Lenteconcert Koralen van Leliendaal en Simacon Big Band te Hombeek

Lenteconcert in Sint-Martinuskerk te Hombeek

0 Shares

Koralen van Leliëndaal en Simacon-band in Lenteconcert

Voorbije zaterdagavond was ik te gast op het Lenteconcert van de Koralen van Leliëndaal en de Simacon-Band. Met liefde voor muziek kwamen meer dan 250 Hombekenaars, maar ook gasten van ver buiten de grenzen, naar de Sint-Martinuskerk te Hombeek voor dit muzikale evenement.

Lenteconcert Koralen van Leliendaal en Simacon Big Band te Hombeek

Jan Leen coacht de Koralen van Leliëndaal

Koralen van Leliëndaal is van start gegaan als knapenkoor in 1953. Het is allemaal heel toevallig begonnen rond de Kerstperiode. René Leen, toenmalig stichter en dirigent maakte zijn droom tot een groot succes. Zijn succesverhaal werd extra aangemoedigd door E.H Jan Van Dijck, de toenmalige pastoor in Hombeek.

Jan Leen, zoon van René, heeft muziek van thuis uit meegekregen. Als 7 jarige speelde hij al piano. Op zijn 18de was hij reeds dirigent van een Chiro Koor. Totaal onverwacht kwam zijn vader, die toen een zestig man sterk jeugdkoor van 12 tot 23 jarigen had, in 1983 te overlijden.

Tot in 1987 heeft Luc De Koning het dirigeerstokje ter hand genomen, waarna dochter Agnes Leen, het roer in handen nam. Even kwam er rond Koralen van Leliëndaal een stille periode. Ten tijde van de komst van pastoor Stefaan Callebaut, neemt Jan Leen (huidig koorleider en dirigent) het initiatief om het koor nieuw leven in te blazen.

Dankzij een samenwerking tussen verschillende mensen, en zeker niet te vergeten de presentator Roel, die het ijs zal breken, wordt dit ongetwijfeld een geslaagde avond. Het is intussen al onze derde samenwerking met de Simacon band. De eerste keer dat wij samen op een podium stonden was het een Kerstconcert, en drie jaar terug het eerste Lenteconcert. Ik moet eerlijk zeggen, ‘driemaal is scheepsrecht’. Onlangs heb ik geschreven “1 plus 1 is drie”, en voor vanavond is dat een volledige waarheid, niet enkel in muziek maar ook in samenwerking” zegt een dolgelukkige Jan Leen (59)

Dirigent Jan Leen Koralen van Leliendaal Hombeek

De naamskeuze van het koor verwijst naar het Norbertinessenklooster van Leliëndaal dat destijds gevestigd was op de linkeroever van de Oude Zenne op de grens van Hombeek en Leest. Buiten de grondvesten en wat opgravingen is er van dit roemrijke klooster niet veel meer te bespeuren.

Vandaag bestaan de Koralen van Leliëndaal uit een mooi samengesteld geheel van vrouwen en mannen. met een passie voor muziek en zang. Dankzij de gedrevenheid van de koorleider, en de muzikale ondersteuning van Filip Deleus, wordt koorzang en muziek in stijl gebracht. Sinds 2010 is er een nauwe samenwerking met de Simacon-band, waarmee ze op dit Lenteconcert reeds voor de derde keer samen op het podium stonden.

Simacon Big Band swingt langs de kerktoren

De Simacon-band, met als dirigent Guido De Ranter (63), is sinds de oprichting in 1864, een van de oudste muziekverenigingen in Hombeek. Destijds noemde deze huidige concertband, ‘Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Hombeek’. In 1991 werd de harmonie omgetoverd tot Simacon-band (Sint-Martinus Concertband)

Dirigent Guido De Ranter Simacon Big Band Hombeek

Guido is momenteel gepensioneerd, maar heeft al een mooi palmares. Op 7 jarige leeftijd was ook hij reeds bezig met muziek. Op zijn 24ste speelde hij in de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht als Tubaïst later als dirigent. In 1987 werd Guido tweede dirigent van de Muziekkapel van de Belgische Rijkswacht. Vandaag bestaat de Simacon Big Band uit 17 amateur vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten voor hun passie.

Vandaag is het de derde keer dat wij als Simacon band samen werken met Koralen van Leliëndaal, en ik moet zeggen dat ik er zeer veel plezier aan beleef. De voorafgaande voorbereidingen en vergaderingen verlopen steeds in een prettige sfeer.” vertelt Guido De Ranter.

Hun repertoire, en dat heb ik zaterdagavond zelf kunnen vaststellen, draait rond jazz en swingende muziek. Dat deze muzikale genieën niet aan hun proefstuk toe zijn, bewezen ze met de begeleiding van  Vlaamse artiesten als Sabine Tiels, Bart Herman, Lisa del Bo en Barbara Dex. In 2016 hebben we trouwens de Simacon-band in openlucht kunnen beluisteren en bekijken op het Maanrock Muziekfestival. Fans van de Simacon-band weten dat zij eigen concerten organiseren in het Sint-Romboutscollege en de Stadsschouwburg van Mechelen.

