64 activiteiten op Erfgoeddag te Mechelen

19 Shares

‘Hoe maakt u het ?’ op Erfgoeddag 2019

‘Hoe maakt u het?‘ is het thema van Erfgoeddag 2019. Zondag 28 april 2019 is opnieuw de hoogmis van waardevol erfgoed waar verenigingen in heel Vlaanderen hun stukje erfgoed in de kijker zetten. De regio in en rond Mechelen telt deze editie maar liefst 64 erfgoedactiviteiten, een recordaantal.

Erfgoeddag 2019 Mechelen
Foto stad Mechelen

Hoe maakt u het (beter)? Dat is de hamvraag tijdens de 19de editie van Erfgoeddag. Een dag die draait rond meesterschap, ambachtelijkheid en vakmannen. In de Mechelse regio ging Erfgoeddag door een grondige vernieuwing, met nieuwe deelnemers en een uitgebreider programma.

Mechelaars thuis in ambachten

Na de heropening krijgt Museum Hof van Busleyden opnieuw de rol van uitvalsbasis voor ontdekkers van het Mechels erfgoed. In de tuinen van het museum kan iedereen zelf de handen uit de mouwen steken aan de vele doe-tafels of een babbel slaan met makers van vandaag in het praatcafé. In de salons van de levende bib(liotheek) vertellen experts hun favoriete verhaal of anekdote.

Bij erfgoed denken we snel aan monumenten of gebouwen, maar voorwerpen kunnen evengoed erfgoed zijn” aldus Björn Siffer als schepen van Cultuur. “Mechelaars hebben door de jaren heen heel wat ‘gemaakt’ en ze waren van heel wat ambachten thuis. Van glaskunst tot mandenvlechten, van meubels ontwerpen tot kantklossen. Wist je trouwens dat het Mechels laken tot de wereldtop behoorde? Er zijn onze reuzen, er is ons Mechels dialect… Allemaal schatten die onze Mechelse cultuur nu vormgeeft en die we moeten koesteren.”

Hof van Busleyden Musea en Erfgoed te Mechelen
Museum Hof van Busleyden stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Hieronder vindt u de blikvangers van Erfgoeddag 2019. Wie thuis is in het gebruik van apps kan de volledig nieuwe applicatie downloaden via de AppStore of Google Play.

Afspraak zondag 28 april 2019. Via deze link kunt het volledig programma en uren bekijken.

Wordt vervolgd …

Tekst Verschueren Eddy / Foto stad Mechelen

19 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.