Belle Epoque figuranten uit Mechelen op Trammelant

Mechelaars op Trammelant De Haan

0 Shares

Trammelant in Belle Epoque stijl aan de Vlaamse Kust

Trammelant in De Haan, je zou denken wat heeft dit met Mechelen ? Helemaal niets, of toch wel want in onze stad hebben wij Studio Belle Epoque. Bovendien vergelijk ik Mechelen met de meest historische gebouwen in Vlaanderen, graag een beetje met De Haan. Ook in Mechelen was reeds in 1887 sprake van stoomtrams. Dus toch wel enigszins een link met onze stad. Bovendien is het zomervakantie, en is de kust als stadsbewoner, toch weer een stukje gezonder.

Duizenden toeristen op Trammelant in De Haan
Zaterdagmorgen ging Trammelant reeds om 10 uur van start met een Brocante, curiosa & kunstmarkt. Augustus is een vakantiemaand, en aldus kwam er ook dankzij het mooie weer, heel wat volk opdagen.
Trammelant is een jaarlijks evenement in het centrum van de badstad De Haan. De ganse dag is het stadscentrum verkeersvrij, en is er voor ieder wat wils. Met Trammelant wordt je weliswaar in de tijd van de Belle Epoque gekatapulteerd.

Een weetje is dat ‘Hôtel du Coq’ het allereerste was dat in De Haan gebouwd werd. Het was destijds de bourgeoisie die flaneerde in de opgerichte Concessie. Riante villa’s, waarvan u er vandaag nog diverse kan terugvinden, werden in de duinen gebouwd. De Haan is gelukkig vandaag nog steeds het decor van deze prachtige Belle Epoque tijd.

Ritjes met oude trams beleven groot succes

Zo kon men om de dertig minuten een ritje maken met een ‘Oude Gentse Tram’. Niet alleen bracht dit bij de oudere bezoekers herinneringen naar boven, maar ook de kinderen genoten van hun tramritje. Meer dan 170 vrijwilligers van TTO-Noordzee vzw zetten zich regelmatig in voor de herstelling en behoud van de oude trams. Dit is een tenslotte een stukje erfgoed dat niet verloren mag gaan.

Oude trams op Trammelant in De Haan

Het onderhoud en herstelling van de trams is gelokaliseerd in Knokke, de rijdende tramstellen staan veilig opgeborgen in De Panne. Een ritje met de tram van om en bij de 30 minuten bedroeg 3 € wat zeker de moeite loonde om is mee te maken. Ik had plaatsgenomen in een motorvoertuig uit het Expojaar 1958. Twee open zomerwagons verbonden het andere rijtuig uit de jaren ’30, die dienst deed als kusttram. Meer info op hun website

Veel muziek, dans en liters bier op Trammelant

Een feest als Trammelant is niet volledig zonder muziek. Hiervoor had het stadsbestuur tal van muziekbands ingehuurd. The Broadway Jazz Gang, Triple Jack, Euro-Dixie Street Band maar ook de Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia De Haan , De Breeeee Veertiene en d’Echte Sloebers brachten her en der wandelaars aan het dansen. Voor spijs en drank kon je over het gehele parcours terecht. Tal van drankstanden her en der opgesteld, zorgden voor een ongelooflijke ambiance, er werden zelfs op de Leopoldlaan ware polonaises gedanst, s’Avonds was er dan weer de coverband Wolfgang die popnummers bracht, en afsluitend een Volksbal.

Brass- en Dixiebands in De Haan

Mechelaars in Belle Epoque optocht

Omstreeks drie uur in de namiddag bracht een historische tram een honderdtal prachtig uitgedoste Belle Epoque Re-enactors naar het centrum. Vanaf het oude tramstation De Haan-Centrum trokken de figuranten door de Leopoldlaan richting Koninklijk Plein. Helaas was het zo druk dat het zo goed als onmogelijk was om tussen de menigte foto’s te schieten. En nu komt de link naar onze stad Mechelen. Enkele gekende Mechelse gezichten vond ik dan toch bereidt om wat foto’s te schieten, waarvoor dank lieve Mechelaars. In het zog van onze mensen, spraken twee mannen, uitgedost als Karabinier Prins Boudewijn ( 1889) en Officier Medische Dienst (1895) me aan. Het werd een leuke babbel, waarbij ik u zeker mag aanraden om een bezoekje te brengen aan hun website. Ook enkele individuele deelnemers die niet tot een vereniging behoren, namen deel aan de optocht.

Belle Epoque figuranten uit Mechelen op Trammelant

Aan het gemeentehuis van De Haan kon je ter plaatse genieten van een ‘Original Fashion Show’ waar klederdrachten uit de Belle Epoque periode 1885 – 1935 aan het publiek getoond werden. Deze collectie is eigendom van het gemeentebestuur van De Haan. Ik had gekozen voor de parade van 17.30, en had pech, want rond 17.30 dwarrelden de regendruppels in het rond en moest ik noodgedwongen richting hotel.

Een kust evenement om te noteren in je agenda

Spijtig dat het kustweertje zo een ommeslag maakte, en de organisatoren van Trammelant niet enkele uurtjes meer gunde, om dit prachtig evenement succesvol te kunnen afsluiten. Hierdoor heb ik met spijt in het hart ‘Avenue du Littoral’ moeten missen. Een parade van oldtimers, koetsen, fietsen, moto’s, en nog zoveel meer mooie dingen die op en af de Normandielaan reden. Dat zal ongetwijfeld iets voor volgend jaar zijn.Trammelant, of Belle Epoque feest is een groots evenement aan onze kust dat jaarlijks duizenden toeristen naar deze hoogdag brengt. Eigenlijk zou dit spektakel, want dit is het toch wel, wat mij betreft twee dagen mogen duren. Er staat zoveel op de affiche dat het kunst- en vliegwerk is om ten eerste door de mensenmassa van het ene naar het andere gebeuren te wandelen. Je wil dan tenslotte toch ook nog een terrasje of strand uurtje meepikken. Maar al bij al, durf ik u zeker ten zeerste aanbevelen om Trammelant in uw agenda te vermelden.

Ben jij ook op Trammelant geweest ? Fijn zo, schrijf uw bevindingen hieronder bij reacties

Meer info hier over De Haan. Over onze geliefde verblijfplaats hier.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Sfeerbeelden hier te bekijken

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.