Entertainer MC Raoul laat muzikanten en publiek swingen en zingen

Reeds vanaf het eerste nummer Moten Swing, werd het publiek op dit lenteconcert in de juiste stemming gebracht. Presentator Roel Van den Bril alias MC Raoul wist de stemming er al meteen in te brengen met de nodige grappen en grollen.

MC Raoul entertainer Lenteconcert 2017 te Hombeek

Hombekenaars, willen wij meer ? … Jaaaaa!. Krijgen wij meer ? … Jaaaa. We doen er nog ééntje op dames en heren” Deze rasechte Mechelaar weet als geen ander hoe hij het publiek moet entertainen.

De programmabrochure beloofde swing, rock, slow en popmuziek. Met een ABBA medley werd ruim voldaan aan deze verwachtingen. Tussen de noten door werd Jan Leen (dirigent koor) onverwacht verrast met een lied voor zijn 59ste verjaardag.

Samen uit de bol gaan, ja dat kunnen ze ook vandaag nog op zijn best in Hombeek. De toren van de Sint-Martinuskerk daverde met momenten uit zijn voegen. Er werd luidkeels meegezongen met nummers als ‘Eres tu’, op de medley van ‘Boudewijn de Groot’, ‘Hallelujah’ en het alom gekende ‘Oh Happy Day’. Voor presentator MC Raoul was het nog niet genoeg. Hij bracht het publiek nog meer in extase met de aankondiging van keiharde afsluiters als de ‘Blues Brothers Revue’. Hombeek leeft en dat voel je.

Laaiend enthousiast publiek tot groot jolijt van de organisatie

Ik ben zoals velen in de zaal en op het podium, laaiend enthousiast en heel gelukkig met het resultaat dat beide verenigingen hier hebben neergezet. Wij horen bij iedereen in de zaal en bij de muzikanten op het podium, dat dit het beste concert was ooit. ook de presentator was super, en kreeg het publiek direct mee” vertelt Stefaan Deleus (medeorganisator Lenteconcert)

Jan Leen - Stefaan Deleus - Guido De Ranter Lenteconcert Hombeek

Het is nu de derde maal dat we iets organiseren. In 2010 was het een Kerstconcert, drie jaar later een Lenteconcert en nu vandaag terug. We zijn allemaal zo enthousiast dat we het spijtig zouden vinden mocht dit pas binnen drie jaar opnieuw plaatsvinden. We gaan er dan ook aan werken om misschien nog niet volgend jaar, maar toch binnen twee jaar het opnieuw te organiseren” besluit een tevreden Stefaan Deleus

Het einde nadert !… Oohhh! (publiek) … Dat pakt mij zo spontaan. Dat betekent dat het einde echt wel dichterbij komt zou Urbanus zeggen” zo nam Roel als presentator afscheid van dit Lentefeest.

Na een overweldigend applaus voor zangers, muzikanten, geluidsmensen, alle medewerkers, een bloemetje voor de dirigenten, en dankwoorden aan het adres van de geweldige Roel, sloten na een meezinger van format ‘Ik Hou Van U’, de deuren van de Sint-Martinuskerk zich. Na het concert begaven de mensen zich richting Sint Maartenschool, waar tot in de late uurtjes nagepraat en een glaasje gedronken werd.

Dit Lenteconcert was alleszins vrolijk en swingend te noemen. Jan Leen toverde als het ware ‘koralen’ uit zij dirigentstokje. Guido De Ranter bracht dan weer de golden sixties en seventies op zijn eigen manier met de Simacon Big Band. Het publiek kon het gezamenlijke optreden best smaken. Wil je de drie bestaande muziekverenigingen aan het werk zien, kom dan nu zondag naar de Nationale Plantenbeurs te Hombeek.

Wie interesse heeft om deel uit maken van Koralen van Leliëndaal is ten allen tijde welkom. De repetities van het koor kan je iedere woensdagavond (september tot mei), van 20.00 tot 22.00 uur bijwonen in het Parochiecentrum. De Apreszang start vanaf 22.00 uur tot …

Wie interesse heeft om deel uit maken van de Simacon-band is te allen tijde welkom. De repetities van deze band kan je iedere maandagavond (september tot juni), van 20.00 tot 22.00 uur bijwonen in het Parochiecentrum. Eveneens met après vanaf 22.00 uur tot …

Website
Koralen van Leliëndaal / Simacon-band / MC Raoul

In het hele dierenrijk op deze aardbol, is de mens het enige dier dat samen zingt
Een citaat van Jan Leen

Volledige fotoreportage hier te bekijken0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.