Stadsschouwburg in de Keizerstraat te Mechelen

Stadsschouwburg Mechelen in nieuw kleedje

0 Shares

Stadsschouwburg toe aan renovatie

De Stadsschouwburg krijgt deze zomer een nieuwe podiumvloer. De huidige plankenvloer verkeert in slechte staat, kraakt en laat splinters hout los. Ook de zeteltjes van de Stadsschouwburg hebben hun beste tijd gehad en zullen in de toekomst worden aangepakt. Daarnaast plant de stad Mechelen de ontwikkeling van een grote podiumzaal op de Speecqvest.

Stadsschouwburg in de Keizerstraat te MechelenSinds de heropening van de Stadsschouwburg in 2000 wordt de podiumzaal intensief gebruikt. De schoolvakanties buiten beschouwing gelaten, wordt de Stadsschouwburg zo’n vijf tot zes avonden per week gebruikt. Vorig jaar nog werd de mozaïekvloer in het gebouw hersteld (t.w.v. 140 000 euro) en deze zomer is de scènevloer aan de beurt (200 m2). Een nieuwe vloer is hoognodig omdat de huidige plankenvloer in slechte staat is, storend kraakt tijdens het belopen en op verschillende plaatsen splinters loszitten.

In de zomer, als er geen programmatie in de Schouwburg is voorzien, wordt de vloer vernieuwd. De kostprijs bedraagt ongeveer 35 000 euro (incl. btw). Later, wellicht tegen de zomer van 2017, wil de stad ook de zeteltjes in de Stadsschouwburg aanpakken. “Het zitcomfort kan beter en hiervoor zijn al middelen voorzien”, zegt schepen Björn Siffer.

Nieuwe podiumzaal op de Speecqvest

Er is een principeakkoord om volgende legislatuur een grote investering in podiumkunsten te doen. Dan wil stad Mechelen een nieuwe podiumzaal op de site Speecqvest realiseren. De huidige Stadsschouwburg in de Keizerstraat blijft sowieso bestaan, maar zit met een beperkt podium en met een zaalcapaciteit van 400 zitplaatsen nu aan z’n limieten. “Voor onze kunstenorganisaties en organisaties buiten Mechelen is het onmogelijk om binnen de huidige infrastructuur grote culturele producties op te voeren” argumenteert Björn Siffer.

Stadsschouwburg te MechelenWil Mechelen haar regionale culturele functie als centrumstad waarmaken, dan is de bouw van een volwaardige hedendaagse podiumzaal met minstens 800 zitplaatsen een must. We hebben een benchmark, een vergelijking gemaakt met centrumsteden en het aanbod in de periferie van Mechelen. Heist op den Berg beschikt bijvoorbeeld over een podiumzaal voor 700 personen. Mechelen wil minstens in die grootte orde meedoen”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

In het masterplan voor de site van het Hof van Egmont op de Hendrik Speecqvest werd voldoende oppervlakte voorzien voor de bouw van de podiumzaal. Volgens dat plan zal het monumentale gebouw dat nu op het Kardinaal Mercierplein staat de hoofdingang worden. “Pas in de volgende legislatuur zal de  financiële agenda worden opgesteld, maar we zullen alvast de modaliteiten verder bestuderen zodanig dat het nieuwe bestuur alvast met een goeie voorzet kan starten”, zegt Björn Siffer

Datum bericht : 28 juni 2016
Interview :
Björn Siffer (schepen van Cultuur)0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.