Feestelijkheden 7de Gildejuweel Kolveniersgilde stad Mechelen

Feestweekend met Gildejuweel en Klokkenwerpen

0 Shares

7de Mechels Gildejuweel en klokkenwerpen in Mechelen

Feest alom het voorbije weekend in ons mooie Mechelen. Het 7de Gildejuweel en het jaarlijkse klokkenwerpen brachten weer heel wat volk op de been. Door de teloorgang van onze geliefde bloemenstoet, heeft de Mechelse Kolveniersgilde dit destijds kunnen opvullen met de viering van het Gildejuweel.

Bellemadam opent 7de Gildejuweel in de stad Mechelen

De feestelijkheden rond het Gildejuweel gingen zondag van start om 14.30 in de Frederik de Merodestraat. 14 deelnemende groepen uit België en Nederland maakten zich reeds een uur voordien klaar in het Varkenssstraatje. Ons Myriam, de Bellemadam, drumband ‘Hoop in de Toekomst’ uit Lommel en Vendeliersgroep Pirrewit trokken de optocht op gang.

Kleurrijke optocht door mooiste plekjes van de stad
Door het gelijktijdig lopen van de Herfstbraderie en Open Monumentendag was het super druk in het stadscentrum. De optocht van de prachtig uitgedoste groepen was voor de shoppers, erfgoed- en cultuurliefhebbers dan ook een extraatje om er een leuk dagje uit van te maken in Mechelen.

Het parcours moet ik toegeven was mooi uitgestippeld. Grote Markt, Steenweg, Onder den Toren, Minderbroedersgang, Melaan, Kraanbrug, Haverwerf, van Beethovenstraat, Guldenstraat en via Ijzerenleen terug naar de Grote Markt, was indrukwekkend. De kleurrijke stoet werd aan het eind afgesloten door de Rederijkerswagen De Peoene, De Lischblomme.en de Opsinjoorgooiers.

Opsinjoorgooiers op Gildejuweel te Mechelen

Mechelaars blazen Gildejuweel nieuw leven in

De kolveniers kunnen we zo’n beetje vergelijken met de gemeenschapswachten van vandaag, maar dan ongewapend. Vele jaren heeft het bestaan van een kolveniersgilde opgehouden te bestaan, tot 1983. Toen werd de draad van het historische verleden weer opgepakt.

Gildejuweel optocht trekt door mooiste plekjes van de stad Mechelen

Het Gildejuweel, misschien zijn er heel wat Mechelaars die de betekenis ervan weten, maar ik ben ervan overtuigd dat een meerderheid geen weet heeft wat het betekent. Een babbel met voorzitter Jan leert ons meer …

Het verleden zegt dat het Gildejuweel is ontstaan in de middeleeuwen, waar schuttersgilden elkaar uitnodigden om binnen de stad een schuttersfeest te organiseren inclusief optochten.” vertelt Jan Severyns voorzitter Kolveniersgilde Mechelen. Deze schuttersvereniging telt vandaag 485 leden waarvan 35 ‘gezworen gezellen (stemgerechtigden).

Kolveniersgilde uit Nederland op Gildejuweel

 

Toen wij de Mechelse Kolveniersgilde in 1983 heropgericht hebben was één van onze objectieven om het Gildejuweel nieuw leven in te blazen. In 2004 was het dan zover. Net 500 jaar geleden dat de stad Mechelen de gilderechten verleende aan de Kolveniersgilde, waarbij de stedelijke gilde bepaalde privileges verkreeg, maar in ruil de stadspoorten moest bewaken. Het Mechels Gildejuweel van vandaag is het opnieuw oprakelen van een aloude traditie

(Binnenkort hier het volledige video interview Jan Severyns en sfeerbeelden)

Na de optocht was het feest nog niet ten einde. Op de Grote Markt werden optredens georganiseerd met vendeliersgroepen Pirrewit, Schuttersgilde Sint-Antonius (Mierlo-Hout),Sint-Margaretha (Aarle-Rixtel), Sint-Lambertus (Vessem) en Drumband ‘Hoop in de Toekomst’.

Feestelijkheden 7de Gildejuweel Kolveniersgilde stad Mechelen

Op het binnenplein van het stadhuis vonden demonstraties kruisboogschieten en luchtbuks op liggende wip plaats, waar zo nu en dan iemand uit het publiek de trekker zelf mocht overhalen. Nog gezelliger werd het in de Keldermanszaal met muziek van zangeres Sally en Geert Moris als begeleiding en als afsluiter discobar Opsinjoor.

