Cursisten CVO Crescendo maken hoeden op Dag van de Ambachten

Opendeur op Dag van de Ambachten te Mechelen

25 Shares

Mechelse ambachtslieden op Dag van de Ambachten

Het is sinds 2006 dat FOD Economie de Dag van de Ambachten organiseert. 411 ambachtslieden namen zondag 18 november in heel het land deel aan dit evenement. Ook in onze stad waren er pareltjes te ontdekken en kon je heel wat informatie vergaren bij een bezoek aan de deelnemende ambachtslieden.

Dag van de Ambachten 2018 succesvol te Mechelen

Een stralende herfstzon lokte veel volk naar buiten. Lekker kuieren door de eeuwenoude straten van Mechelen, kijken en luisteren naar de vele verhalen. Een lange vermoeiende tocht, waar ik het toch heb kunnen waarmaken om van tien s morgens tot vijf uur in de namiddag, vier van de zes deelnemers te bezoeken. Hoe beschrijf je beknopt een dag als deze, geen idee. Er kwam zoveel informatie op korte tijd op me neer, dat het niet eenvoudig is om dit voor u als lezer niet saai te maken. Maar geen nood, een video impressie eerstdaags zal je veel rijker maken.

Mechelse ambachtelijke chocolade zeer gegeerd

Ik besloot na het ontbijt een ochtendwandeling te maken langs de Leuvensevaart naar ambachtelijk chocolatier Sjolaa. Wanneer ik het atelier binnenstapte waren er al opvallend veel bezoekers aanwezig  Johan Pouliart, voorheen bakkerszoon, wist de bezoekers in geuren en kleuren het geheim achter chocolade te vertellen. Met de beste ingrediënten en chocolade creëert de chocolatier lekker snoepjes als pralines, figuren en jawel, Mechelse Maantjes. Johan laat mij en de bezoekers met plezier zien hoe hij en zijn medewerkster de chocolade Sinterklaas figuren creëren.

Chocolatier Sjolaa op Dag van de Ambachten te Mechelen
De kwaliteit van de cacao is zeer belangrijk” zegt Johan PouliartIn principe kun je duizenden verschillende recepten maken met chocolade. Het cacaopercentage zegt hoeveel cacao er in je chocolade verwerkt is. Het is een gezond product, al ligt de caloriewaarde wel aan de hoge kant. Additieven worden niet toegevoegd. Bijna alle chocolades bestaan uit cacaobonen, suiker en melkpoeder.” aldus Johan die snel terug naar zijn werkplaats gaat.

Bij Sjolaa worden niet enkel chocolade figuren en pralines gemaakt, maar ook truffels en marsepeinen lekkernijen. Wie ooit de gedachte had om zelf met chocolade aan de slag te gaan kan dit door deel te nemen aan de intussen vermaarde workshops, waarmee Johan en Katrien de laatste vier jaren op rij een Certificaat van Uitmuntendheid behaalden.

Lees zeker verder onder de foto

Lekkere chocolade en marsepein bij Sjolaa te Mechelen

Het was intussen al aardig druk in het atelier, er werd geproefd en geluisterd naar de smakelijke chocolade verhalen. Echtgenote Katrien Verslycke die had de handen vol in het gezellige winkeltje, want zeg nu eerlijk, wie wil nu niet smullen van ambachtelijke chocolade ? Via hun website kom je nog veel meer te weten.

Ambachten kun je vandaag de dag nog steeds leren

Je zou het niet denken, maar oude ambachten ontdekken, het is toch iets wat velen vandaag de dag nog aanspreekt. Aan de Vaartdijk stapte ik binnen in het CVO Crescendo (Centrum Volwassen Onderwijs). Ook zij namen deel aan Dag van de Ambachten, en jawel alweer veel belangstelling voor de ambachten die in deze school in een prettige sfeer aangeleerd worden. Ik bezocht de afdelingen schilder-decorateur, koken en modist.

Modist tonen hun werken op Dag van de Ambachten

In het atelier schilder-decorateur stond ik versteld hoe je bijvoorbeeld een MDF plaat kan omtoveren tot een marmeren zuil. Uiterst precies werkten twee dames cursisten onder toeziend oog van de lesgeefster aan hun kunstwerken. De opleiding schilder-decorateur bestaat uit diverse modules waar je de basiscompetenties voor het uitvoeren van schilderwerken, behangwerken en het plaatsen van soepele vloerbekleding onder de knie zal krijgen.

