Gin & Spirits Festival verovert Lamot te Mechelen

0 Shares

Gin and Spirits Festival een topper voor Qualidrinks

De 5de editie van het ‘Gin Festival’, dat zondag doorging in het Congrescentrum Lamot trok heel wat belangstellenden. Organisator Kevin Goos en zijn vrouw Veronique Smolders waren uiterst tevreden met de opkomst. Ze kijken nu al uit naar hun Wintereditie van het Gin and Spirits Festival.

Gin and Spirits Festival georganiseerd door Qualidrinks te Mechelen

Veronique en Kevin zijn niet aan hun proefstuk toe. Zij zijn ook organisator van het Mechels Bierfestival, waar een succesvolle 4de editie vorig jaar 9000 bezoekers mocht ontvangen. Voor het eerst organiseren zij nu ook ‘Hola Ibiza’.

Omdat wij toe zijn aan onze vijfde editie, hebben we ons voorgenomen om mee te gaan in de cocktail trend. Daarom is ons gin festival opengetrokken naar het Gin & Spirits Festival. Daardoor krijgt de bezoeker de kans om naast gin allerlei spirits als tequila, rum, vermout en allerlei andere dranken te proeven” vertelt Kevin Goos (zaakvoerder Qualidrinks Mechelen)

70 gins en 50 spirits in Congrescentrum Lamot
De basis van het Gin and Spirit Festival blijft het hoofdingrediënt gin, met uiteraard de grote verscheidenheid aan gins. In ‘Mechelen Centraal’, de eerste verdieping van het Congrescentrum Lamot hadden maar liefst 31 verdelers uitgepakt met 70 verschillende gins en 50 keuzes spirits.

De organisatoren (Qualidrinks) bleven er op toezien dat het allemaal zeer democratisch bleef. Een rondvraag bij bezoekers bevestigt dat er voor een prijs van 2 en 4 euro, toch wel een goed gevuld proefglaasje geschonken werd.

Vooral de gratis toegang tot het Gin & Spirits Festival, verlaagt voor veel bezoekers de drempel om een kijkje te komen nemen.

Botanicals van over de hele wereld

Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam Marula gin voor de eerste keer op de markt. “Marula Gin is een Belgische gin. In eerste instantie gemaakt met 6 botanicals van over heel de wereld. De gin bestaat onder andere uit de Marula vrucht, ‘the forbidden fruit of the elephants’ uit Namibië. Verder wordt hier de jeneverbes, lavendel, koriander, oranjebloesem en rozenblaadjes aan toegevoegd.” vertelt een enthousiaste Bart Wuyts (zaakvoerder Marula Gin).

De zwarte fles van de Marula gin blijkt een topper te zijn. De zaakvoerder brengt nu ook een tweede smaak op de markt. In deze nieuwe versie wordt de oranjebloesem vervangen door granaatappel (citrusvrucht), wat resulteert in een zoetere gin, met toch een bittere afdronk  De Marula gin wordt gedistilleerd te Emblem.

Gin and Spirits Festival met Maxime Biot en Bart Wuyts

V.l.n.r Maxime Biot en Bart Wuyts

Professioneel Barkeeper creëert super cocktails

Een van de nieuwigheden dit jaar op het Gin and Spirits Festival was de cocktailbar met prof-barkeeper Maxime Biot. Deze goedlachse jongeman uit Antwerpen heeft het geleerd van zijn vader Philippe. In 2016 ‘European Finalist Bacardi-legacy’ en winnaar van de wereldvermaarde Bacardi-Legacy competitie voor België en Luxemburg. Maxime is een ondernemer in hart en nieren en weet als geen ander wat zaken doen is. Zo behoort hij onder andere tot de catering bij Tomorrowland, Venues events, ;;; Op een Awards uitreiking heeft hij ooit maar liefst 1200 cocktails op drie uur tijd geserveerd. Dit dankzij hun tapinstallatie voor cocktails, uniek in Europa / België.

