Volmolen, Spuihuis en Molenhuis te Mechelen

Waardevol watermolencompex aan Binnendijle

166 Shares

Spuihuis en de Dijle krijgen verdere opwaardering

Het Spuihuis en de Dijle in de nabijheid van de Kruidtuin worden verder opgewaardeerd. In 2014-2015 werd de eerste zone, tussen het molenhuis en het spuihuis gerestaureerd. Wortelmassieven, aangeslibde aarde en puin werden voorzichtig uitgegraven zodat het water opnieuw ongehinderd kon doorstromen. 

Volmolen, Spuihuis en Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk Basiliek
Watermolencomplex aan Kruidtuin/Zandpoortvest Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best

Op eenzelfde manier wordt nu ook de zone aan de andere zijde van het spuihuis vrij gelegd. Zo zal het water van de Binnendijle opnieuw aan beide zijden van het spuihuis doorstromen.

Een woordje geschiedenis

Door de bouw van twee sluizen en de aanleg van de ‘Afleidingsdijle’ op een gedeelte van de oude stadsgracht destijds, kon het water van de Dijle met een boog rond de binnenstad lopen. Doorheen de tijd zijn deze zones echter dichtgeslibd. Steengruis en slib hebben zich vastgezet tussen de restanten van de natuurstenen sokkels. Geleidelijk groeiden de zones dicht met bomen en struiken. Hierdoor werd de Binnendijle een stilstaand water. Daar komt nu verandering in.

Molencomplex met belangrijke erfgoedwaarde

Het doel van de werken is om de leesbaarheid van het vroegere molencomplex te vergroten en de erfgoedwaarde van het als monument beschermde geheel verder te verhogen. Tegelijk vormen deze werken een mooi vervolg op het openleggen van de Binnendijle aan de Zandpoortvest”, zegt Koen Anciaux, als schepen van Monumenten.

De werken aan de sokkels zullen worden uitgevoerd door Bouwonderneming Janssens bvba in samenwerking met onderaannemer B&G Woningrenovatie, beiden uit Putte. De twee natuurstenen sokkels en de omliggende muren in baksteenmetselwerk worden waar nodig plaatselijk hersteld.

Spuihuis aan de Dijle en Melaan
Binnendijle aan Zandpoortvest en watermolencomplex te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Deze werken kosten ongeveer 76.000 €, waarvan 20.000 € gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid.

Watermolencomplex

Eerder restaureerde de stad het molenhuis en het spuihuis zelf waarvan hier een artikel. Het houten spuihuis is, samen met het molenhuis, een restant van het grote watermolencomplex met wel zeven molens dat ontstond in de 15de eeuw, en werd sindsdien telkens aangepast aan de noden van de tijd.

Spuihuis en buitenterras ViaVia Reiscafe
Watermolencomplex met Spuihuis en Molenhuis aan Reiscafé Via Via
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De werken zijn voorzien van 5 augustus tot en met 9 augustus 2019

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en Stad Mechelen

166 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.