Je leert er speciale technieken als: patineren, ceruseren, polychromeren, craqueleren, vergulden, peinture de Paris, glaceren, sjabloneren, penseeltechnieken, speciale muurtechnieken, hout- en marmerimitatie. Het lijkt me alleszins een leuke bezigheid.

Hoe je hoeden moet maken, of hoe lekker koken, lees dan dit artikel verder

Hoeden maken .. in alle kleuren en vormen

Enkele lokalen verder stappen we binnen bij het atelier Modist. Hier trof ik twee dames aan die ik regelmatig al ontmoet heb bij een Belle-Epoque event. Zij en enkele andere cursisten toonden me met alle plezier het maken van hoeden. De opleiding modist brengt hen van A tot Z de nodige kennis en vaardigheden bij op vlak van hoeden maken, hun afwerking en eigen ontwerpen creëren.

Cursisten CVO Crescendo maken hoeden op Dag van de Ambachten

Ik aanschouwde het toch wel geduldige werk dat de dames uitvoeren, en stond versteld wat er bij het creëren van een vilten hoed zoals vandaag, allemaal komt bij kijken. Lonen doet het wel, want na het volgen van deze opleiding kunnen de dames, of misschien ook wel heren, met een gerust hart een professionele hoedenmaker carrière uitbouwen.

Cursisten ambachtslieden, bakken maar !

Koken, het is misschien wel één van de oudste ambachten op onze blauwe wereldbol. Mede dankzij de talrijke televisieprogramma’s als Komen Eten, Open Keuken met Sandra Bekkari en het populaire Bake-Off Vlaanderen, ziet men bij Crescendo het aantal cursisten voortdurend toenemen. Het gaat zo snel dat men voor dit schooljaar een extra locatie heeft moeten bijnemen om het aantal geïnteresseerden in een kookcursus te kunnen opvangen.

Koken met Mark en Lut in CVO Crescendo te Mechelen

Het is een zeer oud ambacht. De mensen zijn terug geïnteresseerd om nieuwe dingen te leren koken. Ik hoop dat het een ambacht blijft en dat het niet allemaal afgewerkte producten zijn die je in de winkel gaat aankopen” zegt Lut Mertens (leerkracht koken)

Vandaag konden de bezoekers aan het atelier koken kennismaken met het bakken van een ‘jagersbrood’. Bakker Salen Mark en Lut Mertens, beiden leerkrachten koken, toonden aan het publiek hoe een ‘jagersbrood’, dat tussen haakjes gezegd en geschreven lijkt op een pizza, gebakken wordt. Jagersbrood is vele jaren terug ontstaan bij de jagers, die destijds dit brood meenamen tijdens hun jachtrituelen. Vandaag zijn er tal van varianten op de markt. Bakker Mark en Lut kozen voor Dag van de Ambachten voor een jagersbrood met ui, spekjes, kaas, … lekker maar ik ga helaas niet alle ingrediënten vertellen.

Lees onder de foto zeker verder want het wordt steeds beter

Koken en bakken op Dag van de Ambachten

Zussen maken korsetten en bruidsjurken op maat

Het was al een stuk na de middag waar ik binnenstapte bij naaiatelier De Rode Schaar in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 86. Het was voor de eerste keer dat De Rode Schaar deelnam aan Dag van de Ambachten, en het was een succes. Beatrijs De Rauw ontving ons en andere bezoekers met open armen in het knusse atelier. Bij een stukje cake, koekje en koffie geraakten we aan de praat. Beatrijs stelde me voor aan de derde generatie, haar dochters Guanita (26) en Angelita (25). Zij zetten met liefde en passie de gerenommeerde zaak van hun moeder, die het op haar plaats van haar grootmoeder heeft overgenomen.

De Rode Schaar Mechelen op Dag van de Ambachten

We doen het super graag, we leven voor onze passie. We voelen elkaar goed aan, we werken samen, we leven samen, we hebben dezelfde vrienden, ja we doen het graag” zeggen Guanita en Angelita Lesage.

