het niet echt mee. Het is meer ontstaan uit mijn theater, televisiewerk uit Wittekerke en een groepje waarin ik gespeeld heb. Dit orgeltje heb ik veertien jaar terug laten maken, mede omdat ik met ‘verhalende liedjes’ bezig ben, kleinkunst zeg maar. Weet je ik sta er vandaag soms versteld van hoezeer de jeugd hetgene ik hier doe kan waarderen” vertelt Cyriel.

Wie zoekt …kent ‘t Orgeltje van Cyriel niet. Wie ‘t Orgeltje van Cyriel kent …zoekt niet !” krijg ik nog snel via een foldertje meegegeven, alvorens Cyriel mij en de mensen rondom zijn orgeltje trakteert op een medley van Edith Piaf, maar dan op zijn eigen manier. (info)

Dag van het Park, voor ieder wat wils

Heet was het op het grasplein. Gelukkig stonden er voldoende eet- en vooral drankstandjes op het terrein. Tapas, croques, pannenkoeken, ijs of lekker gebak. Gin, frisdranken, bier, ..Kinderen maar ook volwassenen zochten verfrissing aan de watersproeier. Deze Dag van het Park, was anders, maar een Park Kermis mag er ook wel zijn.

Meer info Natuur en Bos en Vrijbroekpark

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Bekijk sfeerbeelden via Facebook of Flickr0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.