Oxfam Wereldwinkel Leest verlaat Pastorie

Afscheid van Wereldwinkel Leest

0 Shares

Wereldwinkel Leest verlaat noodgedwongen de pastorie

Wereldwinkel Leest heeft zaterdag de deur definitief achter zich dicht getrokken te Leest.  De vrijwilligers hebben met spijt in het hart, emotioneel afscheid genomen van de pastorij. De mensen die in Wereldwinkel Leest werkten, zijn verbolgen over de plannen van het Mechelse stadsbestuur om de pastorie te verkopen.

Oxfam Wereldwinkel Leest verlaat Pastorie

Onder impuls van Maria Vervoort (81) nam een groep vrijwilligers veertien jaar geleden het initiatief om de bijna leegstaande pastorij nieuw leven in te blazen. De pastorie in de deelgemeente Leest bevindt zich naast de Sint-Niklaaskerk in de Pastoor de Heuckstraat. Eerlijke handel in de dorpskern van Leest door een Oxfam Wereldwinkel in te richten. De keuze die ze maakten was een succes. Heel wat klanten vonden de weg naar de nieuwe winkel, klanten met een hart voor eerlijke handel. De inzet van Wereldwinkel Leest was een rechtvaardige verdeling van welvaart en rijkdom in de winkel en op evenementen.

Vrijwilligers verlaten met spijt in het hart de pastorie

Nu de laatste pastoor al enkele jaren uit Leest en de pastorij is vertrokken, ziet de stad Mechelen het nut er niet meer van in om de pastorij nog langer te behouden en op te draaien voor de onderhoudskosten.

Pastorie in deelgemeente Leest bij Mechelen

De vrijwilligers van Wereldwinkel Leest vonden het alleszins jammer, en dat lieten ze merken bij het afscheid vorige zaterdag
Mechelen spendeert pakken geld om parken en tuinen aan de lopende band aan te leggen in en binnen de stadsmuren. Een unieke kans om een zeer mooi gebouw, met rondom bijna een hectare groen, in handen van de Leestse gemeenschap te houden. Onze smeekbede kreeg geen gehoor”, zegt Frederik Sabbe.

De winkel van Wereldwinkel Leest houdt op te bestaan, maar onze vereniging blijft bestaan. Zeker het gedachtegoed rond eerlijke handel gaan we hier in Leest blijven verkondigen. We krijgen vanaf september het Dorpshuis als afhaalpunt voor onze producten, maar onze vaste stek die zijn we kwijt. Ook gaan we onze activiteiten zoals onze (H)eerlijk ontbijt aan huis, Cadeaudagen, enz. blijven behouden”, zeggen Frie Verbruggen en Marina Van Immerseel van Wereldwinkel Leest.
Uw reactie op dit artikel kan je hieronder schrijven.

Alle info op de website van Wereldwinkel Leest

Tekst en foto’s Leo De Nijn en Verschueren Eddy

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.