Belpop Bonanza op Belgische Nationale Feestdag te Mechelen

Nationale Feestdag, vuurwerkloos maar Belpop scoort voortreffelijk !

0 Shares

Belpop Bonanza Sessie kleurt Nationale Feestdag

Belpop Bonanza Sessie, maakte onze Belgisch Nationale Feestdag tot één groots feest op de Grote Markt. Topartiesten uit ons kleine landje passeerden één voor één op het podium, en dit dankzij organisator mmMechelen Feest.

Nationale Feestdag België met Koninklijke Harmonie Politie Mechelen

Waar zijn de tijden van militaire defilés op de Grote Markt ? Ver, heel ver weg. Of toch nog een heel klein nostalgisch defilé op zaterdagmorgen. Na een korte herdenkingsplechtigheid aan het Sint-Romboutskerkhof trok de Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie, gevolgd door oud-strijders, vaandeldragers, militairen en genodigden doorheen de zaterdagmarkt. Dit zullen we dan maar het startschot noemen van een feestelijke en muzikale nationale feestdag.

Belgische artiesten samen op podium voor Mechels stadhuis

Belgunique Makers Markt en Belpop Bonanza Sessie, dat waren de toppers die deze dag tot een onvergetelijk moment maakten. Ik moest een keuze maken waar naartoe, moeilijk met zo’n uniek programma. Ik opteerde dan maar voor het muzikale avondprogramma.
Links en rechts van het podium, opgesteld voor het stadhuis, tuurden een jonge Boudewijn en Fabiola richting Sint-Romboutskathedraal. Ze aanschouwen de meer dan 5000 toeschouwers en zagen dat het goed was.

Belpop bezielers, Jan Delvaux (geen familie van de gelijknamige luxueuze handtassen koning) en Jimmy Dewit, twee fantastische mensen, zijn zorgzaam voor onze Belgische artiesten, en hadden dan ook een zalig programma in elkaar gesmeed. 9 artiesten, live begeleid door een al even fantastische band, brachten afwisselend covers maar ook eigen nummers op het podium.

Bonanza verzamelt Belgische popmuziek

Ik sprak met hen op het binnenplein van het stadhuis. Het moest snel gaan want de artiesten rondom ons stonden te popelen om de Mechelaars te verwennen. Belpop dat kunnen we ons nog thuisbrengen, maar wat met Bonanza ?

Bonanza is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met Belgische popmuziek.“ vertellen Jan en Jimmy.

Jan is in het dagelijks leven ook auteur en heeft al heel wat boeken geschreven over de Belgische popmuziek. Hij is dan ook enige jaren terug met het idee naar voren gekomen om een Belpop zoals we het vandaag kennen in het leven te roepen.

“Ja, redelijk snel zijn we dan op het idee gekomen om als concept theatershows te gaan maken waarin wij vertellen over popmuziek en terwijl ook platen draaien. Zo is de basis ontstaan van Belpop Bonanza. Ondertussen hebben wij ook de André Brasseur Band op poten gezet. Belpop Bonanza is nu toe aan zijn derde editie, waar we in dit concept aan verschillende artiesten en muzikanten vragen of ze samen nummers live willen brengen ” zegt Jimmy Dewit, ook gekend als DJ Bobby Ewing.

Sixties herrijzen op Mechelse Grote Markt

André Brasseur, componist, organist en instrumentalist, mocht als eerste de decibels over de Grote Markt laten galmen. In de popgeschiedenis staat hij voor eeuwig in de boeken gegrift. Wat ik me maar al te goed herinner is de veel gebruikte radio tune ‘The Kid’ die werd gebruikt op zeezenders Radio Veronica en zelfs bij de Radio 1 Breakfast Show. Goh jongens, wat mis ik deze nostalgische tijd !

André Brasseur op nationale feestdag te Mechelen

André is nu bijna 80 en was in Wallonië zo’n beetje aan het verkommeren. Hij speelde her en der in restaurants, … We hebben dan een band op poten gezet, waarmee hij nu al een 80 keer heeft opgetreden, en hij amuseert zich te pletter” vertelt Jan Delvaux.

Brasseur bracht maar liefst 7 hits op Belpop waaronder Early Bird (1965) dat ook als bisnummer op het einde terugkeerde. Bedankt Jan en Jimmy, de openingstune ‘The Kid’ maakte mijn avond al geslaagd. Alsof ze het wisten, voor mij werd het nog leuker toen ze de volgende artieste aankondigden, Liliane Saint-Pierre.

Liliane Saint-Pierre blijft een icoon in Vlaanderen

Herinneringen uit mijn dj verleden namen de bovenhand. Haar stem klinkt nog steeds als een klok, ik blijf er ook vandaag nog rillingen van krijgen. Liliane startte met een meezinger, Soldiers of Love waarmee ze in 1987 elfde eindigde op het Eurovisiesongfestival.

