AZ Sint-Maarten nieuw ziekenhuis Mechelen

AZ Sint-Maarten op Open Wervendag te Mechelen

0 Shares

Een blik achter de schermen van de werf van AZ Sint-Maarten

Tijdens Open Wervendag kan je nu zondag 7 mei 2017, een blik werpen achter de schermen van het nieuwe AZ Sint-Maarten ziekenhuis. Dagelijks werken hier een 600 tal mensen keihard om tegen oktober 2018 klaar te zijn. Het is ongetwijfeld één van de grootste werven in de regio Mechelen. AZ Sint-Maarten zal het meest innovatieve ziekenhuis in Vlaanderen zijn.

AZ Sint-Maarten nieuw ziekenhuis Mechelen

Ecologische voetstap belangrijke factor in AZ Sint-Maarten

In 2018 bundelt het AZ Sint-Maarten zijn huidige drie campussen (campus Rooienberg in Duffel en campussen Leopoldstraat en Zwartzustersvest te Mechelen) in één nieuw ziekenhuis. De manier waarop het ziekenhuis gebouwd wordt, is uniek. De technische voorzieningen zijn in beheer van ENGIE Fabricom en ENGIE Axima. Ze zorgen voor de projectcoördinatie in 3D en voor een geïntegreerde installatie van alle technieken van onder meer HVAC, sanitair, telecommunicatie, medische gassen, aangepaste lampen in de operatiezalen tot zelf goede ventilatie in de kamers.

Het milieuaspect is één van de prioriteiten binnen dit gebouw. Er wordt absoluut zeer veel aandacht geschonken aan de energiezuinige creatie van dit ziekenhuis” zegt Jan Ennekens (Algemeen directeur AZ Sint-Maarten)

Ziekenhuis zet in op LED-verlichting en energie opslag

Ons gans ziekenhuis zit op LED-verlichting, dat betekent een duurzame investering. LED verlichting gaat veel langer mee dan klassieke verlichting. Bovendien en niet onbelangrijk is de besparing op vlak van elektriciteitsverbruik van ongeveer 85%. Het ziekenhuis beschikt ook over een BEO-veld (boorgat energieopslag)  Dat slaat overtollige energie tijdens de zomer op onder de grond, en pompt die tijdens de winter naar boven om het gebouw bijkomend te verwarmen. In de zomer gebeurt dat net andersom, dan komt de opgeslagen koelte van de winter naar boven om het gebouw te koelen” verduidelijkt Jan Ennekens

Zonwering aan nieuw ziekenhuis AZ-Sint-Maarten

Opvallend aan de buitenkant van het gebouw is de functionele zonwering, die tijdens de zomer in het toch al super geïsoleerde ziekenhuis, de warmte zal buitenhouden. Maar ook op andere vlakken zet AZ Sint-Maarten sterk in op ecologie. Zo werd er een tank geplaatst om 600.000 liter regenwater op te vangen.

Maximale focus op de patiënt dankzij logistiek huzarenstukje

Iedere patiënt zal in het ziekenhuis zijn eigen zorgtraject doorlopen. Elke stap wordt hierin ondersteund door logistieke processen. Achter de schermen treedt er namelijk bij elke patiënt een heel raderwerk in gang om de beste zorg te kunnen bieden.

Tweepersoonskamer in het nieuwe AZ Sint-Maarten te Mechelen

Dit kan gaan van het vervoer van patiënten naar een medisch onderzoek tot het tijdig leveren van materialen. Maar ook de maaltijden, vers bedlinnen en de schoonmaak moeten aan hoge standaarden voldoen. In het nieuwbouwziekenhuis zal een professioneel team van logistieke medewerkers zich toeleggen op het tijdig brengen en halen van patiënten voor bijvoorbeeld een medisch onderzoek. Dit team kan rekenen op de modernste technische hulpmiddelen en software die het patiëntenvervoer optimaal regelt.

Hoge mate van comfort voor de patiënten

Strenge veiligheidsmaatregelen en een hoog comfort is wat in het nieuwe ziekenhuis aan de patiënt zal aangeboden worden. Patiënten zullen overal kunnen genieten van de nodige privacy. De helft van de kamers zijn een eenpersoonskamer. Het sanitaire gedeelte is met een inloopdouche, en gescheiden van de kamer via een zorgwand die opengeschoven kan worden. Patiënten liggen steeds aan het raam met buitenzicht. In heel het ziekenhuis wordt aandacht besteedt aan veel natuurlijk daglicht, ruimte, rust, beleving en continue luchtcirculatie.

