Sterk team achter foodmarket De Vleeshalle te Mechelen

De Vleeshalle wordt hippe foodmarket te Mechelen

0 Shares

De Vleeshalle wordt nieuwe ontmoetingsplaats

De Vleeshalle blaast de Oude Mechelse Vleeshal nieuw leven in met een hippe foodmarket. Initiatiefnemers Kevin Goos en Veronique Smolders, kochten de Oude Vleeshal van Chris Vanderweyen en willen er begin 2018 een markthal openen. Het sympathieke koppel is niet aan hun proefstuk toe. Zo hebben ze al vier Bierfestivals en vijf Gin Festivals georganiseerd in Mechelen. Maar hun drankencentrale ‘Quali Drinks’ is zonder twijfel al zes jaar hun stokpaardje.

Veronique en Kevin aan de poort van hun food market De Vleeshalle

Het idee is er twee jaar geleden gekomen, toen we onze winkel Quali Drinks gingen vernieuwen. We waren op zoek naar nieuwe ideeën, en na wat brainstormen kwamen we op het idee om af te stappen van het klassieke model van winkelen. We willen naar een beleving in onze winkel met degustaties, en later de mogelijkheid bieden tot wat te eten” zegt Kevin.
Om hun ideeën verder uit te werken zijn deze twee supervriendelijke mensen op reis vertrokken door Europa. Op reis en op zoek naar bestaande concepten in binnen- en buitenland, kwamen ze terecht bij de dagelijkse food markets in dorpen en steden.

Het is daar dat we onze ideeën hebben kunnen verzamelen. Al snel kwamen we tot de conclusie dat ons pand op de Leuvensesteenweg niet geschikt was. Gelukkig kregen we te horen dat de Oude Vleeshal te koop aangeboden werd. Dit is dan ook het ideale pand voor ons unieke concept waar we zelfs tot een totaal beleving kunnen gaan. Dat we er volledig moesten voor gaan hebben we gezien op de eenmalige ‘Mercado’ vorig jaar. Hier waren we direct overtuigd dat de Mechelaar er klaar voor is” vertelt Kevin.

Ongetwijfeld zal deze food market niet enkel voor de Mechelaars een nieuw ontmoetingspunt zijn. Ook voor het toerisme in onze stad, al is het voor een dagje uit of een weekendje weg, er zal een nieuw plekje te ontdekken zijn als toerist.

De Oude Vleeshal als hippe locatie in de binnenstad

Het indrukwekkend gebouw in de Huidevetterstraat werd in 1881 gebouwd als overdekte vleesmarkt ter vervanging van deze op de ijzerenleen. Door de jaren heen heeft de monumentale hal al heel wat diensten bewezen. Na een permanente vleeshal, werd het gebruikt als stempellokaal. Intussen vervult de hal die functie al lang niet meer, en hebben er al heel wat feestjes en events plaatsgevonden. In 2016 vond er nog de ‘Belmodo Closed Sale‘ plaats. De laatste jaren wierpen televisiemakers zich op de Oude Vleeshal om opnames te maken van programma’s als ‘Sorry voor alles!’ (Eén) en het recente ‘Chef in je oor’ (Vier).

De Oude Vleeshal te Mechelen

We willen hier een permanente hippe markthal creëren, en vooral uniek in België. De mensen gaan de keuze krijgen om in De Vleeshalle hun dagelijkse of wekelijkse boodschappen te doen. Als bezoeker zal je ook de mogelijkheid hebben om bij standhouders producten die ze aanbieden, te kunnen nuttigen. Belangrijk is wel dat het shoppen voor 50% moet primeren, en dat het zeker niet de bedoeling is om er op het gelijkvloers enkel restaurant van te maken ” zegt Veronique.

Net als bij de gekende markthallen in de ons omringende landen, zal u als klant ook hier een rustpauze kunnen inlassen voor een hapje en een drankje. Hiervoor zal in het centrale gedeelte van De Vleeshalle een bar voorzien worden.

