Schepen Greet Geypen en Eandis directeur Jean Pierre Hollevoet tonen oude klassieke en nieuwe led armaturen te Mechelen

Energiezuinige LED verlichting te Mechelen

23 Shares

Mechelen investeert verder in openbare verlichting

Vandaag is het startschot gegeven van een tweede grote vernieuwingsronde van de huidige straatverlichting naar energiezuinige LED verlichting. Na de invoering van ledverlichting in de binnenstad in 2012, waar Mechelen met Luna Vision een voortrekkersrol gespeeld heeft, zijn nu diverse wijken en straten aan de beurt.

Schepen Greet Geypen en directeur Jean Pierre Hollevoet tonen oude klassieke en nieuwe led armaturen te Mechelen
In Mechelen zijn wij heel erg bezig met het afbakenen van onze kerntaken, omdat wat we moeten doen, goed willen doen. We maken dan ook permanent de afweging van wat de taken zijn die een stad zelf moet doen. Openbare verlichting bevindt zich bij de distributienetbeheerder, en we zijn dan ook overeengekomen om de openbare verlichting over te dragen aan Eandis” zegt Greet Geypen (schepen van Stadsvernieuwing)

Eandis plaatst energiezuinige led verlichting in woonwijken
De huidige openbare verlichting, waarvan sommige armaturen dateren uit 1997, worden vervangen door moderne led’s. In totaal worden in het najaar reeds 431 lampen en armaturen vervangen. Met led wordt de openbare verlichting zuiniger, accurater en dynamischer.

De armaturen, de palen, de verlichting, kortom het gehele systeem, voordien eigendom van de stad, komen nu in eigendom van Eandis. Als stad betalen wij voortaan een beheersvergoeding.” verneem ik van schepen Geypen. (Open Vld)

Via die formule kan Eandis het verlichtingspark van Mechelen versneld ombouwen naar led verlichting. De prioriteit gaat nu uit naar de dichtbevolkte woonwijken rond het stadscentrum. Die ombouw zorgt voor energiebesparingen tussen de 20 en 50 %, en zorgt daarnaast Daarnaast ook voor fikse efficiëntiewinsten en CO2-reducties.

Led verlichting verhoogt comfort en veiligheid te Mechelen

Kwalitatieve openbare verlichting is van primordiaal belang op gebied van algemene veiligheid en sociale controle. Het is dan ook een zeer positieve zaak dat dit zo energiezuinig mogelijk kan gebeuren in samenwerking met  Eandis, niet alleen in de binnenstad, maar eveneens in de wijken extra muros”, zegt schepen van Openbare Werken Chris Backx (NV-A)

Netbeheerder Eandis plaatst nieuwe Led verlichting

Volgens het nieuwe lichtplan zal Eandis in 2017 en 2018 telkens voor meer dan 1 miljoen euro investeren in nieuwe openbare verlichting. In cijfers spreken we hier dan over 1100 led-armaturen per jaar. Over het gehele grondgebied van Mechelen moeten de komende jaren in totaal ongeveer nog 8.000 armaturen worden vervangen.

In tien jaar tijd vernieuwt Eandis alle straatverlichting, maar ook de sfeerverlichting van monumenten, terreinen, tunnels en straatmeubilair. De stad realiseert daarmee in één klap een belangrijke besparing, efficiëntiewinst en klimaatdoelstellingen” besluit schepen Geypen.

Duurzame openbare led verlichting

Openbare verlichting op stads- en gemeentewegen, en dus niet langs snel- of gewestwegen, is de verantwoordelijkheid van de steden en gemeenten. In Vlaanderen spreken we van 229 steden en gemeenten, goed voor 849.000 lichtpunten.

Eandis medewerker plaatst nieuw energiezuinig Led armatuur te Mechelen

De normale lampen zoals we ze nu kennen hebben een levensduur van 2 à 3 jaar. De led armatuur heeft een veel langere levensduur, waar we toch afhankelijk van het type kunnen spreken van 8 à 10 jaar tot zelfs 15 jaar. Dit is een serieuze besparing op onderhoudskost, en energieverbruik wat drastisch lager zal zijn” vertelt Jean Pierre Hollevoet (directeur netbeheer Eandis)

Dankzij een efficiënt onderhoudsprogramma en een snelle opvolging bij defecten, baat Eandis een van de meest uitgebouwde en best onderhouden verlichting infrastructuren in Europa uit. Door in te zetten op duurzame openbare verlichting willen Eandis en de gemeentebesturen samen bijdragen aan de doelstellingen van het klimaatbeleid.

Masterplan houdt rekening met tal van belangrijke punten
In opdracht van de stad gaan wij op een planmatige manier de 8000 armaturen die vandaag nog geen led verlichting zijn vervangen. Samen met het stadsbestuur is er een Masterplan opgemaakt, dat rekening houdt met het type van wegen, veiligheids- verkeers, toerisme en milieubeleid. Dit alles is samengevat in één plan, het architectuurplan” vertelt directeur netbeheer Eandis

Om de vier à vijf jaar zal dit plan waar nodig aangepast worden aan de nieuwe noden van dat moment. Via dit meerjarenplan is vastgelegd welke straten de verlichting zal vervangen worden.

Lichtintensiteit aanpassen dankzij Led armaturen

Een bijkomend voordeel aan de nieuwe led verlichting is de makkelijkere stuurbaarheid van het led licht, tegenover de klassieke lamp die we nu kennen. Zo kan onder andere de lichtintensiteit vanop afstand aangepast worden aan de verkeersomstandigheden, maar ook bij een festiviteit of evenement. Ook bijvoorbeeld s morgens bij het openen van de school zal men het licht harder kunnen doen branden, of bij weinig verkeer het licht dimmen. Kortom een waaier aan mogelijkheden, die het comfort in de straat verhogen.  

Energiezuinige LED verlichting in op het gehele grondgebied van de stad Mechelen

Deze nieuwe milieu- en gebruiksvriendelijke lampen zullen geplaatst worden in volgende straten: Caputsteenstraat (26 armaturen), Paardenkerkhofstraat (30 armaturen), Wijk Donkerlei (Kanonstraat, Arendonckstraat, Donkerlei  – 31 armaturen), wijk rond de Grote Nieuwendijkstraat (47 armaturen), Ridder Dessainlaan (19 armaturen), Nicolaas Van der Vekenstraat en Cypriaan De Rorestraat (31 armaturen), wijk Mechelen Zuid (159 armaturen), Battelsesteenweg (59 armaturen), Zandvoortstraat (17 armaturen), Lotelingstraat (12 armaturen).

Alle bewoners dragen daar ook toe bij, door de melding van defecten op de website (www.eandis.be > Straatlampen) of via het telefoonnummer 0800 6 35 35 dat dag en nacht beschikbaar is.

Heb jij een reactie op dit artikel ? Schrijf hieronder uw mening

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Radio Opsinjoor

 

23 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.