Winter shopping in de stad Mechelen met koopzondagen en animatie

Mechelen Houdt Je Warm wedijvert met Maanrock

0 Shares

Startschot van Mechelen Houdt Je Warm een voltreffer

Mechelen Houdt Je Warm, het zal nodig zijn want het was het voorbije weekend maar friskes. Na de opening vorige week van de Schaatsboot en Café Culinair, was het vrijdag de beurt aan Kerstmarkt aan de Dijle en het eerste winters Shoppingweekend.

Winter shopping in de stad Mechelen met koopzondagen en animatie
Wintershopping met koopzondagen te Mechelen

Vrijdagavond mochten de standhouders de deuren van hun kerstkramen opendraaien. Net als vorig jaar staan deze opgesteld aan de Vismarkt, Haverwerf, Van Beethovenstraat en Korenmarkt. Er is een mix van geschenkartikelen, maar het grootste deel zijn drank- en eetstanden. Ik zou het niet echt een sfeervolle kerstmarkt noemen, het kan beter, maar misschien komen we ooit wel aan het niveau van de Duitse kerstmarkten. Maar mij hoor je niet klagen, want de sfeer, en daar draait het toch om, die zat overal op en top goed.

De Warmste Fakkeltocht door de stad Mechelen
Foto Vrijzinnig Centrum De Schakel

Naar traditie trok ook De Warmste Fakkeltocht door de Mechelse straten. Heel wat deelnemers namen ook nu weer deel, en steunden hiermee het goede doel ‘Welcome in Mechelen vzw’. De Warmste Fakkeltocht is een organisatie van VC De Schakel en Humanistische Verenigingen die het organiseerden in het kader van De Warmste Week.  De kleurrijke Murgafanfare Agrum stapte mee op kop van de fakkeltocht en zorgt voor de nodige ambiance. Na de fakkeltocht wordt u een drankje aangeboden in het Vrijzinnig Centrum.

Dezelfde avond organiseerde het Mechelse Vrijbroekpark zijn ‘Vurige Winteravond’. Net als voorgaande jaren was het aantal plaatsen snel volgeboekt. Kaarsen, vuuracts, … wat moet een mens meer hebben om de koude winternachten om te toveren tot een warme bezielende kracht. 

Video Bert Van Noten (Mechelen TV)

Levende Kerststal voor ‘vzw Moeder voor Moeders’

Zaterdagmiddag was het aardig druk in de winkelstraten. In de Bruul was het zoals wij zeggen op de koppen lopen. Maar ook de ijzerenleen moest zeker niet blozen, want ook daar veel volk op straat en in de winkels.

‘s Avonds ben ik richting Brouwerij Het Anker gestapt voor de Levende Kerststal, iets waar je als Mechelaar toch ieder jaar naar toe wordt gezogen. Mede dankzij de deelname van wandelclub Opsinjoorke en individuele deelnemers aan de  Gouden Carolus Christmas wandeling, met een recordopkomst van 4571 deelnemers, liepen we niet alleen door de straten. Het was een komen en gaan vanaf de Minderbroedersgang tot aan het Groot-Begijnhof. Op het binnenplein van de brouwerij heerste er een ongelooflijk goeie sfeer. Kerst op zijn Best. Rokende braadworsten, geurende koffie en Glühwein, hete soep, smoutebollen, ;;; en hete vuurkachels om je aan te verwarmen.

Levende Kerststal op Groot-Begijnhof Mechelen
Levende Kerststal binnenplein Brouwerij Het Anker

De koude wind kon niemand tegenhouden om de figuranten van de Levende Kerststal een bezoek te brengen. Naast de mooi opgebouwde kribbe inclusief een ezel en twee schapen, klonk klassieke muziek vanaf het zijpodium. De Levende Kerststal was de voorbije jaren gewijd aan de Eerste Wereldoorlog. Dit thema was zondag voor de laatste keer te zien, waarbij de organisatoren centjes inzamelden voor de vzw ‘Moeders voor Moeders’.

vzw Sjarabang Café Mechelen Houdt Je Warm
Atelier van vzw Sjarabang op Groot Begijnhof Mechelen

En ja, ik ben een koukleum. Ik hield het na mijn braadworst dan ook snel voor bekeken. Onderweg al slenterend over de hobbelige begijnhofstraten, tuinkaarsen aan de huisgevels, stapten we binnen in het atelier vzw Sjarabang. Dit was voor het weekend een gelegenheidscafé, en met succes. Het café, ik zal het zo maar noemen, zat aardig vol. Vooral de zelfbereide cupcakes vielen in de smaak bij de gasten. Bezoekers uit het Leuvense waren verbaasd over onze wateractiviteiten, en het eenvoudige volkse café bij Sjarabang. Voortaan zouden ze onze stad meer bezoeken, en dat horen we graag.