Wow, wat je hier ziet zijn creaties die je van twee jonge dames niet snel zal verwachten. Is dit ambacht, jazeker. De twee zussen gaan zelfs nog verder. Terwijl Angelita de winkel en de retouches voor haar rekening neemt, gaat Guanita een stukje verder. Zij had het geluk dat ze dankzij de Koning Boudewijnstichting een opleiding heeft kunnen volgen in het buitenland, en zich intussen eigen unieke haute-couture technieken aangemeten heeft en gespecialiseerd is in handgemaakte korsetten en bruidsjurken op maat.

De Rode Schaar ontwerpt eigen haute-couture bruidsjurken

Wij hebben klanten die naar iets specifiek op zoek zijn. Wij kunnen hen daarmee dan ook ten volle bijstaan. Zo hebben we al zwarte trouwjurken mogen maken. Ook een vraag om een charleston jurk te ontwerpen waarbij het onderste deel voor het avondfeest kan afgeritst worden.” vertelt een enthousiaste Guanita.

Iedere dag zijn deze twee topvrouwen te vinden in hun atelier. Sterker nog, als zussen wonen ze nog steeds samen, en brengen hun ideeën samen tot wonderlijke creaties. Top ondernemers die een oud ambacht nieuw leven inblazen, goed bezig dames van de Rode Schaar, we horen nog van jullie ! En tot binnenkort want dan keer ik weer, en gaan we terug naar het verleden en heden van de Rode Schaar, blijf dit blog dan ook volgen.

Benieuwd naar meer, scroll naar beneden en kijk binnenkort naar een video impressie

Al goud en passie wat blinkt in Guldenstraat
De avond spreidde intussen zijn kleed uit boven Mechelen. Koste wat kost wou ik nog een laatste ambacht een bezoek brengen. Op weg naar huis stapten we door de poort van huize Juwelier De Goudvis in de Guldenstraat. Op zich is de binnenplaats en aangrenzende tuin al een bezoek waardig.

Bij het openen van de atelier deur kwam de gezelligheid en warme sfeer van de open haard over ons heen. Knus, net als thuis, iedereen rond het haardvuur, genietend van een babbel en een glas bier. Suzanna, wist als gepassioneerde ambachtsvrouw, de bezoekers de kunst van edelstenen, goud en andere blinkende dingen, tot in de puntjes te vertellen. Hieruit leer ik dat Schmuck de eerste vorm ooit was van het beroep juwelier zoals wij het vandaag kennen.

Juwelier De Goudvis op Dag van de Ambachten te Mechelen

Inderdaad, de tatoeages die nu in zijn, zijn de eerste vormen van juwelen, wat eigenlijk een oud beroep is wat de holbewoners al kenden.” zegt Suzanna Stoot (Edelsteenkundige). “. Suzanna had vanaf haar vierde levensjaar al interesse voor juwelen, waar ze op haar vijftiende naar de vakschool Technicum te Antwerpen is gestapt. Edelsteenkunde heeft Suzanna gestudeerd in Duitsland. De vraag die ik me stelde is wat nu eigenlijk de definitie van goudsmid is.

(Bekijk hier kortelings een video impressie inclusief interviews)

Goudsmid is een deel, het is een smeden van metaal. Daar waar juwelier het werken met stenen is. In België hebben wij twee strekkingen. In Nederland en Duitsland daarentegen heeft men meer ‘smeden’, en in Frankrijk heeft men voornamelijk ‘La Joaillerie’. Wij in België zijn één van de weinige landen waar de twee technieken bestaan”.

Tijdens dit leerrijk praatje, werden demo’s gegeven en wist Etienne als één van de weinig overblijvende zilversmeden in ons land, zijn verhaal over te brengen aan belangstellenden. Komt er een vervolg verhaal naar het verleden en heden van De Goudvis ? Blijf dit blog volgen, en wie weet …

Ambachten, passies à volonté … die we moeten koesteren

Zo, vandaag heb ik mijn hersenen de nodige voedingsstoffen laten opnemen. Chocolade, koekjes, warme pompoensoep en vooral vriendelijke mensen, hebben ons de dag doorgetrokken. Het was nuttig, leerzaam en vermoeiend. Bloggen, neen het is geen ambacht, dat laat ik over aan de vakmensen, die dag in dag uit, hun passie met ons delen. Of is bloggen dan toch een ambacht, wie weet, maar geloof me, ik deel mijn gepassioneerdheid graag met jullie.

Uw reactie op dit artikel en op Dag van de Ambachten is hieronder welkom

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

25 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.