AZ Sint-Maarten nieuw ziekenhuis 1 persoonskamer

Het ziekenhuis begeleidt bezoekers en patiënten met kleur en technologie

Kleur zal een bijzonder belangrijke rol spelen in het nieuwe AZ Sint-Maarten. Intussen hebben we al enkele malen kunnen kennismaken met het kleurrijke kunstwerk van Koen van den Broek op de gevel. Met een doordacht kleurenpallet zal de weg aan bezoekers, patiënten en medewerkers getoond worden. .Het ziekenhuis zal in vijf blokken met elk een eigen kleur, blauw, groen, geel, rood en oranje opgedeeld worden. Per blok wordt de kleur doorgetrokken van het gelijkvloers tot de bovenste verdieping. Aan de hand van het kleurgebruik kun je je dus oriënteren in het gebouw. Via kleurcodes vind je ook de juiste wachtzaal en de weg ernaar toe.

Het nieuwe ziekenhuis is een technisch hoogstandje, dat zal ook te merken zijn aan het gebruik van een app op je smartphone of tablet. U zal als patiënt via de app reeds van thuis uit, de juiste afdeling kunnen bepalen waar u naartoe moet. Via het gps systeem, dat dankzij de mobiele operators, ook in het gebouw zal beschikbaar zijn, zal het eenvoudig zijn om op de juiste plaats in het ziekenhuis terecht te komen.

De kleur is ook afhankelijk van het karakter van een ruimte. Hoe publieker een ruimte is, zoals de zorgboulevard, hoe helderder en witter deze zal zijn. Ruimtes met een privékarakter, zoals een raadpleging ruimte, krijgen dan weer warmere en donkere tinten in hun bevloering. In patiëntenkamers worden frisse en warme kleuren gecombineerd. Samen zorgen ze voor een rustgevende sfeer.

Medisch-technologische innovaties voor nog betere opvolging

Uiteraard wil AZ Sint-Maarten ook op medisch vlak vooruitstrevend zijn. In totaal zijn er 22 operatiezalen waarvan 14 operatiezalen in het digitaal OK (operatiekwartier). Dit houdt in dat alle beschikbare beelden weergegeven, opgeslagen en gestreamd kunnen worden, zowel op de operatiekamer zelf als naar locaties of netwerken erbuiten. Operaties kunnen ook live uitgezonden worden in het congrescentrum.

AZ Sint-Maarten nieuw ziekenhuis operatiekwartier

Via een centraal monitoringssysteem worden vitale parameters als hartritme en bloeddruk gemonitord. In het ziekenhuis zullen zo’n dertig EKG Devices aanwezig zijn. Deze werken via het WiFi-netwerk van het ziekenhuis waardoor patiënten over het volledige gebouw opgevolgd kunnen worden. Verder zal het AZ Sint-Maarten beschikken over state-of- the-art medisch-technische toestellen zoals videotorens met 4K beeldschermen in het operatiekwartier, lineaire versnellers voor de dienst radiotherapie, cathlab zalen, MRI, CT, …

De spoedafdeling van AZ Sint-Maarten zal beschikken over 12 boxen, waarvan in de reanimatiekamer indien nodig ook een operatie kan plaatsvinden.

Slimme kleuren begeleiden u naar de parkingplaats

Ook in het gloednieuwe parkeergebouw werd slim omgesprongen met het gebruik van kleuren. Elk van de drie niveaus krijgt een eigen kleur als geel, blauw en donkerrood. De kleuren zorgen voor een goede oriëntatie tussen de 1.600 parkeerplaatsen. Niet alleen de muren en kolommen maar zelfs de plafonds van de parking doorgangen tussen de verdiepingen zijn in de gekozen tint geschilderd.

Parking van het nieuwe AZ Sint-Maarten ziekenhuis te Mechelen

Met het openbaar vervoer zijn inmiddels ook afspraken gemaakt. De stadslijnen 2 en 5 hebben hun stopplaats pal aan de hoofdingang. De haltes van de buitenlijnen van De Lijn bevinden zich op korte wandelafstand van de hoofdingang.

Buiten de hoofdparking is er op de site nog een tweede parking. Deze parking bevindt zich aan de ingang Radiotherapie, en zal voor een korte tijdspanne gebruikt kunnen worden. Deze parking zal vooral gebruikt worden door secundair vervoer zoals mutualiteit vervoer.

U bent van harte uitgenodigd op Open Wervendag

Zondag tijdens Open Wervendag kan je tussen 10.00 en 17.00 uur meer te weten komen over deze boeiende technieken van het AZ Sint-Maarten, één van de modernste ziekenhuizen van het land. Komt u met de auto dan kan je reeds parkeren in de parking van het AZ Sint-Maarten. De nieuwe MUG-wagen zal eveneens te bezichtigen zijn op de site. Een rondleiding door het gebouw zal ongeveer 90 minuten in beslag nemen. Stevig schoeisel is aan te raden. Toegang tot de site kan via de Liersesteenweg 435 te Mechelen.

Wordt vervolgd …

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.