Caputfieste rommelmarkt Mechelen

Feest alom met Caputfieste te Mechelen

23 Shares

Tiende editie Caputfieste 2017

Caputfieste georganiseerd door het Buurtcomité Caputsteen feest er voor de tiende keer op los. Helaas vreest men voor het voortbestaan, en bidden voor het verder bestaan. Deze editie van Caputfieste staat in het teken van 15 jaar Buurtcomité Caputsteen.

We hebben een mooi programma in elkaar gebokst. We willen als Buurtcomité blijven bestaan maar er is dringend jong bloed nodig” krijg ik te horen van Jean Aerts (60) en Miel Van den Troost (69), twee pioniers van het eerste uur.

Caputfieste Mechelen organisatoren

Maar er is veel verandert. In de jaren zestig hadden we in Mechelen rond de vijftig buurtcomités. Vandaag zijn we stilaan ‘de laatste der Mohikanen’, een uitstervend ras dus. Want toch even duidelijk stellen dat we geen actiecomité zijn. We zijn altijd een buurtcomité geweest om vriendschapsbanden met onze buren te smeden en de mensen ook te informeren over wat er reilt en zeilt in de buurt van Caputsteen. Zo bussen we minstens drie keer per jaar een nieuwsbrief in een twintigtal straten rond Caputsteen”, merkt Jean Aerts op.

In maart 2002 zag het Mechelse Buurtcomité Caputsteen de doopvont. De weg die ze volgden liep niet altijd over rozen. Toch heeft het comité door de inzet van enkele oude trekkers, kunnen stand houden in moeilijke tijden. “Onze ‘Caputfieste’ zijn dan weer gegroeid uit de organisatie van een ‘Openstratendag’ in het kader van de ‘Week van de mobiliteit’. Tien jaar later kunnen we de feestvlaggen nog eens bovenhalen. Dit stukje buurt historiek zou eigenlijk niet mogen verdwijnen”, vindt ook Miel Van den Troost.

Pannenkoeken bakken en veel muziek

Caputfieste 2017 heeft héél veel te bieden én gelukkig is er veel logistieke steun van de stad Mechelen. Op de parking van het Busleyden Atheneum kunnen bezoekers de ganse dag terecht voor allerlei activiteiten. Zo bakken de juffen en de kids van de plaatselijke basisschool, pannenkoeken en voor een hapje en een drankje is er de stand van het Buurtcomité zelf.

Buurtfeest Caputfieste en pannenkoeken bakken

Voor muziek zorgt de Concertband Simacon uit Hombeek, The Retro’s en ook de Boliviaanse muziekgroep ‘Comunidad de Sikuris’ laat Zuid-Amerikaanse klanken horen.

Naaste buur Telenet zorgt voor twee springkastelen en de school pakt uit met allerlei animatie. Mechelen Kinderstad komt met de Rommy-speelkoffer naar het buurtfeest. Buurtsport Mechelen introduceert ‘Buurtsport Cocktail’ met onder meer pannavoetbal en bewegingsspelen.

Rommelmarkt neemt uitbreiding

Intussen is de bijhorende rommelmarkt, ook al in de ruime omgeving gekend. “We proberen zoveel mogelijk de bewoners bij ons feest te betrekken. De eerste rommelmarkt ging nog door op de terreinen van de school. Nadien kozen we er bewust voor om ze te laten doorgaan in de Caputsteenstraat, Populierendreef en Sint-Gommarusstraat en dat was een schot in de roos”, vertelt Aerts.

Caputfieste rommelmarkt Mechelen

Buurtbewoners uit het werkingsgebied nemen gratis deel. Anderen betalen 3 euro per standplaats (4 meter). De rommelmarkt opent om 10.00 uur en sluit omstreeks 17.00 uur.

Nieuwe krachten gezocht voor Caputfieste

Er gaat ongetwijfeld gefeest worden, maar in de hoofden van de organisatoren speelt het toch wel mee dat, wanneer er geen nieuwe krachten bijkomen, het snel kan gedaan zijn.

We proberen jonge mensen warm te maken om ons stilaan te gaan vervangen. We blijven niet jong. Dat is niet gemakkelijk. De stad promoot ook dat elke straat een buurtfeest organiseert. Ook daar moeten we mee leven en drukt het bestaansrecht van een écht buurtcomité, zoals dat van Caputsteen, steeds meer in de verdrukking. We gaan niet panikeren, maar het zou spijtig zijn als we de handdoek in de ring zouden moeten gooien. Alles zelf blijven trekken is voor ‘de oude garde’ niet evident. We denken eraan om Caputfieste volgend jaar te laten doorgaan in het Caputsteenpark, hier wat verder. Misschien is dit wel een mooie reddingsboei die Caputfieste voor het volgende decennia op de kaart kan houden. We hopen het in ieder geval”, besluiten Jean en Miel.

Caputfieste kan je bezoeken op zaterdag 23 september van 10.00 tot 18.00 uur op Campus Caputsteen en Caputsteenstraat.

Meer info op de website www.buurtcaputsteen.be Info: 0477-23.17.49 en 015-20.30.58

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en Leo De Nijn

23 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.