Mechelen viert 21 juli met muziek en dans

68 Shares

Nationale Feestdag in De Zomer is van Mechelen

Dansen aan de Dijle, shoppen op Belgunique Makers Markt en Belpop Bonanza, dat waren de ingrediënten voor de Mechelse Nationale Feestdag op 21 juli.

21 juli Belgische Nationale Feestdag met Belpop Bonanza Sessie
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Feestelijkheden op de Belgische nationale feestdag zijn niet hetzelfde meer dan pakweg 20 jaar terug. Tijden veranderen en dat merken we maar al te goed in de programmatie.

Belgunique Makers Markt gesmaakt door bezoekers

De feestdag kondigde zich vroeg in de morgen aan als een zonnige zondag. Goed voor de Mechelaars want de affiche van De Zomer is van Mechelen beloofde een feestdag voor jong en oud.

De feestelijkheden namen hun start op de middag met de tweede editie van Belgunique Makers Markt. Vijftien jonge ondernemers toonden maar al te graag hun producten op de gezellige markt op het plein aan Thomas More en de Dijle.

Na vorig jaar op het Cultuurplein. werd Belgunique dit jaar een nieuwe toplocatie toebedeeld. Bij mijn aankomst aan het terrassenplein grenzend aan de Malinska aanlegsteiger was het al een gezellige drukte tussen de marktkramen. 

Het is de tweede keer dat we de markt organiseren, en het is terug een succes. Wij zijn blij!” vertelt Sofie Smolders als organisatrice van Belgunique Makers Markt. “Als consument besefte ik niet goed waar ik Belgische makelij kon kopen. Alle makers hebben wel hun eigen webshop en facebook, maar dat is heel versnipperd. Het was dan ook het idee om een platform op te richten met een online website en een marktje. Het concept van Belgunique Makers Markt was dan ook uit eigen behoefte” (meer interview met Sofie op de video)

Sofie Smolders organiseert Belgunique Makers Markt
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Vlaamse en Brusselse ondernemers met passie

Het evenement waar vijfentwintig ondernemers uit Vlaanderen en Brussel hun producten aan de man brengen, is een groot succes. De standen ‘Made in Belgium‘ toonden een grote verscheidenheid aan meestal ambachtelijke producten. 

Ondernemers Basta Sia Buono op Belunique Makers Markt aan de Dijle te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Sieraden, streekbier, Italiaanse vegan koekjes, fruitsappen, kleding, … kortom een mooi assortiment waar iedereen toch wel iets naar zijn gading kon vinden. Enkele talenten zijn de Antwerpse Aminata die heerlijke sappen met gember, baobab en appel liet proeven aan de voorbijgangers. Astrid zorgde met haar Billy X Club parfums dan weer voor een heerlijk geurtje rondom de kraampjes. Italiaanse vegan koekjes proeven naar recepten uit typische Italiaanse dorpjes bij ‘Basta Sia Buono’ en Giulia Ada Amico van Adadore maakt dan weer gerecycleerde kinderkleding. Alle deelnemers zijn terug te vinden op de website van Belgunique

Zomer dat betekent ook een fris pintje drinken, en dat kon volop met een biertje ‘Kamil’ van de ambachtelijke brouwerij ‘Bieren van Begeerte’ waar zaakvoerder Koen Fierens vol passie vertelde over zijn verhaal. Dit zijn maar enkele voorbeelden van jonge ondernemers die met heel hun hart in het ondernemerswereld zijn gestapt. Alle 25 kan ik ze hier niet opsommen, maar enkelen kan je binnenkort ontdekken op mijn videoverslag. Sofie heeft me beloofd dat ze volgend jaar graag terugkomen naar Mechelen, dan zal ik uiteraard andere standhouders in de kijker plaatsen.

25 standhouders op Belgunique Makers Markt te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Bieren van Begeerte‘ ambachtelijke brouwerij op Belgunique
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Belgunique Makers Markt op Belgisch Nationale Feestdag te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Gezien de toplocatie aan het water genoten veel bezoekers ervan om een rustpauze te nemen uitkijkend op de Dijle.

