Gin and Spirits Festival 2018 in de stad Mechelen

Gin & Spirits veroveren Congrescentrum Mechelen

0 Shares

Proeven van op Gin & Spirits Festival bij Lamot

De 6de editie van het Gin Festival & Spirits Festival in Congrescentrum Lamot was een overdonderend succes. De zonovergoten zondag trok duizenden mensen naar de binnenstad. Tijd dus om te genieten, te wandelen en een lekkere gin te drinken. Kevin Goos en zijn vrouw Veronique Smolders organiseren maar al te graag evenementen in hun stad Mechelen. Als jonge ondernemers van onder andere Quali Drinks, maar ook de jaarlijkse Bierfeesten, kennen ze de kneepjes van het vak. Met een assortiment van meer dan 100 merken gin in hun drankencentrale, weten ze als geen ander aan welke vereisten een goede gin moet voldoen.

Ieder jaar weten ze de bezoekers te verrassen met een grote verscheidenheid aan gins. Met 19 standen hebben Kevin en Veronique er dit jaar bewust voor gekozen om minder standhouders te plaatsen, zodat iedereen voldoende comfort had. Het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot is intussen hun vaste stek voor dit evenement. De locatie is perfect, mede door het panoramische uitzicht op de Haverwerf, de Vismarkt en de Dijle.

Wij proberen iedere editie een nieuwigheid te brengen op dit festival. Persoonlijk vind ik de lancering van Ibisensa, een nieuwe gin uit Ibiza de leukste. Maar ook de Bergamotto uit Italië , vorig jaar de beste nieuwe likeur ter wereld, kan men hier komen proeven.” vertelt een tevreden Kevin Goos.

Gin blijft een constante hype
Het principe van proeverijen is hetzelfde gebleven. Bij de aankoop van jetons, kon men proeven van de aanwezige soorten gin. Uiteraard waren alle standhouders paraat om vragen van gin liefhebbers te beantwoorden. En eerlijk gezegd en geschreven, gin is niet zomaar gin. Achter de schermen schuilt er heel wat denkwerk en voorbereiding alvorens men een goede gin op de markt kan brengen.

Ik maakte een rondje tussen de honderden bezoekers, die op dat moment aan het nippen waren aan hun proefglaasjes. Opvallend hebben heel wat ginliefhebbers een voorkeur voor een bepaald soort of merk gin. Anderen hebben geen houvast, en zoeken regelmatig naar een andere smaaksensatie.

Jonge gin makers veroveren de markt met nieuwe smaken

Bij de gin makers ook dit jaar weer een groot deel jonge ondernemers die hun eigen creatie op de drankenmarkt proberen te verkopen. Sommigen doen het helemaal alleen, anderen doen het onder de vleugels van een familiebedrijf. De verhalen van de gin makers zijn uiteenlopen, maar altijd interessant, dat wel.

Ibisensa is een nieuwe speler op de markt van de gins. Met een azuur blauwe mediterrane kleur, een Bohemian hippie look uit Ibiza en een citrus kruidachtige smaak, willen de makers de sfeer van het eiland laten proeven.

Op Ibiza zijn eigenlijk maar twee gins, die qua uitstraling en smaak niet echt super smaken. Ik ben dan samen met mijn werkgever die ook een liefde heeft voor Ibiza, op het idee gekomen om een eigen gin ‘Ibisensa‘ te ontwikkelen.” zegt Brandon Sinnaeve (25), mede-bezieler uit Antwerpen.

Voor Seppe is het verhaal twee jaar terug begonnen. Hij studeerde toen nog, en kwam via een webshop in Belgische gins, terecht in het wereldje van de dranken. “Ja, na twee jaar gins te proeven, begon het te kriebelen om toch te proberen een eigen gin te ontwikkelen. Afgelopen zomer 2017 ben ik dan begonnen met een eigen dranken label, om dan in december, de eindejaarsperiode, mijn Bon Vivant Gin en Bon Vivant Rum te lanceren.” vertelt Seppe Gouwkens, die me maar al te graag meegeeft dat hij veel steun heeft van zijn vriendin..De Bon Vivant gin wordt gedistilleerd op een echte koperen Holsteinerketel, en dat volgens de London Dry-methode.

Tot slot viel mijn aandacht op de stand van Brouwerij Verhofstede, een ambachtelijke likeurfabriek. Dit familiebedrijf zag het daglicht in 1885, en kan vandaag reeds tellen op een vierde generatie. De twee lieftallige dames, Olivia en vriendin Kaatje toonden me met alle plezier de soorten gin uit hun assortiment.

De naam ‘Edelweiss gin’ komt vanuit onze eigen Edelweiss Waterbronnen, wat we dan ook gebruiken in onze productie. De Edelweiss gin heeft ook al een zilveren medaille behaald op het Concours Mondial te Brussel, en is sinds 2013 op de markt” vertellen Olivia Andries (21) en Kaatje Hemelsoen (23)

Mechels Gin & Spirits Festival blijft groeien

Na twee uurtjes expeditie doorheen de gin standen en bezoekers, kan ik met zekerheid zeggen dat gin niet meer weg te denken is in ons kleine landje België. De ene drinkt zijn glaasje gin aan de toog van een cocktailbar, de andere experimenteert thuis op zoek naar de juiste mix. Iedereen sprak vol lof over het Gin & Spirits Festival, vooral omdat het aantal merken blijft toenemen, en het de ideale plek is om oude en nieuwe gins voluit te proeven.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / c

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.