Wij zijn op zoek naar ‘ambachten’ omdat we kwalitatieve producten willen aanbieden aan onze klanten. Dit kan gaan van een bakker, een beenhouwer, kaashandel, visboer tot chocolatier  …en indien genoeg interesse het liefst lokale handelaars” vertelt de rechterhand van Kevin.

Foodmarket Mechelen heeft heel wat te bieden

De imposante hal biedt niet enkel de mogelijkheid om gelijkvloers handelaars te vestigen. Mensen die de Oude Vleeshal kennen weten dat er ook twee verdiepingen zijn.

Op de eerste en tweede verdieping gaan we de aanwezige lokalen zoveel mogelijk behouden. Deze ruimtes kunnen gehuurd worden als vergaderruimte, voor workshops maar uiteraard ook door handelaars als pop-up stores, een barbier of kapper en dergelijke” verklaart Veronique

Sterk team achter foodmarket De Vleeshalle te Mechelen

Als we alles op een rijtje plaatsen dan zal de benedenverdieping het voedingsgedeelte bevatten, en zal je als klant op de bovenverdiepingen ook heel wat kunnen beleven om er enkele uren rond te kuieren.

De Vleeshalle zal ruime openingsuren hebben, wat perfect past binnen het leven van de moderne stadsmens, zeggen de nieuwe eigenaars. En daar sluit ik me graag aan bij de redenering van de ambitieuze Kevin en Veronique. De markthal zal van maandag tot vrijdag geopend zijn van 9.00 tot 22.00 uur. In het weekend op zaterdag en jawel! ook zondag van 11.00 tot 00.00 uur, betekent dat er in onze stad toch weer wat meer leven in de brouwerij komt. Op dinsdag zal de poort van De Vleeshalle gesloten zijn voor de wettelijke sluitingsdag.

Winkelen wordt een beleving in een uniek interieur

De inrichting van De Vleeshalle zal onder handen genomen worden door AnA-interieur uit Mechelen. Anneke en Ariana zijn twee ambitieuze Mechelaars die hun kennis van interieurarchitectuur al getoond hebben. Anneke (28) is reeds 6 jaar als interieurdesigner aan het werk. Na haar studies als vastgoedmakelaar en  interieur-vormgeving aan Thomas More, ging ze aan de slag als freelancer bij architectenbureaus. Sinds februari van dit jaar koos Anneke resoluut haar eigen weg met AnA-interieur.

Het is een serieuze uitdaging voor ons, het is dan ook een zeer groot pand. Er moet nog heel wat in gebeuren, maar wij houden van uitdagingen. Je voelt dat dit gebouw al een bepaalde uitstraling heeft, en die gaan we extra in de verf zetten” vertelt Anneke Crauwels (Interieur Concepten Bureau AnA)

Tijdens ons gesprek ontdekte ik dat Anneke haar passie ligt bij interieur. Dat heeft ze samen met Ariana al bewezen bij de inrichting van tapasbar SAVA en M-EATERY, beiden Mechelse horecazaken. Het project van De Vleeshalle, een beschermd gebouw, ligt haar dan ook volledig. Anneke vertrouwt me toe dat ze een liefde heeft voor alles wat met eten te maken heeft. Ook de gedrevenheid en de vibe van Kevin en Veronique geeft haar net dat tikkeltje extra stuwkracht om er volledig voor te gaan.

