Affiche Maart Sterilisatiemaand Sociaal Huis Mechelen

Sterilisatie van kat betaalbaar dankzij Sociaal Huis

0 Shares

Sociaal Huis Mechelen lanceert Maart Sterilisatie Maand

Maart Sterilisatie Maand wordt voor het derde jaar op rij gelanceerd Sociaal Huis Mechelen. Met deze campagne wil het Sociaal Huis, middels een financiële tegemoetkoming, mensen met een kleine portemonnee aanmoedigen om hun kat te laten steriliseren of castreren. Deze Mechelse campagne voor dierenwelzijn is nog steeds uniek in Vlaanderen en loopt van 1 tot en met 31 maart 2018.

Koen Anciaux Sociaal Huis steunt Maart Sterilisatiemaand

Om de wildgroei aan zwerfkatten tegen te gaan, heeft de stad Mechelen reeds sinds jaren een zwerfkattenbeleid. “Deze mensen gaan we ondersteunen om op een verantwoorde manier hun geliefde dieren te laten verzorgen. De kostprijs voor een sterilisatie of castratie van katten is voor hen nog steeds te hoog, daarom zal het Sociaal Huis meer dan 80% van de neutralisatie kosten op zich nemen voor Mechelaars met een UiTPAS met kansentarief”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter Sociaal Huis.  

Dierenartsen werken mee aan uniek project in Vlaanderen

Het blijft een grote uitdaging om mensen met beperkte middelen te overtuigen om hun geliefde huisdier te laten steriliseren of castreren. Om deze actie bekend te maken helpen maatschappelijk assistenten, straathoekwerkers, wijkagenten en armoede-organisaties actief mee.
Maar liefst 11 van de 14 Mechelse dierenartsenpraktijken zetten mee hun schouders onder dit mooie project.

Koen Anciaux geeft mee dat deze aanpak lijkt te werken. “In 2016 dienden 9 personen een aanvraag in voor 12 katten in totaal. In 2017 waren dit al 19 personen voor 26 katten. De voorbije twee campagnes werden een succes door onze ondersteuning met 3550 euro”.

Bij het Sociaal Huis hopen ze dit jaar nog meer mensen te kunnen helpen. Dat de campagne broodnodig is, laat zich in de cijfers zien. “Maart is volop kattentijd, de hormonen vliegen in het rond met veel ongewenste zwangerschappen als gevolg. In 2016 werden 149 kittens opgevangen door de Dierenbescherming, in 2017 maar liefst 224”, zegt Sabine Slaets van de Mechelse Dierenbescherming.

Meer welzijn voor mens en dier …

Steriliseren en castreren is nodig om uw kat een gezond leven te schenken. Het klopt niet dat een kattin moet jongen om gezond te zijn of dat castratie slecht is voor uw kater. Uw kat steriliseren of castreren maakt het beestje rustiger en aanhankelijker, waardoor ze minder kans loopt op besmetting met allerlei ziektes. Sterilisatie bij kattinnen verkleint ook aanzienlijk de kans op melkklier- en eierstokkanker, alsook baarmoederontstekingen. Castratie vermindert het zwervers gedrag, de vechtpartijen, het sproei-en plasgedrag, alsook de sterke urinegeur. Bovendien is sterilisatie (en ook registratie) sinds 1 september 2014 wettelijk verplicht bij katten die van eigenaar veranderen.

Wie heeft recht op deze financiële tegemoetkoming ?

Gezinnen met een UiTPAS met kansentarief, gedomicilieerd in Mechelen, kunnen een aanvraagformulier afhalen aan het onthaal van de Dierenbescherming Mechelen. De lijst van deelnemende dierenartsen is aldaar te vinden op de website of aan het onthaal. U dient zelf een afspraak te maken bij een deelnemende Mechelse dierenarts naar keuze. U betaalt 25€ voor een sterilisatie en 10€ voor een castratie bij de dierenarts ter plaatse. Let op, slechts maximum 2 katten per gezin komen in aanmerking, en dit op vertoon van een geldig aanvraagformulier.

Affiche Maart Sterilisatiemaand Sociaal Huis Mechelen

Voor vragen of informatie over de campagne kan u terecht bij de Dierenbescherming Mechelen, tel. 015/205287 of op www.dierenbeschermingmechelen.be/maartsterilisatiemaand (vanaf 8 februari 2018 ook online). De postkaarten van de campagne liggen vanaf 14 februari 2018 in het Sociaal Huis en de lokale dienstencentra, bij de Mechelse armoede-organisaties, dierenartsen en dierenwinkels. Uiteraard kan u voor vragen of informatie over sterilisatie, identificatie- en registratie van katten ook terecht bij je dierenarts.

Auteur tekst Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Foto’s Sociaal Huis Contact opnemen ?

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.