Oudste rennaissance gevel "De Zalm" weer in volle glorie

De Grote en Kleine Zalm pronken weer in alle glorie

0 Shares

Oudste renaissancegevel in Nederlanden ‘De Zalm’ straalt wederom

De restauratie van de historische panden ‘De Grote en de Kleine Zalmop de Zoutwerf, is bijna volledig achter de rug. Nu de stellingen grotendeels weggenomen zijn, komen de gerestaureerde sculpturen in de gevel, volledig tot hun recht. Samen met de gevels werden ook de daken en het schrijnwerk aangepakt. Vorig jaar in maart en april konden belangstellenden uit Mechelen de stellingen beklimmen om de restauratiewerken te bekijken.

Wapenschilden worden herschildert

De aannemer start eind februari met het retoucheren van de nieuwe, blauwe hardsteen om deze beter te laten aansluiten bij de bestaande steen. Ook kleinere werken zoals wegnemen van stof en plaatselijke herstellingen, staan nog op de agenda. Begin maart volgt dan de kers op de taart: het herschilderen van vier wapenschilden boven de eerste verdieping. Midden maart is het pronkstuk van de Zoutwerf weer helemaal klaar”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

Duurzame restauratie van een beschermd monument

De werken aan het beschermd monument gingen van start in oktober 2015. De tijdelijke vereniging Monument VandekerckhoveAltritempi stond in voor de uitvoering. Gevel van Den Grooten Zalm op de Zoutwerf te MechelenNaast de voorgevel, werd ook de buitenschil van ‘De Kleine en de Grote Zalm’ gerestaureerd. Tegelijkertijd werden de stabiliteitsproblemen aan de kroonlijst van ‘de Grote Zalm’ opgelost. In de periode 2010-2011 liet de stad reeds dringende herstellingen uitvoeren aan het dak en het schrijnwerk.

Schepen Greet Geypen: “Tijdens de werken werden verschillende duurzame en energiebesparende maatregelen genomen: de zolder werd thermisch geïsoleerd, en in de bovenlichten werd dubbele beglazing geplaatst”.

Inhuldiging met gevelprojectie

Op 21 maart 2017 om 20 uur voorziet de stad de inhuldiging van ‘De Grote en de Kleine Zalm’ De stad voorziet voor deze feestelijke gelegenheid een lichtprojectie, begeleid met muziek en daaropvolgend een kleine receptie. Iedereen is welkom, de buurtbewoners krijgen hiervoor nog een uitnodiging in de bus.

Het prijskaartje voor de restauratie bedraagt € 956 709. Daarvan wordt € 826 304  gesubsidieerd, de stad past de overige € 130 401 euro bij.

Gildehuis “De Zalm” bijna 500 jaar oud

De Zalm destijds het gildehuis van de visverkopers, is bijna 500 jaar oud. Omstreeks 1530 lieten de visverkopers een gevel ontwerpen, die voor die tijd enorm innoverend was en in Mechelen nooit eerder gezien. Vergulde Zalm op Den grooten Zalm ZoutwerfDoor de rijkelijke ornamentiek, het dure materiaal en de vooruitstrevende stijlopbouw van deze nieuwe gevel, pronkte het visverkopersambacht met zijn rijkdom en invloed. De vis boven de voordeur herinnert nog aan de visverkopers.

Tot het einde van de 18de eeuw zou de gilde in ‘De Zalm’ huizen. Na de Franse periode behoorde het gebouw toe aan enkele privé-eigenaars. De bekendste was de Mechelse schilder Willem Geets. In 1943 kocht de stad Mechelen het pand. In het gebouw hebben het Festival van Vlaanderen en Heemkunde Vlaanderen hun kantoren. De werf werd zo georganiseerd dat er minimale hinder voor de gebruikers was.

Heb jij een tip voor dit Mechels blog, klik en laat het me weten

 

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.