Hoogste Punt Viering Hof van Cortenbach te Mechelen

Hof van Cortenbach bereikt mijlpaal

0 Shares

Hoogste Punt Viering in Hof van Cortenbach

De restauratiewerken aan het Hof van Cortenbach blijven in snel tempo elkaar opvolgen. Woensdag was een heuglijke werkdag en mijlpaal bij de Hoogste Punt Viering. Twee maanden terug kon u hier de vorderingen van de Woonontwikkeling site Cortenbach reeds lezen. Het project gaat over het gebied Onze-Lieve-Vrouwestraat, Korenmarkt en Ziekeliedenstraat. Woensdag werd door aannemer Artes-Woudenberg uit Brugge de deksteen geplaatst op de schouw, letterlijk het hoogste punt van het gebouw.

Hoogste Punt Viering Hof van Cortenbach te Mechelen

Je zou denken, de hoogste punt viering van de casco-restauratie van het Hof van Cortenbach is toch niets speciaal ? Toch wel, het is weliswaar een eeuwenoud gebruik om de hoop uit te drukken dat het gebouw lang haar pracht en sterkte mag behouden. Bovendien wil de aannemer hiermee de goede vordering van de werken vieren en maakt hij van de gelegenheid gebruik om zijn werklui te bedanken.

We komen van ver. Onze arbeiders mogen terecht trots zijn op hun werk en het prachtige resultaat”, zegt Bart Pattyn, projectleider van Artes Woudenberg.

Er wordt hard gewerkt aan de Korenmarkt

De restauratiewerken van het monumentale pand namen hun aanvang op 30 mei 2016. Het waren de architecten Beeck & Hermans die zorgden voor de begeleiding. Intussen kan ik vaststellen dat er hard gewerkt werd aan de casco-restauratie.De zware schoringen constructies zijn verdwenen, de ingestorte of onstabiele muren werden vermetst en het gevelmetselwerk werd grondig hersteld. Verder werden de natuurstenen kruisramen in het atelier gereconstrueerd en op de werf gemonteerd en het nieuwe spitse dak werd op de originele manier terug opgebouwd.

Als kers op de taart krijgt het dak ook haar twee trapgevels en haar tien dakkapellen terug en krijgt het gebouw, beetje bij beetje  opnieuw de grandeur van weleer. Door te investeren in ons historisch erfgoed, zetten we Mechelen steeds meer en meer op de kaart als historische stad” vertelt Bart Somers (burgemeester)

Restauratiewerken om je hart vast te houden

Een historisch gebouw als het Hof van Cortenbach restaureren, loopt niet altijd van een leien dakje, om het zo uit te drukken.Tijdens de werken heeft men kunnen vaststellen dat de toestand van zowel het metselwerk als de houtconstructie in veel slechtere toestand was dan verwacht.

Hof van Cortenbach restauratiewerken interieur

Dit gaf aanleiding tot enkele spannende momenten. Het metselwerk was immers inwendig sterk aangetast door een uitzonderlijk verspreide wortelvorming van struiken en zelfs bomen. Als gevolg van de waterinfiltratie bleek tijdens de uitvoering ook dat het houtwerk inwendig ernstig aangetast was door zwamvorming en insecten.  “Desondanks dit alles konden er toch grote vorderingen worden geboekt en werkten er op sommige dagen tot zelfs 22 vaklui op de werf”, zegt Greet Geypen.(schepen van Monumentenzorg)

Stad op zoek naar privépartner

De buitenrestauratie zal klaar zijn in februari van volgend jaar. Nadien krijgt het gebouw een nieuwe invulling. Voor de herbestemming, de interieurrestauratie, inrichting en uitbating zoekt de stad nog dit jaar een privépartner. Het stadsbestuur zou liefst een horecazaak in het gerenoveerde Hof van Cortenbach zien. De ingebruikname van het monumentale pand is voorzien in 2019. De restauratiekosten bedragen € 2 682 000. Daarentegen staat een erfgoedpremie van € 1 470 620 euro van de Vlaamse overheid.

Tegen 2020 zal zo de ganse site een prachtige plek zijn in onze historische binnenstad”, beëindigt Greet Geypen

Tekst Verschueren Eddy / Foto Stad Mechelen

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.