Architectenbureau Origin en Greet Geypen aan Den Ouden Dok te Mechelen

Ouden Dok restauratie is start van nieuwe stad

0 Shares

Gevel- en dak restauratie Ouden Dok afgerond

Den Ouden Dok, alle Mechelaars kennen het als een rijkelijk gebouw aan het Rode Kruisplein met een achterliggende geschiedenis uit de Eerste Wereldoorlog. Donderdag ben ik samen met schepen Greet Geypen, Robin Engels en Pieterjan Franck van het architectenbureau Origin, een kijkje gaan nemen naar de restauratie van de gevels en daken dat zo goed als afgerond is.

Architectenbureau Origin en Greet Geypen aan Den Ouden Dok te Mechelen

Op dit moment is de stad Mechelen nog steeds eigenaar van het voormalig Stedelijk Zwembad dat tussen 1915 en 1924 is opgetrokken, en in 1997 als Beschermd Monument is goedgekeurd. Kortelings wordt gestart met het klaarmaken van de formele eigenaar overdracht naar n.v Van der Valk Groep. Eéns dat zover is, kan de aannemer starten met de binnen restauratie van het gebouw, en omvormen tot een viersterrenhotel en congres- en wellnescentrum.

Het is het begin van een nieuw leven voor het grootste monument van Mechelen. We mogen toch wel fier zijn dat dit prachtige gebouw, dat jaren geblokkeerd gezeten heeft, nu aan de buitenkant en het dak gerenoveerd is. We zijn zeer blij dat Den Ouwen Dok, een tweede leven en zinvolle bestemming krijgt in onze stad” vertelt Greet Geypen (Open Vld), onze schepen van Monumentenzorg en Stadsvernieuwing.

Renovatiewerken interieur starten begin 2018
Vanaf 8 januari 2018 is voorzien dat de restauratie werken binnen starten. Die bouwwerken zullen ongeveer één en een half jaar in beslag gaan nemen. Gelukkig blijven er net als de buitenzijde enkele mooi authentieke zaken bewaard.

Zo zal de ‘zwembadkuip’ maar ook het beeld van de ‘redder’ als de ‘douche gangen’ en een gedeelte van de ‘kelders’ bewaard blijven. Uiteraard zal alles netjes volgens plan verwerkt worden in de nieuwbouw elementen, iets wat de stad Mechelen en de nieuwe eigenaar overeengekomen zijn.

Voor het architectenbureau uit Brussel was het geen eenvoudige opgave om de architectu­rale integriteit en oorspronkelijke monumentaliteit van Den Ouden Dok terug te geven. De westgevel bijvoorbeeld heeft in de loop der jaren belangrijke wijzigingen ondergaan. Die zogenaamde ‘opfrissingswerken’ hadden de architectuur sterk aangetast.

Restauratie Westgevel Den Ouden Dok Mechelen

Inderdaad, op de werf zijn we heel vaak geconfronteerd geweest met situaties die we niet konden voorzien. Zo hebben we zaken ontdekt als we bijvoorbeeld een kroonlijst blootlegden of andere details wegnamen. Dat maakte het allemaal niet makkelijk, en op zo een moment moeten we beslissen hoe we daar mee omgaan. Maar dat maakt het voor ons ook boeiend en fijn om aan te werken” zegt Pieterjan Franck (architect)

Architectenbureau en aannemer leveren mooi werk

De werken aan de buitengevels en daken hebben twee en een half jaar geduurd. Voor het architectenbureau en de stad Mechelen is het belangrijk dat er een toekomst gegeven wordt aan de rijkdom van het verleden. Voor Pieterjan, die zelf Mechelaar is, is het gegeven dat hij aan de restauratie ‘een steentje’ heeft kunnen bijdragen, mooi meegenomen. “Ook het uitstekende werk van aannemer Van Loy & Cie uit Herselt mag zeker vernoemd worden” besluit Greet Geypen.

Den Ouden Dok wordt viersterrenhotel Van Der Valk

Het aanbestedingsbedrag van het restauratie project bedroeg 2.974.240 € excl. BTW maar met het oog op de herbestemming van het gebouw, bleef de uiteindelijke kostprijs hier ver onder. Nu is het uitkijken naar de renovatie van de binnenbouw, en de verdere uitbreiding van de Keerdok en Eandissite. Voor ons als inwoners en toeristen wordt Mechelen alweer een stukje mooier.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best  

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.