Fiesta Europa op Grote Markt te Mechelen

Fiesta Europa verovert Mechelen

0 Shares

Fiesta Europa brengt sfeer in Mechelen

Fiesta Europa, viert dit jaar zijn 10 jarig bestaan. Het voorbije Pinksterweekend hadden de internationale marktkramers hun feestmarkt meegebracht naar Mechelen. Drie dagen lang was de Grote Markt één groot Fiesta. Duizenden bezoekers uit de stad maar ook uit andere steden en dorpen maakten er een dagje uit van naar Mechelen.

Fiesta Europa op Grote Markt te Mechelen

Alles is begonnen als een eenmanszaak, maar zoals vele van die dingen, draait het soms wel anders uit dan eerst gedacht. De initiatiefnemers Werner, Roeland en Peggy zijn zelf marktkramers geweest. Met chocolade namen ze destijds zelf deel aan markten doorheen Europa. “Het is in Italië dat we andere marktkramers hebben leren kennen. Deze hebben ons toen gevraagd om een dergelijke markt in België te organiseren. We hebben dat geprobeerd, en het resultaat zien we vandaag” vertelt Peggy Mutsaerts (permanent verantwoordelijke Fiesta Europa)
Fiesta Europa is geen gewone markt zoals onze geliefde zaterdagmarkt. Hier komen de marktkramers uit alle hoeken van Europa of daarbuiten. Maandenlang trekken deze mensen als één familie door Vlaanderen.

Het is nu de derde keer dat wij in Mechelen komen, de mensen zijn ook altijd zeer blij dat we terug komen. We komen ook graag naar Mechelen, het zijn leuke mensen. We proberen een grote verscheidenheid te hebben aan food en non-food artikelen” zegt een gelukkige Peggy

Zuiderse muziek galmt over de Grote Markt

Vrijdagavond is het marktgebeuren geopend met een ‘Silent Disco’, waar iedere bezoeker een draadloze hoofdtelefoon ter beschikking kreeg. Vanaf 20 uur kon je een keuze maken uit verschillende muziekkanalen, rood, groen en blauw, met uiteraard dansmuziek. Zelf was ik er niet bij, maar uit reacties van bezoekers en de organisatie, mogen we spreken van een succes. Het heeft dan ook geduurd tot een stuk in de nacht …

De Grote Markt was het ontmoetingspunt voor mensen die houden van sfeer en super veel zuiderse muziek. Zondag was het de beurt aan de 52 jarige ‘Massimo’, en ‘Duo de Muze’ waar Guido en Eliza de Grote Markt tot één grote fiesta om toverden. Spaanse, Portugese maar ook Franse nummers brachten menige bezoekers aan het dansen. Pinkstermaandag was gereserveerd voor de ‘Knappe Koppen’.

De Knappe Koppen veroveren Mechelen op Fiesta Europa

Geen zuiderse muziek, maar een mix van swing, jazz, rock & roll, …. dit trio neemt het publiek maar al te graag mee in hun muzikale avontuur. Duitse en Vlaamse meezingers, brengen het publiek als snel in de juiste sfeer. Elvis woont in Mechelen ? Hmmm, wist ik niet maar zij brachten wel voortreffelijk enkele tophits van Presley. Het was mijn eerste keer dat ik deze mannen ontmoette, en eerlijk gezegd kijk ik al uit naar het volgende optreden van de Knappe Koppen

Europese producten samen op één gezellige markt

Op deze markt was voor ieder wat wils. Kleding en huishoudlinnen uit België, Schotland of Finland.

Fiesta Europa met producten uit Finland en andere Europese landen

Helaas is Finland voor de meeste Belgen te ver om te reizen. Ik kom dan maar naar de Belgen. Wij verkopen meestal typisch Finse producten als de ‘sheepskin’, zeg maar dikke schapen wollen jassen. Mag ik je een tip geven bij koude nachten ? Leg bij kinderen onderaan en bovenaan een sheepskin, dat doen finse moeders allemaal. De kinderen vinden het heerlijk” vertelt Paolo Zamprogno. Van nationaliteit is hij Italiaan, maar hij vertoeft de meeste tijd in het bedrijf in Finland. Hij maakt ook nog een beetje promotie voor het ‘Pori Jazz Festival’ dat we zeker moeten bezoeken.

Decoratie artikelen voor uw interieur of tuin uit Nederland, edelstenen en mineralen, lederwaren, ecologische producten als papier van olifantenpoep, … Maar ook een stand van BKKS ( Belgisch KinderKanker Fonds) die zich dagdagelijks inzetten om zieke kinderen, toch nog een beetje vreugde en steun te geven in hun moeilijke periode.