Balans is net zoals in het leven zeer belangrijk. Wij willen altijd een hele hoge en constante kwaliteit, en vooral vers aan de klant kunnen afleveren. Wij maken zelf onze siropen, persen de fruiten zelf, gebruiken en analyseren de juiste spirits, .. en niet onbelangrijk steeds aan een eerlijke prijs  ” zegt Maxime Biot (Bar manager ‘Bar Zar’ Antwerpen-Zuid)

Marula Gin op het Gin and Spirits Festival in Congrescentrum Lamot te Mechelen

Ter gelegenheid van deze gin beurs creëerde Maxime een ‘Marula Mule’ een twist op de ‘Moscow Mule’, die normaal met wodka, maar vandaag met Marula gin en Ginger Beer gecombineerd werd. Wil je de deze lekkere cocktail ook zelf is bereiden dan heb ik speciaal voor jullie het recept. (Marula Mule 6 cl Marula, 3 cl limoen, 1 cl suikerwater (2 op 1), 2 dash peychaud’s bitters, 3/4 Fever Tree ginger beer).

Vrouwen stappen in het wereldje van de gin

Op het Gin and Spirits Festival waren ook nieuwkomers te ontdekken. Neen dit keer niet de mannen, maar drie zussen Nanouck (28), Charlotte (25) en Ann-Sophie (23) brachten eind 2015 hun eigen gin concept onder de naam ‘Clover Gin’ op de markt. Oorspronkelijk zijn zij gestart als popup met een kleine oplage aan gin.

Wij als zussen doen het nog niet zolang, maar we vinden het alle drie super leuk om het te doen. Voorlopig wordt onze Clover gin elders geproduceerd, maar het bottelen doen we zelf. Dit doen we in ons ouderlijk huis in Kalmthout. Het verhaal achter onze gin is dat wij opgegroeid zijn aan de Kalmthoutse Heide. De naam van onze Clover gin is gebaseerd op het klaverblaadje drie, drie zussen, de naam lag dan ook voor de hand” vertelt een fiere Charlotte.(vrouwelijke gin maakster)

Clover Gin gemaakt door drie zussen uit de Kalmthoutse Heide

Clover Gin is een florale gin op basis van kardemom, jeneverbes en koriander. De gin wordt afgewerkt met peer, lavendel en zwarte peper waardoor hij super zacht en zeer floraal smaakt.

De jongste zus Ann-Sophie studeert nog maar neemt ook veel van de evenementen voor zich. Nanouck daarentegen zorgt voor de export van sterke dranken en sigaretten. Charlotte zet zich dagelijks voltijds in voor hun bedrijf ‘Clover Gin’. De verkoopadressen van hun Clover Gin kan je vinden op de website.

Gin wint wereldwijd aan populariteit

Gin blijft aan populariteit winnen, en blijft dan ook deze zomer een belangrijke speler. Liefhebbers kwamen vanuit alle uithoeken afgezakt naar Mechelen

Gin and Spirits Festival trekt bezoekers uit alle windstreken

Enkel afgaan op de fles is geen goed idee. Ik vindt het dan ook super dat we hier alle verschillende gins kunnen proeven. Hier kun je tenminste is echt van de pure gin zelf proeven. Zo kunnen we dan ook te weten komen welke tonic we er moeten bij kopen. Daarvoor vinden we deze toch wel toffe beurs, echt ideaal en eigenlijk dat mag ook gezegd worden, aan schappelijke prijzen ” vertellen Daphny en Wim uit Gent en Hamme  

Volgende afspraak is de Ibiza Lifestyle Fair ‘Hola Ibiza’ op dinsdag 15 augustus 2017 aan KOMEET Zomerbar. De Wintereditie van ‘Gin and Spirits Festival’ in het Congrescentrum Lamot mag je alvast noteren in je agenda op zondag 5 november 2017. Bierfestival op 29, 30 september en 1 oktober 2017.

Meer info www;quali-drinks.be

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.