Open Monumentendag en klokkenwerpen te Mechelen

Klokkenwerpen en monumenten bezoeken

20 Shares

Mechelen in de ban van klokken en monumenten

Ik denk dat we kunnen stellen dat deze editie van Open Monumentendag en klokkenwerpen een voltreffer was. Reeds bij het krieken van de dag wandelden en fietsten Mechelaars en toeristen naar tal van opengestelde gebouwen in de stad.

Open Monumentendag en klokkenwerpen te Mechelen

Tijdens Open Monumentendag kan je voor één dag tal van gebouwen, kerken en andere bezienswaardigheden gratis bezoeken. En daar maakten duizenden mensen gretig gebruik van. Op sommige locaties stonden gidsen klaar om je in groep een blik achter de schermen te gunnen, plekken waar je anders niet toegelaten bent. Andere locaties kon je vrij rondlopen.
De ganse namiddag was het gezellig druk in de historische binnenstad. Er waren buiten Open monumentendag ook heel wat andere activiteiten zoals de Lentebraderie en Jazz at Home. 

De braderie heb ik dit jaar om bepaalde redenen achterwege gelaten. Ik heb wel kunnen vaststellen dat het gezellig druk was in de winkelstraten.  Ook de stadsgidsen hadden hun handen vol, en hebben puik werk geleverd, met de toch wel opvallend grote groepen toeristen.

Kapel Arme Klaren en feestzaal bekoren bezoekers

Bij mijn bezoek aan de Mechelse monumenten heb ik een sterke selectie moeten maken. De eerste locatie waar ik me naartoe begaf was de Kapel Arme Klaren aan de Melaan. De kapel is een mooie herinnering aan het voormalige klooster van de arme klaren. Volgens de geschiedenis dateert de gotische kapel uit 1513. Vandaag is er niets meer van te merken, maar ooit bestond de kapel uit twee verdiepen. De gewelven met versierde sluitstenen, en één van de zuilen zijn nog zichtbaar in de opslagruimte onderaan. Deze was helaas niet opengesteld voor het publiek.

Arme Klaren Kapel in Scheppersinstituut te Mechelen

Of de arme klaren kapel in de toekomst nog gerestaureerd zal worden, en terug een verdiende functie zal krijgen, is afhankelijk of de kapel als beschermd monument zal goedgekeurd worden.

Ik begeef me nu over het binnenplein van het Scheppersinstituut op weg naar de feestzaal. Als ik het gebouw binnen stapte merkte ik aan mijn linkerzijde al direct de prachtige trapzaal. Een prachtige architectuur met een functioneel gebruik van ijzer moest vooral de bezoeker overtuigen van de moderne onderwijsopvattingen destijds. Heel wat belangstelling was er voor het ijzeren hekwerk vooraan de trapconstructie. Hier zijn de bekende motieven van de art-nouveau nog duidelijk zichtbaar.

Art-Nouveau feestzaal in Scheppersinstituut te Mechelen

Opvallend is tevens het gekleurde vensterglas, die ook de 25 meter hoge schacht verlichtte. Via een neoklassieke hoge vleugeldeur kwam ik uiteindelijk in de majestueuze feestzaal. Je wordt direct meegezogen in de charme van deze feestzaal, en opvallende ijzeren balkons. Het smeedijzer is hier op een esthetische wijze verwerkt met krul- en spiraalmotieven. De feestzaal heeft al die jaren dienst gedaan voor het organiseren van banketten, concerten en toneelvoorstellingen.

Stadspaleizen en Groen Waterke op Open Monumentendag

Vol van bewondering begaf ik me richting de refuge van Sint-Truiden in de Schoutetstraat.  Duizenden Mechelaars en toeristen hebben dit idyllische plekje al bezocht. Wij als Mechelaars kennen het als het ‘Groen Waterke’, één van de vlietjes die door Mechelen stroomt. Ik kwam helaas niet op het juiste moment, want de rondleiding van om en bij de 30 minuten was net gestart. Een interieur bezoek zal voor een volgende gelegenheid zijn.

Refuge van Sint-Truiden aan het Groen Waterke te Mechelen

Het Hof van Nassau, dat zich bevindt op de binnenplaats van de RMS aan het Berthoudersplein, is voor velen onbekend. Niet voor mij, want als kind en tiener heb ik hier tot het 3de middelbaar school gelopen. Ik herinner me nog als gisteren dat ik in dit gedeelte van het Bourgondisch stadspaleis uit de 15de eeuw, les elektriciteit en houtbewerking gekregen heb. Ook hier ben ik door tijdgebrek niet langs geweest, maar als ik hedendaagse foto’s bekijk, dan valt me wel op hoe onverzorgd dit gebouw er bij staat. Spijtig !

Kapel van Klein-Seminarie wordt publieksruimte

Mijn volgende bestemming waar ik aankom is het Klein-Seminarie waar ik de kapel van het Sint-Aloysiusgebouw bezoek. Met het Klein-Seminarie gaan we terug naar de jaren 1815-1830. Deze gebouwen komen uit een erfenis van Jean-Ernest Coloma, een graaf die destijds behoorde tot één van de rijkste Mechelaars. Wanneer ik de toegangspoort en nadien glazen Eskenspoort langs de Bleekstraat binnenwandelde stond ik vlak voor het Hof van Coloma of ‘Hotel de Maître’, gebouwd in 1730. Mijn oog viel ook direct op de binnenkoer met siervijver die het poortgebouw scheidt van het Hof van Coloma. Het 18de eeuws poortgebouw deed destijds dienst als stallingen en koetshuizen. later werd het de portierswoning.

