Prijsuitreiking Zythos aan Brouwerij Het Anker oor Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisly Infused

Whisky Infused bier uit Mechelen wint Zythos prijs

0 Shares

Whisky Infused wordt meteen verkozen tot beste bier

Whisky Infused werd op maandag 12 juni in Brouwerij Het Anker bekroond tot beste bier. De voorzitter van Zythos reikte in de Officiers Zaal de prijs uit aan Charles Leclef.

Het is In 2015 dat dit speciaalbier als 1ste smaak expressie van de ‘Gouden Carolus Indulgence‘ reeks verscheen. Dit is een serie gelimiteerde bieren die jaarlijks met wisselende inhoud worden uitgebracht. Het bier krijgt nu op algemene vraag een vaste plaats in het biergamma onder de merknaam ‘Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused‘. Tijdens het lanceringsweekend op het Zythos Bier Festival te Leuven, werd het meteen verkozen tot beste bier.

Ik maakte een exclusief praatje met Charles Leclef (52), de persoon achter de schermen van Het Anker, maar toch steeds de man van het volk blijft

Het is een zeer mooie prijs, vooral omdat het een publieksprijs is. Tienduizenden mensen kunnen op het Zythos Bierfestival proeven uit honderden bieren. Deze waardering geeft ons een warm gevoel.” zegt een dolgelukkige Charles
Hoe is dit nieuwe bier ontstaan, aan wie kon ik dit beter vragen dan aan de bierbrouwer zelf, al onthulde hij, begrijpelijk, niet alle geheimen..

Het idee achter dit nieuwe bier is dat het niet rijpt op een houten vat, rum of cognac, waar je weinig vat op hebt. De whisky die uit de bieren van Het Anker komt, die we zelf stoken en laten rijpen, daar moeten we toch iets anders mee kunnen doen. Zo zijn we aan het testen geraakt. We zijn zaken gaan aanpassen, om alzo een mooie harmonie te verkrijgen tussen Gouden Carolus Cuvée van de Keizer en Gouden Carolus Single Malt. het resultaat daarvan zien en proeven we vandaag

Bezoekers kiezen hun favoriete bier op Bierfestival

Het Zythos Bierfestival is intussen wereldwijd gekend, en wordt sinds 2006 georganiseerd. Tijdens de afgelopen editie in de Brabanthal konden meer dan 10,000 bezoekers er op 22 en 23 april 2017 bij een honderdtal Belgische brouwers proeven van hun creaties. Ieder jaar vraagt Zythos aan deze bezoekers welke bieren bij hen het meest in de smaak vielen. Op een stemformulier wordt een persoonlijke top 3 ingevuld. Na telling van de meer dan 1,000 ontvangen stemmen kwam de Whisky Infused versie van Gouden Carolus Cuvée van de Keizer als winnaar uit de bus.

Het bier doet het vandaag nog steeds goed in België. Wat wij hebben en wat ze in het buitenland niet hebben zijn de basissmaken die mooi in elkaar vloeien. Het Belgisch bier is mooi in evenwicht en in balans, waarmee ik wil aantonen dat buitenlandse bieren veel extremer gaan “ vertelt Fons Minne (vice-voorzitter Zythos)

Op het Zythos Bier Festival bevonden zich in totaal 88 standhouders, waarvan sommige standen al naargelang het soort bier gedeeld worden. Aan het festival doen in totaal een 100 tal brouwerijen mee, waardoor er een 500 à 600 tal Belgische bieren te proeven zijn. Als consumentenvereniging wordt er wel een onderscheid gemaakt tussen bierfirma’s en brouwerijen.

Op mijn vraag wie Zythos is, krijg ik een duidelijk antwoord

Zythos is een overkoepelend orgaan (bier consumenten vereniging) van een 40 tal lokale bierclubs. In Mechelen zijn dat als voorbeeld de ‘The Beer Brothers’. Ieder lid van de bierclub betaald jaarlijks een lidmaatschap van 10 €. Hiervoor ontvangen ze dan wel driemaandelijks een objectief tijdschrift van 60 à 70 blz in kleur” verduidelijkt Fons.

