Eandis-site Mechelen in stroomversnelling

Keerdok en Eandis-site wordt duurzaam

0 Shares

Eandis site Mechelen in stroomversnelling

Op de toekomstige Eandis site werd woensdag meer uitleg gegeven over de toekomstplannen. De renovatie van het oude N-Allo gebouw van Eandis, is één van de fases bij de nieuwe stadsontwikkeling in onze stad Mechelen. De bedrijvigheid op de site komt nu dan ook in een stroomversnelling.

Eandis-site Mechelen in stroomversnelling

Het is Jean Pierre Hollevoet en Greet Geypen die ‘de steen’ onthullen die aantoont dat Eandis zorgt voor hernieuwbare energie. Deze steen zal het herkenningspunt van de Eandis-site zijn die aan het kruispunt Elektriciteitstraat – N16 zal geplaatst worden. Met de renovatie van ‘gebouw A’ heeft Eandis de ambitie om haar personeelsbestand drastisch uit te breiden, en dit mede dankzij een ’efficiënter ruimtegebruik.

“Inderdaad, het huidige gebouw is destijds opgericht voor 350 medewerkers. We gaan dit volledig herinrichten, zodat er een 550 fysieke werkplekken zullen beschikbaar komen. De bureelruimten zullen zo flexibel ingericht worden dat er tegelijkertijd 800 à 1000 mensen comfortabel gebruik zullen kunnen van maken.” vertelt Jean Pierre Hollevoet (Directeur Netbeheer Eandis).

Steen voor hernieuwbare energie Eandis-site

Eandis wil er niet alleen zijn voor haar eigen medewerkers. In een volgende fase benadrukt men bij Eandis, is openheid belangrijk. Zo zal bijvoorbeeld het bedrijfsrestaurant toegankelijk gemaakt worden voor iedereen. Eandis bevestigt hiermee haar belangrijke rol als duurzame werkgever in Mechelen.

Moderne technologie onder de noemer Living Lab

Living Lab, waarmee de inrichting van de gebouwen en de omgeving, onder andere de best beschikbare moderne technologie zullen omvatten, is één van de nieuwigheden in dit project. Denk hierbij aan openbare verlichtingspalen met led-lampen op zonne-energie en automatisch oplichtende fietspaden. De evolutie hiervan zal nauwgezet opgevolgd worden. Zoals we allemaal weten is technologie die we vandaag beschikbaar hebben, de dag erna al voorbijgestreefd.
Ja, we gaan in het gebouw en daarbuiten dan ook alles modulair inrichten. Zo kunnen we alles steeds met de nieuwste technologie uitrusten. We zullen hiervoor producenten en leveranciers regelmatig uitnodigen. Zij kunnen dan hun technologien hier testen en proberen. Door de jaren heen zal de site alzo up-to-date blijven.” zegt directeur Hollevoet.

We hebben als Mechelaars al heel wat gehoord en gelezen over de herinrichting van de Keerdok- Eandis site. Dit wordt bij wijze van spreken een nieuw dorp, sommigen noemen het een stad, maar het zal er heel anders gaan uitzien. Vorige week heb ik u nog kunnen berichten over het afronden van de gevel- en dakrenovatie van ‘den ouwen dok’. De werken die in fases gebeuren zijn dan ook in volle gang.

Rode Kruisplein maakt plaats voor parkeertoren

Zoals reeds eerder geschreven zal de parkeertoren, het verdwijnen van parking Rode Kruisplein opvangen. De tarieven van de parkeertoren zijn volgens de schepen nog niet vastgelegd. De exploitatie die in handen ligt van de stad Mechelen, zal voor de eerste fase op zoek gaan naar iemand die de parkeertoren wil bouwen.
Dat is een noodzakelijke voorwaarde om de gebouwen hier op de Eandis stip te kunnen afbreken, en daar te kunnen starten met de bouw van de parkeertoren. Eens de bouw van de parkeertoren gestart is kunnen we starten met de werken aan het Rode Kruisplein. het is echt een cascade waar gewerkt wordt naar de ontwikkeling van deze site” aldus Greet Geypen, onze schepen van Stadsvernieuwing.

De huidige baanwinkels aan het Rode Kruisplein moeten plaatsmaken, en gaan opnieuw opgebouwd worden aan de lus N16, baan naar Sint-Katelijne-Waver. Hiervoor is intussen ook een Ruimtelijk Uitvoeringsplan in opmaak.

Duurzaam warmtenet voor woonwijk Keerdok

Op de vrijgekomen ruimte op de Eandis-site, komt vanaf 2021 een duurzame woonwijk. Die 500 woningen zullen voor hun verwarming kunnen aansluiten op het duurzame warmtenet.

Directeur Netbeheer Eandis Jean Pierre Hollevoet

Wij hebben geopteerd voor het BEO-veld (bodem energie opslagsysteem)’, waar we vanuit de bodem warmte halen, gecombineerd met de restwarmte uit de Dijle. Die netwerken samen zullen voldoende energie opleveren om het geheel van warmte voorzien. Het zal in combinatie met zonnepanelen en zonneboilers gebeuren. Dat alles kadert in het engagement van Eandis om bij te dragen aan de realisering van de klimaatdoelstellingen die de Vlaamse overheid en de stad Mechelen vooropstelt.” zegt Jean Pierre Hollevoet.

Eandis en de stad Mechelen startten samen via een openbare procedure de zoektocht naar een koper voor de gronden. Recent ontving de stad 6 voorstellen voor de bouw van het parkeergebouw in de oostelijke punt van de Eandis-site, ter hoogte van de Antwerpsepoort. De komende maanden worden de voorstellen beoordeeld. Na een onderhandelingsronde met maximum 3 kandidaten, wordt het dossier in de tweede helft van 2018 toegewezen aan een van de kandidaat-kopers. De bouw zou vanaf 2019 moeten starten. Meer info hier.

Tekst Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Foto’s Eandis

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.