Schotse producten met Kerri Innes op Fiesta Europa te Mechelen

Typische Celtic Scottish Scarves (halsdoeken en dassen uit Schotland), Keltische sieraden, … vond ik aan de stand van Kerri (33).“Ik ben voor de eerste keer in België en neem voor de eerste keer deel aan Fiesta Europa. Iemand had mij de gegevens bezorgd van de markt in Sint-Niklaas, en ik was direct geïnteresseerd. Het is hier zeer gezellig, vriendelijke mensen, ja ik ben tevreden “ vertelt Kerri Innes (Edinburgh)

Uiteraard mochten de drank- en eetkramen niet ontbreken op een festijn als dit. Pizzabakkers uit Italië, Pikante dipsauzen uit Schotland, de smakelijke Spaanse Paella, hapjes van Tapas & Cocktails met Julio Sequeira Borges (Steenweg 8), de alom gekende Duitse Bratwurst mit Sauerkraut, en nog zoveel meer lekkers.

Delicatessen en charcuterie op Fiesta Europa op de Grote Markt te Mechelen

De lippen nat maken, dat is bij Fiesta Europa helemaal geen probleem. Bier, gin, cava en wijn, vloeiden rijkelijk.

Koffiemakers uit Oost-Vlaanderen op Fiesta Europa

Koffie maken met passie, dan kon je niet voorbij het gezellige ‘t Kaffeekabientje’. Veerle en Yvan, uitgedost voor de juiste sfeer, zijn twee koffiedrinkers in hart en nieren uit Wetteren. Met hun mobiele koffiebar verwennen zij als ervaren ‘Barista’s’ hun klanten. Tijdens een gezellige babbel met Veerle en Yvan, maakt zij ongelooflijk mooie tekeningen in het melkschuim. De klanten staan aan te schuiven. Er is dan ook een ruime keuze als cappuccino, latte macchiato, ristretto maar ook speciale koffie’s, Yvan noemt het verleidingen. KaffeeKabientje is hun topper, het is dan ook de ultieme verleiding.

KaffeeKabientje op Fiesta Europa te Mechelen

Wij reizen graag mee met Fiesta Europa. Het is door de jaren heen dan ook één grote familie geworden. Iedereen kent iedereen. En ons koffiebarretje, ja de mensen kennen het al. De Knappe Koppen, de drie mannen die straks muziek komen spelen, die komen hier altijd eerst hun koffie drinken” vertelt Veerle

Wijnboer uit Cochem zet ‘Pink Riesling’ op zijn naam

Zo’n uitmuntende sfeer trof ik eveneens aan bij de Duitse wijnbouwer Rudolf Kochems. Deze man komt uit de duitse stad Cochem aan de Moezel, waar zij als familiebedrijf aan wijnbouw doen, maar ook gasten ontvangen in hun Zimmer Frei (Bed & Breakfast). “Ik kom graag naar Mechelen. Er komen ieder jaar veel Mechelaars naar Cochem om mij te bezoeken. Het is nu het negende jaar dat ik deelneem aan Fiesta Europa, dat is fantastisch” zeggen Rudolf en Erika.

Wijnbouwer Rudolf Kochems uit het Duitse Cochem op Fiesta Europa te Mechelen

Als wijnboer is hij er fier op dat hij de eerste ‘Pink Riesling’ op zijn naam staan heeft. De wijnranken van de ‘Pink Riesling’ bevinden zich in Mesenich, nabij Cochem. Jaarlijks worden er zo’n 500 flessen van deze wijn gemaakt. “Alles wat ik niet gebruiken kan voor het maken van de wijn, gaat in zelfgemaakte Glühwein voor Kerstmis. Ik heb wit, rosé en rode glühwein, die ik reeds 18 jaar uitvoer naar Florence (Italië) en naar Belfast” vertelt een supervriendelijke Rudolf.
Fiesta Europa, niet enkel de Mechelaars houden ervan. Ik sprak met een jong koppel die samen met hun twee hondjes speciaal uit Deinze afgezakt waren naar Fiesta Europa.

Wij wonen wel in Deinze, maar houden eigenlijk van Mechelen. Het is een mooie stad die ons ligt. We komen regelmatig hier shoppen voor de gezelligheid. Toen we op een website lazen dat deze markt vandaag doorging, twijfelden we niet om in de auto te stappen richting Mechelen” zeggen beiden.

Dit feestelijk marktgebeuren doet meer dan producten verkopen. Hier kom je voor de gezelligheid, de babbel met andere mensen, de nieuwe vriendschappen met medemensen uit andere landen. Kinderen konden zich Europees laten gaan in het Kinderdorp. Bedankt aan de organisatie, voor dit mooie initiatief in onze stad

Bekijk sfeerbeelden van zondag en maandag

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.