Nationale Plantenbeurs Hombeek

Nationale Plantenbeurs in het teken van Dodoens

0 Shares

27ste Plantenbeurs in het hart van Hombeek

De Nationale Plantenbeurs georganiseerd door de Sint-Maartensschool , gaat zondag voor zijn 27ste keer door te Hombeek. Een goede reden dus voor een dagje uit. De organisator verwacht bovendien mede dankzij de mooie weersvoorspellingen 20 000 bezoekers. Deze plantenbeurs is een waar paradijs voor bloemen en plantenliefhebbers.

Nationale Plantenbeurs Hombeek

We maken er een eerbetoon van aan Rembert Dodoens, die 500 jaar geleden in Mechelen werd geboren, maar die we, omwille van zijn kruiden en groene vingers, een familiale band heeft met onze school”, zegt directeur Dirk Buelens.

Wie nog niet aan de tuin begonnen is, kan z’n goede voornemens misschien uitstellen tot zondag. Ruim 150 gespecialiseerde standhouders pakken er uit met vaste waarden en groene nieuwkomers. “Er komen een twintigtal standhouders uit Nederland. Die brengen hun specifieke collectie planten en bloemen mee naar Hombeek”, zegt organisator Dirk Buelens.

Nationale Plantenbeurs In het teken van Dodoens

Het hele dorp van Hombeek is zondag verkeersvrij gemaakt.
Wie naar hier komt zal zich in een heuse grote bloemen- en plantentuin wanen. Al gaat het de bezoekers zeker opvallen dat we de beurs onderdompelen in het thema van de ‘kruiden’. Daar hebben we bewust voor gekozen. Noem het een eerbetoon aan Rembert Dodoens, de middeleeuwse dokter die geboren werd in Mechelen, maar veel naam en faam vergaarde als geneesheer en botanicus.” vertelt de schooldirecteur.van de Sint-Maartensschool

De man heeft ongetwijfeld een link met Hombeek. Op een doorwaadbare plaats wandelde hij in de Zenne steevast van Mechelen via Hombeek naar Zemst-Laar en onderweg tekende hij zeer veel kruiden. Veel van deze kruiden zijn nog steeds terug te vinden in zijn befaamde kruidenboeken. Vandaar dat de standhouders dit jaar veel aandacht geven aan kruiden, een mooie link met Rembert Dodoens in zijn herdenkingsjaar. Naast vele kruiden die je kan kopen is er ook een standje met kruidenproeverij

Nationale Plantenbeurs en kruiden te Hombeek bij Mechelen

Voor alle duidelijkheid, er is nog wel wat anders in het centrum van Hombeek te zien en te ruiken dan kruiden. Doordat de standhouders onderling met elkaar moeten concurreren, zullen er onder de planten en bloemen interessante aankoopprijzen zijn. Daarnaast zal er op deze openlucht plantenbeurs alvast geen gebrek zijn aan eet- en drankstandjes, randanimatie en andere leuke dingen.

Tuinfeest van meneer pastoor door Studio Belle Epoque

Eén ander blikvanger worden de straatvoorstelling van de bijzonder uitgedoste heren en dames van Studio Belle Epoque.

Ze gaan in heuse kleren uit 1898 een ‘tuinfeest houden van meneer pastoor Theodor Willem De Coster (pastoor van de Sint-Martinuskerk) en de plaatselijke adel, jonkheer de Meester’. Er zal onder meer door de pastoor een kruidenles gegeven worden, alweer een link naar Rembert Dodoens. Dat gebeurt allemaal in de stijl val 1898 en speelt zich af achter de huidige kerktoren in de Diepestraat. Het gezelschap van Gustave Min en zijn groep acteurs treden verschillende keren op tussen 10.30 en 17.30 uur”, benadrukt Buelens.

Victorian Rose Walk tijdens de Rozenfeesten te Mechelen

Pendelbussen brengen u als bezoeker ter plaatse

Zowat de hele gemeente Hombeek wordt zondag gemobiliseerd om de beurs in goede banen te leiden.

Zo’n 300 vrijwilligers (ouders en sympathisanten van de school) zetten hun beste beentje voor om er net als de vorige jaren een succes van te maken. Zonder deze mensen kunnen we dit niet maken. Het centrum is verkeersvrij. Maar we kunnen weer rekenen op een viertal bedrijven van Mechelen-Zuid die hun parkings openstellen om de bezoekers op te vangen. Er rijden aanhoudend pendelbussen tussen de parkings en de plantenbeurs”, weet Dirk te vertellen

Zondag 30 april, Nationale Plantenbeurs in centrum Hombeek van 10.00 tot 17.00 uur.

www.groenbeurs.be 

Tekst en foto’s Leo De Nijn en Verschueren Eddy

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.