1000 km Kom op tegen Kanker aankomst Mechelen

1000 km en 4.085.000 voor Kom op tegen Kanker

12 Shares

1000 km fietsen langs Vlaamse wegen vanuit Mechelen

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker, was dit jaar reeds aan zijn achtste editie toe. Met een recordopbrengst van 4.085.000 euro kunnen we spreken van een ongelooflijk succes. Maar liefst 817 teams reden het afgelopen weekend mee, in een soms verzengende hitte. Zeven pelotons vertrokken iedere dag omstreeks 7.00 uur op de Grote Markt te Mechelen. Vier steden Bornem, Bocholt, Ingelmunster en Ninove mochten de deelnemers op de middag ontvangen. In de late namiddag werden de fietsers dan terug verwacht te Mechelen.

1000 km Kom op tegen Kanker aankomst Mechelen

Sinds 2011 wordt er Ieder jaar een ‘Trofee van de Langste Erehaag’ gevormd. Deze editie van de 1000 km werd Bocholt de winnende middagstad. Met 2832 mensen kon men de erehaag vormen, waarna de burgemeester Stijn Van Baelen de trofee in ontvangst mocht nemen.

Bekende vlamingen fietsen voor het goede doel

Een peloton van om en bij de 50 fietsers waaronder Wouter Vandenhoute, Karel van Eetvelt en enkele bv’s komen na een uitputtende rit aan op de Grote Markt.
We hebben goed gereden, al was het wel warm, en hebben we goed gezweet. Van tijd tot tijd hoor je rondom u persoonlijke verhalen. Mensen die kanker gehad hebben, en toch de volledige 1000km meerijden. Dat is toch altijd zo een moment om stil van te worden” vertelt Dave Van Oosterwyck (OCMW voorzitter Sint-Katelijne-Waver)

Dave vindt het alvast een zodanig prachtig initiatief dat hij in 2018 zeker terug zal meerijden voor dit goede doel.

Uit traditie nemen er ook steeds meer bv’s deel aan het goede doel voor kankeronderzoek. Eva Deroo (Studio Brussel) reed vier maal 125 km. Jan Paternoster (Black Box Revelation) reed helemaal solo de 1000 km. Vorig jaar heeft Jan 500 km gereden. “Weet je wat, ik doe dit jaar gewoon de duizend km, ik ben rock ‘n roll. We zien wel wat er gebeurt” verkondigd presentator Olivier vanaf het podium.

Team’s en solo rijders in de bres voor het goede doel

Het team van ‘Sterke Jan’ had het dit jaar anders aangepakt. Zij hadden verzameling geblazen en niet minder dan 70 fietsers afgevaardigd, verdeeld over tien ploegen. Zij hebben meisjes en jongens getraind en begeleid die tot drie maanden terug nog nooit op een koersfiets gereden hadden.

Team Sterke Jan supporters tijdens 1000 km te Mechelen

Ook het aantal solo fietsers mogen we zeker niet vergeten. De 1000 km van dit jaar is trouwens een record met 127 solo fietsers. De solo rijders kon je herkennen aan hun door speciale met oranje hoesjes overtrokken schoentjes. De solo fietsers reden ook steeds vooraan een peloton.

Opmerkelijk detail zijn 13 vrouwen, die dit hemelvaartweekend vier dagen na elkaar de 250 km gefietst hebben. In totaal trapten 3338 mannen en 978 vrouwen de 1000 km bij elkaar.

Ondanks de tropische temperaturen haalde iedereen de finishlijn in Mechelen. En dat was welkom na zo’n lange rit in de zon”, vertelt een deelnemer. “Het was warm, het was puffen maar het is gelukt, we hebben geholpen met het inzamelen van geld en dat maakt het afzien allemaal veel mooier.” vertelt een uitgeputte deelnemer

Veiligheidsdiensten bij 1000 km Kom op tegen Kanker

We mogen ook zeker niet vergeten te vermelden de honderden medewerkers achter de schermen. Politie, hulpdiensten, Rode Kruis, de organisatie, alle sponsors en alle vrijwilligers die samen geholpen hebben om dit evenement voor het goede doel, goed en vooral veilig te laten verlopen.

Een weekend met veel muziek en animatie te Mechelen

In de late namiddag werden de fietsers terug verwacht op de Grote Markt, waar ze telkens door een enthousiast publiek onthaald werden. Op de Grote Markt konden de fietsers zich verfrissen aan waterkraantjes. De 1000 km was vooral ook een belevingsweekend met veel randanimatie. Evenementendorpen, kinderanimatie, eet- en drankstandjes en vooral ook veel muziek.

Kom op tegen Kanker 1000 km Smashband Grote-Markt

Op donderdag gaven Vanessa, Pieter en de bandleden van Smashdance het beste van zich en brachten de sfeer er goed in met swingende nummers, De coverband La Folie Jolie (vrijdag), Base 6 Band (zaterdag) en het slotfeest was voorbehouden voor  M.I.A (zondag). Het slotfeest op de Grote Markt werd ook live uitgezonden door Studio Brussel.

Inzamelacties voor klinisch onderzoek kankerpatiënten

Om kunnen deel te nemen aan dit prachtige initiatief, moesten de teams of solo fietsers, op zoek naar de nodige 5000 euro. Je kon hen steunen door sponsoring, of deel te nemen aan één van de vele inzamelacties of events die rond ‘Kom op tegen Kanker’ georganiseerd worden. We spreken hier dan als voorbeeld over spaghetti avonden, kwis avonden, aerobic lessen, spinning events, …

1000 km Kom op tegen Kanker Grote Markt Mechelen

Al het ingezamelde geld over de vier dagen zal nu geïnvesteerd worden in klinisch onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van kankerpatiënten. Met de meer dan vier miljoen euro die werd ingezameld, werd het dit jaar dus een recordeditie. De afgelopen jaren bracht het vier dagen fietsen voor Kom op tegen Kanker al meer dan 16,5 miljoen euro op.

Volgende afspraak is het hemelvaartweekend van 2018. Van 10 tot 13 mei 2018 zal de 9de editie ook plaatsvinden te Mechelen. Daarvoor kan je u vanaf nu al registreren op de website.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Bekijk hier de fotoreportage van de eerste dag

12 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.