Reuzenkinderen en Sinte-Mette atelier Beeldsmederij De Maan

Mechelse Reuzenkinderen samen met Sinte-Mette

93 Shares

Reuzenkinderen lopen mee met Sinte-Mette stoet

De Mijter van Sinte-Mette die de Reuzenkinderen zondag gaan dragen is bijna klaar klaar. Inderdaad, woensdagavond stapte ik binnen in het atelier van Beeldsmederij De Maan aan de Minderbroedersgang. In het atelier op de bovenverdieping waren de bezielers achter ReuzenMechelen, druk bezig met het in elkaar knutselen van de mijter die Janneke, Claeske en Noa als één van de jongste reuzenkinderen zullen dragen. Amir en Mieke blijven allicht tegen hun zin thuis.

Reuzenkinderen Mechelen maken zich klaar voor Sinte-Mette
Foto Jan Smets

Er zal zondag tijdens de Sinte-Mettestoet ook gezongen worden door de reuzen. Zij zullen in de eerste plaats het authentieke Sinte-Mettelied zingen waar we de kinderen zullen stimuleren om mee te zingen. Wie weet kan tussendoor ook het reuzenlied worden bovengehaald.” vertelt een tevreden Kevin Polfliet.

Sfeer ten top bij ReuzenMechelen vrijwilligers
De sfeer bij het mijterbouwersteam, Kevin Polfliet, Jan Smets, Paul Contryn, Robby Van Eylen en Olivier Van Dessel was alvast optimaal. Ze konden het dan ook niet laten om het Sinte-Mettelied uit volle borst te zingen. De reuzenkinderen zelf waren niet aanwezig in het atelier, begrijpelijk want dit is ook niet aangepast aan hun lengte. Om beschadigingen te voorkomen bleven ze dan ook lekker thuis in het Hof van Busleyden.

De reuzen zijn bijzonder omdat het echt wel levende reuzen zijn, en toch iets anders dan een praalwagen. Ik heb de draak, de walvis en de eenhoorn gemaakt, en het was heel prettig om in een groep terecht te komen waar iedereen zo begaan is met het erfgoed. Ik herinner me dat ik als klein kind voor Janneke stond, die tien keer zo groot is als ik, en dat is iets wat je voor altijd meedraagt “ aldus Paul Contryn (Beeldsmederij De Maan)

Reuzenkinderen zingen Sinte-Mette

Zondag is het alle hens aan dek, want dan vertrekt klokslag 13.30 uur de stoet met hopelijk super veel kinderen aan Dienstencentrum Den Deigem richting Cultuurcentrum waar het Sinte-Mettefeest zijn hoogtepunt zal bereiken. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers uit Heihoek, die dankzij Rita Vanderwegen hun medewerking verlenen, zal het ongetwijfeld een fantastisch geheel worden. Wie langskomt kan mee stappen, en zal aan de ingang van Martin’s Patershof de reuzenkinderen het Sinte-Mettelied, en wie weet ook het Reuzenlied horen zingen.

Reuzenkinderen krijgen mijter in atelier De Maan

Eeuwenoude Reuzen traditie herboren

Het idee om de 500 jaar oude reuzenfamilie terug leven in te blazen is ontstaan tijdens de Mechelse Ommegang of Cavalcade in 2013. “Het is nu zondag de eerste keer dat de reuzenkinderen in combinatie met Sinte-Mette samen door de stad trekken. De reuzen zijn immaterieel erfgoed van de stad Mechelen, en Sinte-Mette, erkend als cultureel erfgoed door UNESCO Werelderfgoed, komen nu samen, en dat is uniek” zegt Jan Smets

Reuzenkinderen en Sinte-Mette atelier Beeldsmederij De Maan

Naar afspraak mogen de reuzen slechts om de 25 jaar buiten komen, en dat is net wat ReuzenMechelen graag anders zou zien. Het vraagt heel wat werk om deze reuzenfamilie te conserveren, en volgens de initiatiefnemers zou het dan ook spijtig zijn dat na het vele werk, deze reuzen telkens 25 jaar het daglicht niet meer kunnen zien. Het is dan ook de bedoeling om deze traditie meer naar buiten te laten komen in de toekomst. En daar kan ik best inkomen want als je weet dat vader stamt uit 1492, en zelfs Margareta van Oostenrijk heeft kunnen aanschouwen, en moeder in 1519 het levenslicht zag, dan zou het vanzelfsprekend zijn dat zij meer onder ons kunnen komen.

Mechels patrimonium uitdragen buiten stadsgrenzen

De ReuzenMechelen initiatiefnemers zijn voor het in stand houden van deze traditie dan ook op zoek naar nog meer vrijwilligers. Het draait dan ook niet enkel om de verzorging van de familie, maar ook het dragen waar al vlug 2 tot 4 personen voor nodig zijn. Bovendien draait de gedachte om ons Mechels patrimonium ook in andere steden kenbaar te maken. Deze magie wil men dan ook buiten de stadsgrenzen uitdragen, door op verplaatsing bijvoorbeeld aan een reuzenstoet deel te nemen.

Zondag is iedereen zoals afgesproken welkom om deel te nemen aan de stoet. Bovendien voorzien de organisatoren voor de kinderen een kleurwedstrijd, waar de winnaar een bezoek van de reuzenkinderen mag verwachten in de school waar hij of zij school loopt. Meer info over de kleurwedstrijd op de website

Meer info op de website ReuzenMechelen.com, weet je wel van reuzeke kom, ….

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

93 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.