Montmartre brengt kunstenaars naar Nieuwwerk te Mechelen

Montmartre brengt kunstenaars naar Mechelen

0 Shares

Montmartre strijkt neer in Mechelen

Montmartre was voorbije zondag aan de voet van de Sint-Romboutskathedraal, het decor om kunstenaars te ontmoeten. Het is voor de tweede keer dat Ad Musters dit kunstevenement in onze stad organiseerde. Deze editie kon gelukkig rekenen op een prachtige lentedag.

Montmartre brengt kunstenaars naar Nieuwwerk te Mechelen

30 kunstenaars waaronder Mechelaars maar ook uit andere hoeken van Vlaanderen hadden hun pareltjes uitgestald. Hier kwamen heel wat kunstminnenden bezoekers op af, maar ook wandelaars die gewoon een kijkje kwamen nemen.

Ad brengt graag mensen samen in zijn stad Mechelen

Vorig jaar in september hebben we Montmartre voor de eerste keer georganiseerd. De bezoekers en de kunstenaars vonden het geslaagd, dan hebben we besloten om dit te herhalen” zegt Ad Musters (organisator en uitbater Café’s De Borrel Babbel en De Floeren Aap)

De leeftijden van de standhouders waren uiteenlopend. Ook twintigers wagen zich ook vandaag nog aan het creëren van kunst.

Ik heb een aantal jaren in Antwerpen gewoond, net aan de plaats waar ze Montmartre Antwerpen organiseerden. Dit was toen ook kleinschalig, maar vandaag kan men toch rekenen op een honderdtal kunstenaars. Ik vond dat toen zo gezellig, en nu ik deze horecazaken heb in Mechelen, vond ik het de geschikte locatie om dat ook hier te doen” vertelt hij. Ad is een organisator in hart en nieren. Deze sympathieke Nederlander staat wel ééns achter de toog, maar mensen samenbrengen is zijn grootste passie. Bijna dagelijks komen er artiesten over de vloer in De Floeren Aap. Ad is er fier op dat hij op 7 juli een Amerikaanse band mag ontvangen in zijn café.

Kunst en muziek samen aan de Sint- Romboutskathedraal

Aan de terrasjes in de schaduw van de kathedraal was het een gezellige samenzijn. De plaatselijke horeca had het muzikale gezelschap ‘Elle et les Capitains’ uitgenodigd wat Montmartre nog meer tot zijn recht deed komen. Zij brachten Franse chansons ten gehore, wat de mensen op de terrasjes best konden waarderen.

De belangstelling bij de kunstenaars was groot. Er werden praatjes gemaakt met voorbijgangers. Ik had een leuke babbel met Lindsay, die voor de eerste keer deelneemt aan Montmartre. Haar roots zit in Grimbergen, maar haar echtgenoot is een rasechte Mechelaar.

Ervaren en startende kunstenaars onder één open hemel

Het sprak mij aan om deel te nemen aan Montmartre, de locatie hier naast de Sint-Romboutskathedraal is schitterend. De mensen komen kijken terwijl ik aan het schilderen ben, en dat vind ik al plezant. Ik ben een snelle schilder, dat is de reden waarom ik met acrylverf schilder en niet met oleiverf.” zegt een goedlachse Lindsay Rinckhout

Creatief bezig zijn door te tekenen en schilderen zit als kind in het bloed. Tot haar 14de levensjaar liep ze Portaelsschool in Vilvoorde. Vandaag gaat Lindsay nog regelmatig naar een atelier in het Cultureel Centrum te Strombeek. In eerste instantie schildert ze portretten, maar is nu aan het experimenteren door meer verhaal in haar schilderijen te brengen. Volg Lindsay via Facebook

Een oude rot en een startend kunstenaar naast elkaar

Mijn volgende stop is bij Enrika en Jean-Pierre, zij kennen elkaar vanop de Academie, en staan als kunstenaars op Montmartre naast elkaar. Jean-Pierre De Cuyper (Antwerpen) heeft onlangs een expositie gehad in ‘Kapel Romaanse Poort’ wat georganiseerd was door M-Museum Leuven. Hij is een oude rot in het vak, en bevindt zich dan ook al dertig jaar in de kunstwereld. In 2018 exposeert Jean-Pierre in Gemeenschapscentrum ‘t Blikveld in Bonheiden weet hij me te vertellen.

Vier jaar terug startte Enrika (60 plusser) als kunstenaar. Ze schildert graag van natuur tot abstract, maar ook fotografisch schilderen ligt binnen haar mogelijkheden. “Ik kom uit een familie waar van vader op zoon altijd geschilderd is geweest. Op school maakte ik tekeningen waarvan de lerares soms zei, dat ik die niet zelf had gemaakt. Ik heb van thuis uit nooit anders gezien. Met het schilderen ben ik volledig opengebloeid, dit is echt mijn passie.” vertelt Enrika Cardoen.

Enrika bevindt zich toch wel in een kunstminnende familie. Haar ouders en grootouders weet ze te vertellen, restaureren onder andere kastelen waaronder het Kasteel van Beloeil. Enrika volgt nog steeds twee keer wekelijks cursus gegeven door Wannes Lecompte, zij noemt hem maar al te graag “de witte raaf van België’. Volg Enrika via haar Facebook

Jong vrouwelijk geweld tonen hun kunstwerken en passie op Montmartre

Lynn CLaerhout (26) is van beroep journaliste, en kan zich reeds vijf jaar Mechelaar noemen. Naar mijn mening is zij één van de jongste deelnemers op Montmartre. Zij tekent en schildert vooral abstracte werken, waarbij ze het liefst van al werkt met aquarel en acryl.

Uit de natuur haal ik graag vormen en kleuren die me aanspreken. Daaruit maak ik iets, wat dan meestal abstract wordt. Mijn interesse is ontstaan een drietal jaren terug, toen kleurboeken hip waren. Ik zag op een gegeven moment iets met aquarel kleurpotloden, en het is daar dat mijn interesse in het schilderen ontstaan is” vertelt Lynn..

Vandaag is Lynn nog volop aan het experimenteren met verschillende materialen en stijlen. Toch ligt haar passie in abstracte kunst omdat je daar veel mogelijkheden mee hebt. Lynn zien we al zeker terug bij de volgende Montmartre op 10 september.

 

Kunstgeschiedenis en cultuur samen op een pittoreske plaats

Niet iedereen had kunstwerken opgesteld. Gustave Min, de man achter Studio Belle Époque, had voor de gelegenheid een mooie selectie kunstboeken meegebracht. Gustave is een gekend persoon in Mechelen. het is een jongeman met veel passies. Kunstgeschiedenis en cultuur liggen hem nauw aan het hart. Montmartre was voor hem dan ook het kunstevenement waar hij met plezier aan deelnam.

Het heeft allemaal zijn tijd nodig, maar ik ben ervan overtuigd, dat Montmartre nog verder kan groeien. Wie nog niet is langs geweest, kan ik toch ten zeerste aanbevelen om 10 september in de agenda te noteren.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best).

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.