Is Het Anker trendsetter van de smaak?

Het Anker wint zo voor de 2de maal de Zythos Consumententrofee of publieksprijs. Onze stadsbrouwerij viel eerder al in 2008 in de prijzen met ‘Gouden Carolus Hopsinjoor’. Opvallend is dat Het Anker met de uitgave van dit uitgesproken bitter en volmondig bier in 2008 mee aan de wieg stond van wat later uitgroeide tot de ‘Indian Pale Ale’ (I.P.A.). Een bierstijl die tot vandaag hoge ogen gooit in de zogenaamde ‘craft beer’ wereld.

Ook dit jaar blijkt de nieuwste telg uit de Gouden Carolus familie meteen een schot in de roos. Whisky Infused is een unieke brouwtechniek waarbij een kleine hoeveelheid whisky wordt geblend met een donker speciaalbier, om tot een gebalanceerd en volmondig eindresultaat te komen.

Het blijft een bevestiging voor onze brouwerij die toch regelmatig in de prijzen valt, dat we toch continu met onze kwaliteit bezig zijn, en dat is de essentie van wat we wensen. Als brouwerij moet je steeds innoverend zijn. Bier is heel hype, en er komen allerlei nieuwe initiatieven naar boven met heel wat nieuwe smaken. Als traditionele brouwerij zijn wij daar ook sterk mee bezig, maar het moet wel zijn plaats hebben binnen onze brouwerij producten.” vertelt Charles

In navolging van dit succes circuleren inmiddels verschillende Whisky Infused bieren van andere brouwerijen, veelal reproducties in dezelfde brouwstijl. Hiermee lijkt Het Anker dus opnieuw een trend in de biermarkt op gang te brengen, gesteund door het deskundige oordeel van de ZBF bezoekers.

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused

Brouwerij Het Anker herlanceert ‘Whisky Infused’ op algemene vraag tijdens het afgelopen Zythos Bier Festival. In 2015 verscheen dit speciaalbier als 1ste smaak expressie van de reeks ‘Gouden Carolus Indulgence’. Dit is een serie gelimiteerde bieren die jaarlijks met wisselende inhoud worden uitgebracht. Eind 2016 werd ‘Whisky Infused’ nog uitgeroepen tot ‘World’s Best Spirit Flavoured Beer‘ op de World Beer Awards.

Op algemene vraag van onze klanten werd het bier nadien opgenomen in het vaste gamma onder de naam ‘Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused‘. Die naam lag voor de hand, want voor dit brouwsel wordt ‘Gouden Carolus Cuvée van de Keizer‘ verrijkt met een infusie van ‘Gouden Carolus Single Malt‘ whisky. Dat resulteert in een krachtig en volmondig bier met subtiele toetsen van vanille, eikenhout en chocolade.

We hopen dat we de Mechelaars met onze bieren fier kunnen houden. Ik denk dat we als stadsbrouwerij toch wel een beetje deel uitmaken van ‘de meubelen van de stad’. Daarbij blijft onze eigenheid en het innoverende toch een mooie referentie binnen het Belgische bierlandschap” besluit Charles die reeds 28 jaar aan de brouwketel staat van zijn geliefde brouwerij.
Liefhebbers van dit lekkere biertje van 14° kunnen dit verkrijgen bij de betere drankenhandel, Delhaize supermarkten en in het bezoekerscentrum aan Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg.

Begin september van dit jaar mogen we nog een nieuw biertje van Het Anker op de markt verwachten, maar dat blijft tot na het Belgian Beer Weekend te Brussel nog een groot geheim. Geen nood, het biertje zal te proeven zijn op ons eigenste Mechelse Bierfestival op 29 september 2017.

Na de toespraken, de prijsuitreiking, en de gezellige babbels (waarvoor dank), kregen de genodigden nog een korte rondleiding doorheen de brouwerij. Het geheel werd afgesloten met een gezellig samenzijn in het restaurant van Het Anker.

Heb jij een reactie op dit artikel ? Schrijf het hieronder neer, zodat je het kan delen met anderen

Tekst en foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.