Heilige Catharina kijkt weer uit op Begijnhof

43 Shares

Catharina teruggeplaatst aan Begijnhofkerk

Het terugplaatsen van Catharina in de nis aan de buitengevel van de Begijnhofkerk, is de kers op de taart waarmee de buitenrestauratie voltooid is.

Gerestaureerd beeld Catharina teruggeplaatst aan Begijnhofkerk
Foto Stad Mechelen

Wie was Catharina ?

Catharina (van Alexandrië) was een populaire heilige bij de Begijnen en is, samen met Alexius (van Edessa), patrones van de Begijnhofkerk. Zij was de dochter van de gouverneur van Alexandrië en befaamd om haar kennis. Al jong bekeerde ze zich tot het christendom en stelde haar leven in dienst van het geloof

Het Catharina beeld stond tien jaar opgeborgen achteraan in de kerk. Ze werd uit het stof gehaald en na onderzoek met de beste technieken weer helemaal opgeknapt.

Gezien de waarde van het oorspronkelijke beeld werden deze werken in het restauratiedossier voor het exterieur van de kerk opgenomen. Op het einde van de buitenrestauratie werd het beeld getransporteerd naar het atelier van Altritempi, zusterbedrijf van hoofdaannemer Monument.

Hier werd het uit elkaar gehaald en nauwgezet na restauratie terug geassembleerd. Finaal werd Catharina afgewerkt met de nodige lagen olieverf en kon ze terugkomen naar Mechelen.

Beeld Heilige Catharina in Groot Begijnhof
Foto Stad Mechelen

Catharina werd terug in haar nis getakeld, waarna haar handen terug geplaatst werden en voerden de restaurateurs nog de laatste retouches uit. Het zwaard van Catharina ging spijtig genoeg verloren. In laatste instantie besliste de stad, in samenspraak met het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed, om het op basis van oude foto’s te laten reconstrueren zodat Catharina de volgende decennia opnieuw in vol ornaat in haar nis in de voorgevel van de prachtige Begijnhofkerk kan prijken.

“Hiermee is de buitenrestauratie van de Begijnhofkerk definitief afgerond. Catharina is terug en dat heeft eigenlijk een symbolische betekenis voor ons Mechels erfgoedbeleid. Wat er ook gebeurt, we blijven onze geschiedenis en onze historische gebouwen in stand houden. De uitzicht en het verhaal is ons goud waard”, aldus Koen Anciaux, schepen van Monumenten.

De kostprijs voor de restauratie en terugplaatsing werken is 31.300 euro.. De Vlaamse overheid, agentschap Onroerend Erfgoed investeert 27.500 euro en de stad Mechelen 3.800 euro..

Het beeld van Catharina

Over het meer dan levensgrote barokke beeld in de nis van de voorgevel van de Begijnhofkerk weten we nog zeker niet alles. In het verleden werd het toegeschreven aan de bekende Mechelse beeldhouwer-architect Lucas Fayd’herbe. Reeds geruime tijd wordt deze toeschrijving in twijfel getrokken. 

Uit het meest recente archiefonderzoek van historicus Patrick De Greef leren we dat het beeld er in 1682 zeker al stond. Waarschijnlijk is het beeld van de hand van Jan Frans Boeckstuyns of Jan van den Steen. Beide beeldhouwers waren op het einde van de 17de eeuw, toen de voorgevel van de kerk werd afgewerkt, op het begijnhof actief (dixit Patrick De Greef).

Tekst en foto’s Stad Mechelen.

43 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.