Liliane Saint-Pierre op nationale feestdag te Mechelen

Momenteel concentreer ik me sinds twee jaar enkel nog op live optredens. Er is niks zo fantastisch dan werken met goede muzikanten. Ik doe nu onder andere een akoestisch programma met twee muzikanten wat ‘intiem’ noemt, waar ik mijn eigen repertoire breng. Ik ben nog niet van plan om te stoppen, integendeel, er zijn nog heel wat plannen voor tournees en nieuwe nummers creëren ” vertelt Liliane Saint-Pierre.;.

Niet alleen de oude generatie, maar ook de jeugd weet het werk van Liliane te smaken. Met franstalige songs als ‘Ca plane pour moi’ dat ze samen met Jan De Smet (De Nieuwe Snaar) opvoerde brachten ze iedereen snel in de juiste sfeer. Kippevel momenten toverde ze zo maar alsof het niets was uit haar stembanden. ‘Une fille toute seule’ en de mega-hit ‘Inch Allah’ van Adamo, wist zij als geen ander te vertolken.

Ja, ze blijft iedereen verbazen met haar stem timbre en presence. Lang kon het interview helaas niet duren want Liliane moest samen met Jan De Smet nog een optreden verzorgen te Gent. Ze blijft ondanks haar leeftijd (70) een rasartieste, en een super symphatieke madam. “Voor mij was het André Brasseur, waar de mensen al onmiddellijk heel mooi en spontaan reageerden. Dankuwel Mechelaars, ik was hier met heel veel plezier” waarmee ze snel een laatste nummer ‘In de hemel is geen Dylan’ brengt in duet met Jan De Smet. Komende van het podium, geeft ze me nog snel een dikke pakkerd, en haast zich richting Gent.

Mechelen op zijn Best in gesprek met Lialiane Saint-Pierre

Met dank aan Jan Smets (Mechelen Blogt) voor de foto

Mechelen danst en zingt op zijn best

Andere kanjers op de affiche die Mechelen op zijn kop zongen waren Marcel Vanthilt die de plaats van Saint-Pierre innam met ‘Lekker Westers’ en ‘Cash cash’. Ja we kennen Marcel, dat is swingen en rocken, en dat deed het publiek rijkelijk.

Jackobond is een mooie verschijning op Belgopop. Ze schrijft als singer/songwriter haar songs uiteraard zelf, maar bracht voor de gelegenheid als opener meezingers als ‘Oempalapapero’ en ‘Eiland in groen en blauw’, juist van Marva. Na haar eigen nummer ‘Iedereen is hier vrolijk’, en dat was nog waar ook, sluit ze haar presence af met ‘Mijn vlakke land’ in duet met Jess & James

Jess & James, doet het ook bij u een belletje rinkelen ? ‘Move’ (1968) was een knaller van een hit voor dit duo Portugese/Belgische broers, die in de jaren zestig immens populair waren. Ze besloten hun optreden dan ook met ‘Meu fado’ een Portugees nummer.

En ja, ook Mechels talent stond op de affiche van Belpop Bonanza, Tout Va Bien, een soloproject van Jan-Wouter Van Gestel bracht voor het eerst in duet met Sioen de muzieknummers ‘If you go away’ van Jacques Brel en ‘Hope for this land’. Gentenaar Sioen wist het publiek ook solo te bekoren met ‘Cruisin’’ zijn eerste single uit 2003. Sioen sloot af met misschien wel één van de beste nummers van Gorki, ‘Mia’.

Tout Va Bien en Sioen op Belpop Bonanza te Mechelen

Voor mij was hij onbekend terrein, Mark Vosté (Belgian Asociality) dat was punken op zijn best. Niet gewoon met nummers als ‘Morregen’ en ‘Bompa Punk’ knalden de luidsprekers bijna uit hun voegen. Alles loslaten, dat moet ook kunnen op een nationale feestdag.

Nationale Feestdag zonder vuurwerk, knalt er toch op los

De nationale feestdag werd afgesloten met een dj sessie door Bobby Ewing. Inderdaad, niet met vuurwerk dat net als op de Vlaamse Feestdag 11 juli, werd afgelast door de langdurige droogte. Ja, zo zie je maar hoe de veelbesproken klimaatverandering roet in het eten kan gooien bij feestelijkheden, maar Mechelen staat sterk, en heeft met Belpop de juiste keuze gemaakt.

Belpop Bonanza op Belgische Nationale Feestdag te Mechelen

Net voor het schrijven sprokkelde ik enkele reacties bij elkaar sociale media

Mooie en rijkelijk gevulde muziekavond op onze Nationale Feestdag in Mechelen” en “Liliane Saint-Pierre, heerlijk nog altijd die prachtige, krachtige stem. En al die andere artiesten rond de 70 en meer, ik voelde mij goed..

Ik wil vooral Jimmy en Jan, het team achter hen en de aanwezige artiesten uitbundig bedanken voor hun fantastische medewerking, zodat ik alsnog na een moeilijke start, toch nog genoeg tekst en foto’s bij elkaar mocht sprokkelen om jullie deze fantastische avond mee te laten beleven. Het was top om met jullie samen te mogen werken, en zie jullie graag snel terug in Mechelen

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en Jan Smets voor Mechelen op zijn Best / Contact

Uw reactie is onderaan dit artikel welkom

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.