Mechelen Houdt Je Warm, een topper !

0 Shares

Terugblik naar Mechelen Houdt Je Warm

Mechelen Houdt Je Warm 2017 kunnen we zonder twijfel met duizenden bezoekers een topper noemen. Het nieuwe winterprogramma had een groot bereik én vooral een grote impact in het stadscentrum. ‘Winter in Mechelen’ is dan ook veelvuldig gepromoot in binnen- en buitenland door Visit Mechelen in nauwe samenwerking met CRM bedrijf Luon, mmMechelen Feest en Mechelen MeeMaken.  

Mechelen Houdt Je Warm spreekt niet alleen meer de Mechelaars aan maar kan ook duizenden toeristen uit België en buitenland charmeren. Dit alles resulteerde in een toename van passanten in het kernwinkelgebied, met een absoluut jaarrecord op zaterdag 23 december, tijdens Mechelen in Vuur en Vlam.

Nieuw winterprogramma was een schot in de roos

De nieuwe formule  van de eindejaarscampagne waarin traditionele en nieuwe winteractiviteiten werden gecombineerd, zorgde voor een geslaagde editie.
We hebben een erg straffe winter achter de rug. Vooral de nieuwigheden, zoals de Schaatsboot en Mechelen in Vuur en Vlam, bleken een meerwaarde te zijn. Dat succes blijkt nu ook uit de cijfers. Ons winterprogramma is nog niet zo straf als onze zomer, maar we mogen er wel trots op zijn.

Deze winter is trouwens ook en vooral het werk van vele Mechelaars, de partners, de handel en de horeca, de deelnemende organisaties en de vrijwilligers van Mechelen houdt je Warm. Want net als de zomer is ook de winter teamwerk. Het is net het samenspel tussen mmMechelen Feest en de vele partners die van deze winter een succes heeft gemaakt. Op die manier willen we zeker blijven werken, telkens met en voor Mechelen en de Mechelaars” vertelt een superblije Kristof Calvo als voorzitter van mmMechelen Feest.

Schaatsers kwamen massaal naar de Schaatsboot

De allereerste editie van de Schaatsboot op de Binnendijle trok bijna 10.000 bezoekers. Onder hen 1.340 Mechelse leerlingen en leerkrachten die in de laatste dagen voor de kerstvakantie de beentjes kwamen uitzwaaien. Ook de Gouden Carolus Winter Lounge,  gelegen naast de schaatspiste op de Haverwerf, was een mooie toevoeging aan het winterprogramma. De uitbreiding van de Kerstmarkt tot twee weekends en de extra locatie op de Korenmarkt konden op veel bijval rekenen van zowel handelaars als bezoekers. De Mondiale Kerstmarkt in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot noteerde in 2017 zelfs een record met 2.765 bezoekers op één dag.

De totaalbeleving van Kerstmarkt en Schaatsboot kreeg een extra duwtje in de rug dankzij de enthousiaste medewerking van vele Mechelse partners: Brouwerij het Anker verzorgde er een warme winterbar; het Ice Skating Center Mechelen bedacht elke schaatser met een voordeelbon. De Kunstschaats Academie Hivernia bracht een wervelende openingsshow en de ijshockeyclub Coldplay een pittige demo.

Een onvermoed succes was de inzet van de gratis watertaxi die door de Mechelse rederij Malinska werd verzorgd op de vrijdagavonden van de twee Kerstmarkt weekends. Ondanks de koude temperaturen, maar onder het warme enthousiasme van de schipper, lieten meer dan 1.000 mensen zich per boot vervoeren de Haverwerf en het Keerdok.

Maar liefst drie keer tijdens deze editie van Mechelen Houdt Je Warm stond de Grote Markt bomvol Mechelaars. Een eerste keer op zaterdag 23 december tijdens Mechelen in Vuur en Vlam. Duizenden bezoekers genoten die avond van het adembenemende luchtspektakel van Theater Tol. Het was de klap op de vuurpijl van een dag vol spectaculaire en vurige vertoningen verspreid over het stadscentrum. Op zondag 31 december viel de stad weer in de prijzen toen duizenden Mechelaars met elkaar al feestend het voorbije jaar uit dansten.

De afsluiter op zondag 7 januari, was de nieuwjaarsdrink waar de Mechelaars elkaar bij een hapje en een drankje geluk kwamen wensen op het nieuwe jaar. Het bewijst dat bij grote gebeurtenissen de Mechelaars elkaar altijd opnieuw vinden op de Grote Markt.

Succesvolle wintercampagne Visit Mechelen

Visit Mechelen investeerde zoals reeds geschreven in een volledig nieuwe digitale campagne ‘Winter in Mechelen’. De campagne legde het accent op Mechelen als sfeervolle belevingsstad, waar shoppen en genieten van de talloze bezienswaardigheden en evenementen hand in hand gaan. De campagne bracht uitgekiende boodschappen in de vorm van film, tekst en beeld. Deze werden massaal geliked op de sociale media. “De campagne liep een maand, en bereikte in die periode maar liefst 340.000 mensen. Ongeveer 25.000 personen reageerden ook op de facebook en instagram berichten”, zegt schepen van Toerisme Björn Siffer.

De samenwerking met het Mechelse CRM bedrijf Luon loonde en spreken van een effectief en sterk bereik. Ze resulteerde in een ‘smart’ opgezette campagne, waarbij mensen via de boodschappen op de sociale media ook gemakkelijk hun weg vonden naar de website van Visit Mechelen. De voordeelactie voor de toren sprong bij de kijkers in het oog “Maar liefst 10% van de websitebezoekers vroeg de kortingscode aan voor een beklimming tijdens de eindejaarsperiode. Dat is een hoog cijfer en toont dat er effectief gevolg werd gegeven aan de campagne”, besluit Björn Siffer.

Overvolle winkelstraten tijdens eindejaar
Ook de eindejaarsshopping in de Mechelse binnenstad was een voltreffer. Tijdens ‘Mechelen in Vuur en Vlam’ bereikten de cijfers van passanten in het kernwinkelgebied een absolute piek. “Winkelen is ook zorgen voor beleving zodat mensen ook graag langer in Mechelen verblijven. Tijdens de koopweekends werd gezorgd voor heel wat animatie in het kernwinkelgebied die sterk gesmaakt werd. Bij het eindejaars winkelen kon je via acties ook tickets voor de schaatsboot winnen. De schaatsboot heeft de verwachtingen van de horeca op de Vismarkt overtroffen” stelt Katleen Den Roover (schepen van Lokale Economie.

Winkelen gekoppeld aan evenementen is zonder twijfel een mooie combinatie en wordt gesmaakt door de shoppers. De handelaars organisatie Mechelen Meemaken en mmMechelen Feest sloegen de handen in elkaar, wat resulteerde in een sfeervolle en belevingsvolle binnenstad. Iedereen is er het over ééns, de kerstverlichting, de winter deuntjes, de ludieke animatie en nog heel wat andere dingen hebben de winter een stuk warmer gemaakt.

Uw reactie op dit artikel kan je hieronder neerpennen of typen.

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ?

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.