400 rode klokjes, 20 bronzen klokken, dat is klokkenwerpen

Op de Grote Markt hadden zich intussen honderden mensen samengetroept voor het jaarlijkse klokkenwerpen. Een traditie die de stad Mechelen gelukkig in leven blijft houden. Twintig klokken worden vanaf de Sint-Romboutstoren via een kabel naar het Stadhuis geleid. Meestal gaat dit goed, maar zo nu en dan blijft er wel een klok hangen, en dan is het nagelbijten en zwoegen om deze binnen te hijsen. Klokken grijpen is niet zonder risico, er wordt getrokken, geduwd en helaas raakt er her en der wel iemand gekwetst, nooit erg, maar het zou niet mogen gebeuren. Ook dit jaar zijn helaas twee klokken vroegtijdig geopend en hebben hun felrode klokjes over de Mechelse daken uitgespreid.

Toerist uit Litouwen wint Mechels bronzen klokje op klokkenwerpen

18 gelukkigen mochten een bronzen klokje aan de ingang van het stadhuis gaan ophalen. Ook enkele toeristen op weekend in onze stad mochten hun Mechels klokje mee huiswaarts nemen, onder hen iemand uit Litouwen. De bronzen klokjes werden dit jaar overhandigd door schepenen Koen Anciaux (Open Vld), Stefaan Deleus (CD&V) en Marc Hendrickx (N-VA).

Winnaars van een bronzen klokje (correctheid namen onder voorbehoud)

Ennes Chemke (Mechelen), Mathieu Oosterman (Herent), Georges Sokilov (Litouwen), Desaert Marniel (Steenokkerzeel), Sibren Rombouts (Keerbergen), Beau Van der Borght (Mechelen), Annick Noels (Muizen), Derua Kevin (Duffel), Flor Van Ginderachten (Mechelen), Kayla Guei (7 jaar) (Brussel), Jonas Huyck (Mechelen), Wouter Baeckens (Sint-Katelijne-Waver), Kristen Van Rompaey (Mechelen), Marin De Preter (Duffel), Jada Van Bael (Mechelen), Dawke Haelewaters (Willebroek), Anna Van Hove (Mechelen) en Sophie Vekemans (Mechelen)

Klokkenwerpen in de stad Mechelen

De twee klokjes die niemand had kunnen grijpen zullen deze week onder het personeel van de uitvoeringsdiensten verloot worden. Ja, deze mensen verdienen het wel, al het werk dat zij dit en andere weekends verzet hebben in onze stad, dan is het wel een terechte keuze.

Mechelen straalt op zomers topweekend

Op het buitenterras was het intussen een gezellige drukte, waar tussen pot en pint en een hapje duchtig werd nagepraat over deze prachtige dag, dit ten voordele van de Kolveniersgilde. Met de prijsuitreiking voor de deelnemende groepen werden de feestelijkheden voor dit jaar terug in de lade geborgen.

Deelnemende groepen
Drumband ‘Hoop in de Toekomst (Lommel), Pirrewit Vendeliersgroep, Mechelse Kolveniersgilde, Schutsgilde Sint-Antonius Abt Mierlo-Hout, Den Crans van Aloude Schuttersgilden, Sint-Margaretha gilde Aarle-Rixtel, Gilde Sinte Barbelen A” 1488, Cloveniersgilde Sint-Bavo Rijsbergen, De Oude Schuts ‘s Hertogenbosch, Sint-Antonius Abt Gilde Deurne, O.L.V Gilde Kolveniers Kalmthout, Sint-Ambrosius Bijenhouders Gilde en Schuttersgilde en Sint-Lambertus Vessem

Een vermoeiend maar super tof weekend, waar ik met weinig tijd, toch nog kunnen van genieten heb en iets voor jullie heb kunnen brengen. Toegegeven het was iets teveel, spreiden over twee weekends zou aangenamer zijn. Maar mij hoor je niet klagen, ook de handelaars en horeca hadden de handen vol om de klanten te bedienen. Bedankt Mechelen, niemand kan beter. Mechelen Leeft !

Uw reactie is onderaan dit artikel welkom

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.