Urne Margareta gevonden in Sint-Pieter en Paulkerk te Mechelen via endoscopie

Urne Margareta van Oostenrijk gevonden te Mechelen

0 Shares

Zoektocht naar maag van Margareta is afgerond

Urne van Margareta van oostenrijk in Sint-Pieter en Paulkerk te MechelenDe urne van Margareta van Oostenrijk is op 14 december 2016, gevonden onder de kerkvloer van de Sint-Pieter en Pauluskerk. Er was dan ook heel wat beweging in de Sint-Pieter en Pauluskerk, na de recente zoektocht met een grondradar, naar de maag en ingewanden van Margareta van Oostenrijk, werd vandaag een fysiek archeologisch onderzoek uitgevoerd. En met succes: de urne van Margareta ligt op de plek die de grondradar aangeduid had.

Sinds kort waren ze in Mechelen op initiatief van Canvas, op zoek naar de maag en de ingewanden van Margareta van Oostenrijk. Het lichaam van de landvoogdes werd begraven in Brou, Zuid-Frankrijk, maar waar waren haar ingewanden gebleven?

Sint-Pieter-en-Paulkerk te MechelenDat het stoffelijk overschot van Margareta werd verdeeld en op verschillende plaatsen werd begraven, vindt zijn oorsprong in het vorstelijk begrafenis ceremonieel. Mogelijk lagen de ingewanden begraven onder een tegel in de Sint-Pieter en Paulkerkkerk.

In opdracht van de stad Mechelen, werd er door aannemer NV Van Loy & Cie Algemene restauratiewerken, een tegel uitgebroken. Via een gat in de betonplaat, werd dan geïnspecteerd of er zich onder de tegel iets bevond. Met resultaat, met een endoscoop werd zekerheid verkregen van de aanwezigheid van de urne.

Eigenlijk werd algemeen aangenomen dat de urne zich onder de kerkvloer van de Sint-Pieter en Pauluskerk bevond. Maar vanaf de werken aan de kerkvloer begin jaren ’80, is het gerucht ontstaan dat de vloerders de urne – niet wetend wat deze inhield – op de vuilniscontainer gegooid hebben. 35 jaar later hebben we eindelijk zekerheid ”, klinkt het bij schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

Urne Margareta gevonden in Sint-Pieter en Paulkerk te Mechelen via endoscopieVooraleer de kerkvloer weer in oorspronkelijke staat hersteld zal worden, zal er eerst nog een grondiger endoscopisch onderzoek gevoerd worden. Bovendien zal de stad voor de toeristen en bezoekers van de kerk, duidelijk aanduiden waar de urne gelegen is.

Margareta van Oostenrijk werd geboren op 10 januari 1480. Ze was het jongste kind van aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, die later de Duitse keizerskroon zou krijgen.

Gerelateerde pagina’s : Paleis van Margareta van Oostenrijk, Sint-Pieter en Paulkerk
Foto’s : Stad Mechelen0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.