Burgemeester Bart Somers test UPS cargofiets

Elektrische cargo fiets nu ook in Mechelen

0 Shares

UPS levert pakjes met cargo fiets

Het wereldwijd logistiek bedrijf UPS heeft woensdag het gebruik van zijn elektrische cargo fiets in Mechelen voorgesteld. Leuven was de eerste stad in Vlaanderen, waar UPS de cargofiets in gebruik nam. Nu is de tweede grootste stad aan de Dijle aan de beurt. Het gaat hier wel om een testperiode van 6 maanden, die ondersteund wordt door het stadsbestuur.

UPS elektische cargofiets voorgesteld Mechelen

Leveringen in de binnenstad kunnen maar tot 11 uur. Nu met de cargofiets is dit probleem van de baan, en kunnen de klok rond pakjes geleverd worden. Voor de bestuurder is het makkelijker leveren met de fiets, door de vele kleine straatjes in het stadscentrum.

Elektrische fietsen zorgen voor leefbare stad

Elektrische fietsen verminderen vervuiling en files, onze koolstofvoetafdruk en werkingskosten. Bovendien maken fietsen veel minder lawaai. Wij als UPS zien ons als bedrijf als een deel van de oplossing en zullen als partner blijven samenwerken met lokale overheden als stad Mechelen. Het leveren van pakjes wordt nu eenvoudiger, en belangrijk is de impact op het milieu die hiermee verlaagd wordt”, zegt Fernando Falcón (country manager van UPS België en Luxemburg).
De koerier stelde maar al te graag zijn werkmiddel voor aan de aanwezigen. De laadbak van de elektrische fiets kan 12 middelgrote pakketjes herbergen. Tijdens de testperiode zal een bestelwagen van UPS de pakjes aanleveren net buiten het stadscentrum. De koerier zal dan met zijn fiets en goederen van daaruit zijn leveringen en ophalingen kunnen verzorgen.

Deze elektrische fiets is robuust, en is uitgerust met een automatische transmissie en schijfremmen. Dat het enige ervaring vereist om hiermee rond te rijden, kon onze burgemeester aan de lijve ondervinden na enkele meters testrit.

Privé sector en stad Mechelen samen voor duurzaamheid

Het is een heel uniek concept, dat wij graag ondersteunen. Het voordeel voor onze stad is dat er geen vrachtwagen meer in de stad komt, wat het aangenamer maakt en de leefkwaliteit gaat erop vooruit. Ook voor UPS heeft het voordelen, dat is dus een win-win situatie waar ik heel blij om ben“ aldus Bart Somers (burgemeester)

Burgemeester Bart Somers test UPS cargofiets

Volgens onze burgervader helpt de private sector hier mee om onze stad Mechelen meer duurzaam te maken. Het is een evolutie die alsnog verder zal gezet worden. Iedereen voelt aan dat een autoluwe binnenstad leefbaarder en een stad aangenamer maakt. “Langzaam maar zeker beginnen mensen te beseffen wat de voordelen daarvan zijn

Ook de Mechelse handelaars zijn volop aan het nadenken over de logistieke stromen of producten, meer op een duurzame manier te bezorgen. “Langzaam maar zeker gaan we daarmee moeten verdergaan. Het autoluwe karakter van de stad zal niet verminderen, het zal zeker nog verder uitbreiden. Projecten als de cargofiets kunnen daar zeker naar de toekomst toe, toe bijdragen

Een project als de cargo fiets zijn arbeidsintensieve oplossingen, en creëert banen in onze samenleving. 0ok voor bepaalde groepen, als minder-opgeleiden, die minder goed aan een baan geraken. Met projecten als dit krijgen ook zij die het niet zo makkelijk hebben op de arbeidsmarkt, kansen om een job op te bouwen” besluit Bart Somers (Open VLD).

Stad Mechelen ondersteunt mobiliteitsproject

Dat ons stadsbestuur steeds op zoek is naar andere vormen van mobiliteit, dat merken we meer en meer in ons straatbeeld. Kijk maar naar de Ecokoeriers, Bubble Post, de Croquefiets en sinds kort ook de pizzakoeriers die hun leveringen met elektrische fietsen uitvoeren.

Met het project ‘Cyclelogistics Ahead’ dat net is afgelopen heeft de stad geprobeerd om het bezorgen per koeriersfiets of cargo fiets te stimuleren, door initiatieven te ondersteunen.  “We zijn nu blij dat het grootste pakjesbedrijf op wereldniveau nu ook die wissel maakt van auto naar fiets. Ik geloof ook wel dat daar de toekomst zit“ vertelt Marina De Bie (schepen Mobiliteit)

Koerier van UPS elektrische cargofiets

Op dit ogenblik heeft het stadsbestuur ook een nieuw Europees project ‘Novelog’ lopen. Hiermee wil men via data te weten komen wat er aan transport en logistiek onze stad binnen en buiten komt.

Met dit onderzoek willen wij meten of een stad als Mechelen nood heeft aan een ‘consolidatie’ of zullen we maar zeggen een centraal punt waar goederen kunnen geplaatst worden. We doen dit als stad in samenspraak met de bedrijven. We geloven in de kracht van de grote spelers dat wanneer zij in het kader van duurzaamheid geloven, dat wij dit als stad zeker willen ondersteunen” besluit Marina De Bie (Groen).
De Mechelse schepen kijkt alvast hoopvol uit naar de toekomst, en gelooft er ten volle in dat dit duurzamer en groener gaat worden.

Andere gelijkaardige projecten van leveringen te voet of met de fiets, zijn door UPS ook opgestart in andere Europese steden in Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië en Oostenrijk. Voor UPS betreft het sinds 2009 wereldwijd een investering van 750 miljoen dollar. Het bedrijf is en blijft dagelijks op zoek naar alternatieve brandstoffen en voertuigen met geavanceerde technologie.

Hebt u een reactie op dit artikel ? Schrijf het onderaan dit artikel.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Radio Opsinjoor

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.