Anneke Crauwels interieur designer De Vleeshalle

Renovatieproject met modulaire bouw elementen

Het gehele renovatieproject zal plaatsvinden in verschillende fases. Daar de opening van de foodmarket voorzien is begin 2018, is er een strakke deadline. “Alles zal vlotjes moeten verlopen, maar we hebben een zeer sterk team achter ons staan. Een groot voordeel is ook dat het oorspronkelijke pand in ere gehouden zal worden. Het zijn enkel de elementen die later toegevoegd zijn, waar we iets mee gaan doen.” zegt Anneke

Elke handelaar krijgt een eigen standplaats, die een modulair gegeven zal krijgen. Hierdoor kan iedere standhouder meewerken aan het design.   Er zal een centraal bargedeelte komen zodat deze makkelijk bereikbaar is vanuit elke hoek van de Vleeshalle. De inrichting moet er echt voor zorgen dat mensen die aan het winkelen zijn tegelijk iets ter plaatse kunnen nuttigen”, vertelt Anneke Crauwels (28)

De twee meisjes van AnA-interieur zijn er fier op dat er buiten De Vleeshalle ook reeds andere projecten te Mechelen op stapel staan. Eén van de toekomstige projecten aan de grens van Mechelen is onder andere een ‘kruidenrestaurant’ in de voormalige ‘brasserie Engelentijne’ te Zemst.

Oude Vleeshal wordt hippe Foodmarket te Mechelen

Professionele marketing als ondersteuning

De vernieuwde Vleeshalle is alvast de ideale locatie voor de standhouders die gaan deelnemen. Op gebied van marketing kunnen de handelaars tellen op een professioneel marketing bureau, dat door Kevin en Veronique wordt ingeschakeld om het geheel te ondersteunen. Voor de standhouders is het de ideale omgeving.

De marketing komt van ons uit zodat onze standhouders daarop kunnen meedraaien. Dit gaat ook hand in hand met de inrichting van het interieur. Naast het inschakelen van een professioneel marketing bureau zal onze interieurarchitecte de standhouders een soort draaiboek geven om de inrichting van hun stand te kiezen. We willen dat alles er als een geheel uitziet maar dat ze hun stekje toch een soort eigenheid kunnen geven”, zegt Veronique.

Groene aspect belangrijk voor unieke concept

Belangrijk bij de opstart van een project als dit, is de samenleving met de buurtbewoners. Voor de omgeving willen ze het in de mate van het mogelijke, zo leefbaar mogelijk houden.

Voor de toeleveringen kiezen we voor een samenwerking met de ECOkoeriers. Zo kunnen we alle toeleveringen van de verschillende standhouders groeperen, om zo ecologisch mogelijk te werken. Dit zal er ook toe bijdragen dat we voor zo weinig mogelijk overlast zorgen bij de buurtbewoners”, vertelt Kevin.

De markthal zal voor voetgangers en vooral fietsers goed bereikbaar zijn. Voor fietsers zal de huidige vestiaire omgebouwd worden tot een overdekte fietsenstalling.

De Vleeshalle op zoek naar manager
Om dit alles mee in goede banen te leiden zijn we nog op zoek naar een manager die nauw met ons zal samenwerken. Iemand ambitieus en zelfstandig en die in ons concept gelooft. Geïnteresseerden mogen zich altijd melden! We zijn ook nog op zoek naar ambitieuze standhouders, dus lokale handelaars mogen ook altijd een seintje geven als ze geïnteresseerd zijn.” besluiten Kevin en Veronique

Kevin en Veronique gaan er prat op dat zij met dit unieke concept van De Vleeshalle, niet alleen een pionier zijn in winkelbeleving, maar ook naar betaalsysteem en werkgelegenheid toe.

Voor het gros van de dagdagelijkse standaardproducten, zal je nog steeds naar de kleine winkelier of supermarkt moeten. Toch is het een mooie aanvulling op de lokale handel in onze stad, en dat kunnen we dankzij Kevin en Veronique alleen maar toejuichen. We hebben als Mechelaars zolang gewacht op een echte ‘markthal’, en die komt er nu eindelijk.

Interesse of vragen? info@devleeshalle.be 

Heb jij een reactie op dit artikel, vermeld het dan onderaan dit bericht of op de facebook pagina

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en Aikon Producties

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.