Nieuwjaarsparty en spectaculair vuurwerk in Mechelen

Massaal veel volk op oudejaarsnacht

0 Shares

Mechelaars vieren oud naar nieuw

Muziek en nieuwjaars vuurwerk bracht duizenden feestvierders op oudejaarsavond naar Mechelen. Een overvolle Grote Markt en Winterbar Mirage waren het hoogtepunt om 2018 uit te wuiven en 2019 te verwelkomen.

Van oud naar nieuw op Mechelse Grote Markt

Alles begon op de Grote Markt op een zo goed als droge avond, wat het weer betrof dan toch. Opvallend veel feestgangers kwamen met de fiets naar het stadscentrum. De laatste jaren groeit dit evenement in het kader van Mechelen Houdt Je Warm zienderogen. Op het mooiste stadsplein van Vlaanderen was het drummen voor een plekje om in openlucht samen af te tellen naar het nieuwe jaar.

Vuurwerk spektakel verlicht Mechelse binnenstad

Klokslag 00.00 uur barstte na het samen aftellen van de laatste seconden, het nieuwjaarsvuurwerk in alle hevigheid los. Meer dan 1000 bommen, in de volksmond vuurpijlen, werden tot boven de 97 meter hoge Sint-Romboutskathedraal geschoten. De Vuurwerkmakers Vangelabbeek (?) uit Lanaken kregen van het publiek een langdurig applaus voor hun prachtige vuurshow.

Mezelf geef ik geen applaus voor het vastleggen van het vuurwerk op de gevoelige plaat. Ik had er een gans jaar naar uitgekeken, en dan, stel je vast dat bijna alle foto’s van het vuurspektakel niet gelukt zijn. Ja, dat zijn van die dingen die gebeuren. Volgend jaar beter.

Nieuwjaarsparty en spectaculair vuurwerk in Mechelen
Spectaculair vuurwerk te Mechelen

Tijdens en na het vuurwerk werd er naar hartelust gekust, gelukwensen overgebracht en uiteraard gedanst en geklonken met de fles cava in de hand. Met alle moeite kon ik me door het uitzinnige publiek murwen om sfeerbeelden vast te leggen. Maar, en dat mag gezegd worden, iedereen was super vriendelijk. Dj Mr. T en Michael Midnight brachten een mix aan muziek tot 3 uur.

Feestje gaat verder in Winterbar Mirage

In Winterbar Mirage op het binnenplein van het stadhuis leefde er intussen een uitgelaten sfeer. 650 mensen hadden zich ingeschreven op de New Year’s Eve at City Hall. Iedereen op de lijst werd voor het stadhuis ontvangen  met een sprankelend glaasje bubbels, en mocht dan de stijlvolle winterbar binnenstappen.

650 feestvierders uit de bol in Winterbar Mirage Mechelen
650 feestvierders in Winterbar Mirage Mechelen

In de tent was het aangenaam warm met zoveel ‘schoen’ volk. De organisatoren van Winterbar Mirage hadden opgeroepen om een dresscode ‘A Touch of Gold’ te respecteren, en dat was her en der wel te zien. DJ Koen De Munter en Deejay K-Trix strooiden de decibels over het onbedwingbare publiek. De feestelijkheden in Winterbar Mirage gingen nog door tot 5 uur.

Dank aan vele vrijwilligers, stads- en hulpdiensten

Bij het naar huis strompelen, met suizende oren, en kleine ogen, veegden de stadsarbeiders de feestelijk verlichte straten en pleinen schoon. Ook dat mag gezegd en geschreven worden, deze mensen staan dag en nacht paraat om onze stad netjes te houden. Ook een dankwoord aan de politie en bewakingsdiensten, die de handen vol handen om alles veilig te laten verlopen. Helaas voor hen alweer enkelingen die het nodig vonden om op eigen houtje vuurwerk de lucht in te spuwen, met alle gevolgen vandien. Of hoe sommige individuen het plezier van anderen kunnen bederven. En ik kan het niet genoeg benadrukken, de vele vrijwilligers die bergen werk verzet hebben. Zonder hen, en dat mag je zeker niet vergeten, zouden vele van de evenementen in onze stad niet georganiseerd kunnen worden.

Massa volk van oud naar nieuw op Grote Markt en Winterbar Mirage te Mechelen
Duizenden feestgangers op Grote Markt en Winterbar Mirage Mechelen

Over dit nieuwjaarsfeest zal nog lang nagepraat worden, althans als de ‘katers’ in het hoofd het toelaten. Zondagmorgen en middag was het opvallend stil in onze stad. Het feestgedruis van de voorbije weken was ineens als sneeuw voor de zon verdwenen. Net als de voorbije avond waren opvallend veel restaurants en brasseries gesloten. Het was bijna onmogelijk om in de stad enkele uurtjes na te genieten aan tafel of een hete tas koffie. Dan maar naar de bakker voor een koffiekoek en een tas huiselijke koffie.

Mechelen blijft in feeststemming

Al bij al was het van vrijdag tot vandaag 1 januari 2019 een geweldig verlengd weekend. Vanaf woensdag gaan we door met feesten. In Winterbar Mirage kan je verder uit de bol gaan met o.a Mirage Live Café, Nacht van de Mechelse Leerkracht, 5 jaar Radio Botanique en Closing Party.

Zondag 6 januari van 11 tot 13 uur organiseert de stad zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Na de toespraak van burgemeester Bart Somers mag iedere inwoner naar hartelust proeven van cava, jenever, warme dranken en frietjes of smoutebollen. En jawel, nog steeds allemaal gratis u aangeboden door stad Mechelen. In de namiddag is het koopzondag waar bijna alle winkels hun deuren voor de solden zullen openzwaaien. Van 12 tot 19 uur wordt Mechelen Houdt Je Warm, ongetwijfeld één van de meest succesvolle van de voorbije jaren, afgesloten met een heus Bal Populaire in de Mirage Mechelen. Uw reactie is welkom onderaan dit artikel

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Fotoalbum Grote Markt / Winterbar Mirage

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.