Hanswijkprocessie toont dankbaarheid aan Maria

0 Shares

Hanswijkprocessie onder blakende zon

De jaarlijkse Hanswijkprocessie, een traditie in Mechelen, trok zondag door de stad. Na de Plechtige Eucharistieviering in de Hanswijkbasiliek voorgegaan door Kardinaal Jozef DE KESEL, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, maakten de meer dan 1650 figuranten zich klaar voor de processie. Klokslag 15 uur trok de processie zich aan de Zandpoortvest op gang.

Net voor de start sprak ik met Frieda Van Vaeck, die al 41 Hanswijkprocessies heeft meegedaan. In eerste instantie zette ze zich in voor de kostumering en de boekhouding. Sinds 1991 heeft ze de volledige organisatie onder haar vleugels, en heeft zelfs de Cavalcade van 2013 mee georganiseerd.

Frieda Van Vaeck coordinator Hanswijckprocessie

De Hanswijkprocessie gaat uit van een belofte die de Mechelaars gedaan hebben in 1272. Alles draait rond de verering van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk dat in 988 zeer vroeg dus in Mechelen is begonnen. In de katholieke kerk is men pas in de 11de eeuw Maria beginnen vereren  Toen onze stad Mechelen in 1272 werd geteisterd door pest en onlusten, hebben de mensen van het gehucht Hanswijk het Mariabeeld naar de stad gedragen. Dit was met de bedoeling om met het beeld door de stad te lopen, om de hulp van Maria af te smeken, maar de poorters aan de wallen hebben toen de poorten gesloten. Maar bij het zingen van de woorden ‘Toont dat gij onze moeder zijt, zijn de poorten van de Brusselsepoort op een miraculeuze wijze open gegaan. Van dan af is er de belofte gekomen om uit dankbaarheid ieder jaar Maria door de straten van de stad te dragen ” aldus Frieda Van Vaeck, coördinator Hanswijkprocessie.

Mechelaars en toeristen getuige van een levende traditie

Het mooie en warme weer lokte niet enkel Mechelaars, maar ook vanuit heel Vlaanderen, toeschouwers naar onze stad. Toeristen die het voorbije weekend onze stad bezochten, hadden het geluk om deze traditie mee te kunnen beleven. Ook heel wat kijklustigen hadden plaatsgenomen op de tribunes aan de Veemarkt en Grote Markt. Opvallend veel paraplu’s langs de straatkant, deze keer niet voor de regen, maar als bescherming tegen de toch wel brandende zon.

Via een mooi geïllustreerd programmaboekje kon men alle informatie terugvinden over het ontstaan, en de inhoud van de Hanswijkprocessie. Dynamiek. klank en kleur. Dans, woord en schoonheid. en zeg ‘ja’. ‘Ja’ aan het leven. ‘Ja’ aan God, dat is in het kort wat men met de processie tot bij de mensen wil brengen.

Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk

Om deze traditie levend te houden, moet men voortdurend vernieuwend zijn, maar met inachtneming van de religieuze inhoud.  Zo lag de rode draad van de processie ook dit jaar meer naar alle bijbelse en historische groepen toe. Hiermee wil men de toeschouwers een meer intense belevenis geven. Deze Hanswijkprocessie was dan ook duidelijk een sterk geheel, wat mede door de grote diversiteit aan culturen, nog meer tot zijn recht kwam. Een weetje is dat onze Hanswijkprocessie zelfs eerder ontstaan is dan de Heilige Bloedprocessie.

Vilvoordse Karmelietessen te gast in Mechelen

Dit jaar werd Maria op haar tocht door de stad vergezeld door ‘Onze-Lieve-Vrouw van Troost’ eigendom van de Karmelietessen uit Vilvoorde. Deze vieren dit jaar sinds februari hun 550ste jubileum, en is naar alle waarschijnlijkheid één van de laatste Karmelitessenkloosters in Europa.

Hanswijkproccesie te Mechelen met Klaritessen uit Vilvoorde

Dat het geen kleinigheid is om dit allemaal geregeld te krijgen, kan ik opmaken uit wat Frieda me vol passie weet te vertellen. “Vanaf augustus proberen wij al terug te starten met de voorbereidingen. Kostuums wassen en strijken, schoenen en hoeden nakijken en waar nodig herstellingen uitvoeren. Pas daarna begint de hele organisatie echt te lopen” besluit Frieda, die buiten haar dagdagelijkse job, dit allemaal doet op vrijwillige basis.

Meer info op de website van Hanswijkprocessie Mechelen

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.