Eerste koopzondag en Mondiale Kerstmarkt

Ook zondag werden de winkelstraten en kerstmarkt al vroeg overstelpt door shoppers. Het was dan ook een bomvol pakket aan activiteiten. De zondagsopening van alle winkels, georganiseerd door handelaars organisatie vzw Mechelen MeeMaken, was het hoogtepunt van het eerste winters shoppingweekend. Bijna iedereen sjouwde met shopping bags door de feeërieke winkelstraten. Ook de standhouders op de kerstmarkt deden goede zaken.

Mondiale Kerstmarkt Congrescentrum Lamot Mechelen
Mondiale Kerstmarkt in Congrescentrum Lamot

De Vismarkt en Haverwerf zijn mede dankzij de Schaatsboot omgedoopt tot een hotspot in onze stad. Het is ook hier dat de watertaxi bezoekers van en naar het stadscentrum vaart. Een andere publiekstrekker zondag was de Mondiale Kerstmarkt. Ook hier meer dan 3000 bezoekers op één dag, en dat is toch wel geweldig. Meer dan 20 standhouders waaronder Hulpcomité Guatemala, Kunstangdafero, Collectief Kanaga vzw, … werden in het Congrescentrum Lamot overstelpt met vragen over hun projecten. Deze Mondiale Kerstmarkt georganiseerd door de stad Mechelen en Mondiale Raad Mechelen was tegelijkertijd ook de place-to-be om een geschikt cadeau te vinden voor de eindejaarsfeesten. En je steunt er dan ook nog een goed doel mee !.

Kerstmarkt op Korenmarkt te Mechelen (België)
Kerstmarkt aan Korenmarkt

Gin & Spirits Festival en Winterbar Mirage

Snel opwarmen aan de immens grote kachel op de Haverwerf, om verder te stappen naar de Huidevettersstraat. In de Oude Vleeshalle was het proeven en ruiken van 120 verschillende gins en spirits. Kevin Goos en Veronique organiseerden hun 6de editie van het Gin- en Spirits Festival Winter Editie.

Gin and Spirits Festival Winter Editie Mechelen
Gin & Spirits Festival in Oude Vleeshalle
Gin & Spirits Festival Winter Editie Mechelen

Op hun oproep kwamen honderden fans afgezakt naar Mechelen. Organisator Kevin Goos had voor het eerst zijn eigen locatie, de Oude Vleeshalle, uitgekozen om de Ginliefhebbers te ontvangen in dit historisch gebouw. Een twintigtal overwegend Belgische gin verdelers en producenten kwamen hun producten voorstellen. “Het blijft een hype en daar blijven we graag op inspelen”, zegt Goos. Volgend jaar opent de organisator in de Oude Mechelse Vleeshalle een foodmarket. “Indrukwekkend gebouw hier. Had geen weet dat Mechelen dergelijk pand heeft en dit nu ook nieuw leven gaat inblazen”, zegt Marjolein uit Keerbergen.

Motown & More Party in Winterbar Mirage Mechelen

De avond was nog jong, de winkels sloten hun deuren na een toch wel een goed draaiende zondag opening. We trokken richting binnenplein stadhuis, om een stapje in de wereld te zetten. Pakweg 600 feestvierders trokken door de middeleeuwse stadhuis poort naar Winterbar Mirage. Op het programma Motown & More Party, een intussen gekend gegeven in de stad. Zonder uitzondering ging iedereen uit de bol op The Sound of Philadelphia, een mix van zwarte soul en disco uit de sixties en seventies. We hadden gepland hier een half uurtje te blijven, maar dat werden er twee. het zal dan wel goed geweest zijn.

Moe en voldaan wandelden we huiswaarts en passeerden de Korenmarkt waar aan de kerststallen nog aardig wat volk aan de toog een warmhoudertje dronk of aan de naastgelegen frituur, een frietje verorberden.

In Mechelen niks te zien’, dat hoor en lees ik zo nu en dan op sociale media. Wel beste vrienden en volgers, ik heb veel gezien. Beter nog ik had tijd tekort om alles te zien. Kan het nog beter ? Jazeker, plan het volgend weekend maar in je agenda voor ‘Mechelen in Vuur en Vlam’, het wordt spannend, heet en spectaculair !

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en Leo De Nijn voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.