Dansfeest in Zuiderse sferen aan Vismarkt

Het nationale feestje aan de Vismarkt was intussen ook uit de startblokken geschoten. Met tango en salsa initiaties, en afsluitend een heuse salsa party, werd het vakantiegevoel extra versterkt. Zelf ben ik er niet geraakt, maar ik ben ervan overtuigd dat het net als voorgaande jaren een topper is geweest. Uit sympathie voeg ik graag een foto toe uit mijn archief.

Dansen aan de Dijle gratis salsa en tango initiatie te Mechelen
Archieffoto Dansen aan de Dijle 2018
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Belpop Bonanza brengt drie uur Belgische muziek

Er zijn de voorbije maanden en weken tal van discussies geweest rond het verschuiven van de feestelijkheden van de Grote Markt naar de Kruidtuin. Was het terecht of niet, dat laat ik aan jullie over. 

Belpop Bonanza Sessie in de Kruidtuin te Mechelen (Op de foto Isolde Lasoen)
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

vzw Mechelen Feest had met in het achterhoofd het succes van vorig jaar opnieuw het concept Belpop Bonanza Sessie op de affiche geplaatst. Belpop Bonanza is een uitvinding van Jan Delvaux en Jimmy Dewit. Het concept draait rond de geschiedenis van de nationale popmuziek toert een heel seizoen door België en doet hierbij zo’n 50 steden aan. Tijdens de 3 uur durende live show brachten Belgische artiesten, begeleid door de Belpop Bonanza Band, elk zijn of haar grootste hit, en een favoriete song uit de Belgische muziekgeschiedenis.

Belgische artiesten in de Kruidtuin

Het mini-muziekfestival werd op gang getrokken door Isolde Lasoen met ‘Road nr 1’ en ‘Provocateur’ gevolgd door Piet Van den Heuvel bekend van Scooter. Met ‘I’ve just begun to fight’ wist Isabella A met deze Natalia tophit het publiek aan het dansen te zetten. Mauro en Isabelle A breiden hier nog een duet aan vast met ‘Komen en Gaan’. Mauro Pawlowski, winnaar Humo’s Rock Rally in ’94, liet zich met ‘Holy spirit come home’ opmerken dat hij behoort tot het neusje van de zalm in het wereldje van gitaristen in België.

Belgische artiesten op Belgische Nationale Feestdag te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Johannes Genard, gekend uit zijn recente deelname aan het tv programma ‘Liefde voor Muziek’ wist met ‘Bad timing’ origineel van dEUS, dan weer liefhebbers harten te veroveren.

Hommage aan Jean Rousseau

Op 10 maart 2019 overleed muzikant Jean Rousseau, een goed vriend van Mechels artiest Sjarel Van den Bergh. Met veel emotie bracht Sjarel als hommage twee nummers, ‘Rijden’ en ‘Verveling’ uit het albumBizjoe – Parels voor de zwijnen’. Mauro en Isolde Lasoen zongen dan weer samen in duet een onuitgegeven song. 

Mechels artiest Sjarel vVan den Bergh brengt hommage aan Jean Rousseau
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het is maar of het je ‘dada’ is of niet, met ‘Let’s do the razzia’ (Der Polizei’) en ‘The Art of Conversation’ van Red Zebra, wist Peter Slabbynck toch enige beweging te krijgen in het Mechelse publiek.

Muzikaal vuurwerk aan decibels

Het muzikale feestje liep op zijn einde waar Isabelle A zich nog even mocht ontpoppen tot een ‘Lekker beest’. Als afsluiter werden de laatste decibels overvloedig over Den Botanique gestuurd met ‘Living room’ van de in Belgische driekleur gehulde Red Zebra’s Peter Slabbynck. 

Het was toch wel even wennen dat de nationale feestelijkheden niet werden beëindigd met een ‘knallend kleurrijk vuurwerk’. Of het 21 juli programma voor alle Maneblussers een schot in de roos was, daar heb ik mijn bedenkingen over. We zullen maar denken dat het net als bij wijn ‘een goed en een slecht jaar’ kan zijn. Uw reactie is welkom onderaan dit artikel of op facebook.

Red Zebra’s Peter Slabbynck stuurt muzikaal driekleur vuurwerk doorheen de Kruidtuin
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

68 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.