Kapel van Klein-Seminarie te Mechelen

De kapel die momenteel al in een vergevorderd stadium van restauratie zit, dateert uit 1835. Uit de kapel zijn door de jaren heen heel wat zaken verkocht geweest. Zo is het orgel verkocht aan het Lemmensinstituut te Leuven. Na de renovatie zal de kapel, een polyvalente ruimte worden waar eucharistievieringen, maar ook conferenties, tentoonstellingen en andere evenementen zullen plaatsvinden. Toch zal dankzij de restauratie de omlijsting van de zijaltaren gereconstrueerd worden. Ook de neoclassicistische vrij zeldzame schilderingen komen weer in zicht.

Muziek klinkt nog beter op Open Monumentendag

Als afsluiter van dit stukje Open Monumentendag passeerde ik de Sint-Pieter- en Paulkerk aan de Veemarkt. Deze gotische parochiekerk is inmiddels sinds de periode 2012-2015 prachtig gerestaureerd. Een tijdje terug heeft de kerk nog het nieuws gehaald, omdat de urne met ingewanden van Margareta van Oostenrijk hier gevonden zijn. Eigenlijk stapte ik niet binnen voor de pracht en praal van de kerk, want die heb ik ettelijke keren gaan aanschouwen, maar omdat mijn aandacht van buitenaf getrokken werd door muziek die door de ingangspoort galmde.

Mechels Harmonie Orkest op Open Monumentendag

De kerk zat afgeladen vol al luisterend naar de geweldige muziek van het Mechels Harmonie Orkest onder leiding van Erwin Pallemans. Met 70 muzikanten aan en op het altaar gedeelte bracht men klassiek, filmmuziek, koraal en harmoniewerk. Mede dankzij de prachtige muziek, die klonk als een kathedraal, en het prachtige interieur, schitterde de kerk in al zijn glorie.

Muziek alom op de Grote Markt tijdens Open Monumentendag en Jazz at Home

Op de Grote Markt zaten de ganse dag de terrasjes overvol, en deed de horeca gouden zaken  The Walking Sixties, een jolijk trio bracht bij de terrasjes gangers muziek uit de golden sixties. Voor het postgebouw en op de Grote Markt trok een bende zeerovers, boekaniers en zeemansvrouwen en kinderen uit Brussel, die zichzelf La Nouvelle Flibuste noemden, heel wat kijklustigen. Deze Brass & Steelband trok heel wat kijklustigen, en kon enkele tot dansen brengen met een mix aan Latijns-Amerikaanse muziek.

Klokkenwerpen is sinds 1946 traditie in Mechelen

De Mechelse beiaard is sinds 2014 door UNESCO erkend als immaterieel, cultureel erfgoed. Klokslag om 17.01 uur kondigde men vanop het balkon van het stadhuis het jaarlijkse klokkenwerpen aan. Ook hier een grote publieke belangstelling, om mee te dingen naar een bronzen klokje. Dit historische evenement wordt sinds 1946 in Mechelen georganiseerd. Uit mijn kindertijd herinner ik me ook het grijpen naar de vallende klokjes. Staren naar de lucht, op zoek naar de volgende klok die vanaf de Sint-Romboutstoren richting stadhuis over de kabel glijdt. En ja, daar zijn ze dan, tien rode pvc klokjes vallen tussen het publiek. Het is drummen en duwen om dat klokje vast te grijpen dat je de gelukkige maakt van een bronzen klokje.

Klokkenwerpen op Grote Markt te Mechelen

Dit is een historisch gegeven, wij al doen sinds 1946. Er zijn een paar honderd mensen opgedaagd, en dat vind ik zeer fijn. het is een traditie die onze toren en onze beiaard wat in het daglicht plaatst. Op Open Monumentendag willen wij aandacht hebben voor historische monumenten en gebeurtenissen als klokkenwerpen” zegt Koen Anciaux. In 1986 heeft de Anciaux, enkele jaren voor hij schepen was, zelf een klokje kunnen grijpen, dat nu nog steeds thuis op de kast staat te prijken.

In totaal zijn er 10 bronzen klokjes te bemachtigen. Vorig jaar was het schepen Björn Siffer die de gelukkigen hun klok overhandigde.  Dit jaar was het de beurt aan schepen Koen Anciaux. De Mechelse schepen van welzijn en voorzitter van Sociaal Huis deed dit in gezelschap van enkele stadsgidsen en de Belleman. Ik hoef je niet te vertellen dat vooral de kleinsten onder ons, een blij gezichtje toonden, wanneer zij hun klokje ontvingen uit handen van de Mechelse schepen. Na afloop heeft de Mechelse brandweer de vastgelopen klokken, door de sterke tegenwind, net voor het stadhuis nog moeten verwijderen. Klokkenwerpen het blijft toch iets speciaals.

Mechelen een bruisende evenementen stad

Het was alweer een prachtig weekend in onze stad, die bruiste van het leven. Neen, ik heb niet alles op de agenda kunnen afwerken, helaas. Maar geen nood, bij een volgende gelegenheid, schitteren andere vergeten pareltjes op dit blog. Ik dank alle vrijwilligers die zich hebben ingezet, en vooral voor hun leuke babbels die ik gehad heb.

Met dank aan Open Monumentendag, Stad Mechelen, Canvas. Uw reactie op dit artikel kan u hieronder schrijven

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Radio Opsinjoor

20 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.