Dierenpark ZOO Planckendael Mechelen

Mechels dierenpark Planckendael in 2018

0 Shares

Overzicht ZOO Planckendael vorig jaar

Hoe gaat het eigenlijk met ons Mechels Dierenpark Planckendael ?. Na de eindejaarsperiode misschien tijd om terug te blikken naar het voorbije jaar. ZOO Planckendael heeft een bewogen 2018 achter de rug. We mochten positief nieuws ontvangen, maar helaas ook minder goede berichtgeving.

Baby neushoorn in Planckendael te Mechelen

Ooievaars houden van Planckendael

Planckendael hielp in de jaren ’90 de bijna verdwenen ooievaars overleven in West-Europa door enkele koppels ooievaars te laten broeden in het park. ZOO Planckendael ringt ieder jaar haar jonge ooievaarskuikens. Drie ringrondes heeft Planckendael nodig om alle kuikens van 2018 te voorzien van hun paspoort. Ooievaars leggen drie tot vijf eieren, die ze 33 dagen warm houden en om beurten bebroeden. Gemiddeld worden er 2 tot 3 jongen groot per nest. Dit jaar zijn het er zelfs 3 à 4 per nest.

Overwinteren doen de ooievaars tussen Spanje en West-Afrika. Sommigen vliegen meer dan 4.000 kilometer met een gemiddelde van 300 kilometer per dag. De ooievaarstrek naar het zuiden heeft niets met hun zoektocht naar warmere oorden te maken. Ze vliegen naar het zuiden omdat daar in de winterperiode meer voedsel te vinden is. Een gevaarlijke tocht, want hoogspanningskabels zijn een grote vijand van ooievaars.

Foto ZOO Planckendael

De oorspronkelijke Planckendael-groep van zes ooievaars breidde uit tot een kolonie van meer dan 128 ooievaars in 2017. Samen met de Vlaamse Gemeenschap, het Zwin en Natuurpunt startte Planckendael in 1999 het project ‘Ooievaars zonder grenzen’. De laatste jaren brak Planckendael record na record met 86 jongen in 54 nesten in 2014 en 96 jongen in 2015. In 2016 telden we 57 nesten, een recordaantal, maar door het kille en natte voorjaar eindigde de teller op slechts 62 kuikens. 2017 was met 64 nesten een superjaar!

Foto Zoo Planckendael

Giraffen gedijen goed in Planckendael

Een geboorte in een dierentuin is altijd heuglijk nieuws. In 2018 mocht de dierentuin ook een giraffe baby aankondigen. Giraffe Barbie, een ervaren moeder, weet hoe ze haar baby moet koesteren. Op zondag 10 juni 2018 zag, na een vlotte bevalling, Twiga, het levenslicht.

Foto ZOO Planckendael

Een giraffe geboorte is wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan. Drooglikken gebeurde door de mama en na 13 minuten wankelde het diertje al op zijn lange benen. Twiga is de naam van een van de actieplannen van de Giraffe Conservation Foundation in Afrika. Met operatie Twiga redden ze daar giraffen en hun leefomgeving. Het jonge girafje voelde zich al snel thuis op de savanne samen met zes familieleden (Barbie, Diamant, Rafiki, Saba, Megara en kweekman Saleye), de addax antilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders.

Succesvol en treurig jaar voor olifanten

Kai-Mook, de beroemdste olifant van het land, beviel in de nacht van vrijdag op zaterdag 13 januari 2018 in de zandstal van Planckendael te midden van de olifantenfamilie. Kai-Mook was 630 dagen zwanger. De papa van baby Tun-Kai is stier Chang die inmiddels verblijft in een dierentuin in Kopenhagen. Een eerste zwangerschap is vaak korter dan de gebruikelijke 22 maanden.

Foto ZOO Planckendael

Babyolifantje Tarzen geboren op 11 april 2018 stierf na het overlijden van zijn mama Phyo Phyo, na een korte levensperiode van 11 weken. Het team van verzorgers dat voortdurend 24 op 24 Tarzen met de papfles gevoed heeft, mocht niet baten. Het olifantje zakte na een intense periode van zorg plots door zijn pootjes en kwam niet meer recht.

Een dergelijke opeenvolging van overlijdens bij de olifanten heeft zich in de geschiedenis van Planckendael nog nooit voorgedaan. De olifantenkudde heeft zoals het hoort afscheid kunnen nemen van Tarzen. en vertoeft gewoon buiten.

Foto ZOO Planckendael

De Aziatische olifant Phyo Phyo, mama van Kai-Mook, overleed op 36 jarige leeftijd aan nierfalen. De laatste dagen had ze erg veel pijn. Daarop namen de verzorgers samen met de dierenarts de hartverscheurende keuze om haar te laten gaan. De aaneenschakeling van dramatische gebeurtenissen heeft toen zowel verzorgers als publiek aangegrepen.

Foto ZOO Planckendael

De jonge olifant Qiyo is op 28 mei overleden aan het dodelijke Herpes-virus. Omdat Qiyo haar dood niet voor niets mag geweest zijn, is men internationaal op zoek naar een vaccin tegen olifanten herpes. In deze strijd heeft men met Qiyo als ambassadeur heeft men een mooie foto van Qiyo en een sleutelhanger ontwikkeld. Zo blijft de herinnering aan Qiyo levend en hoopt men met deze dit levensbelangrijke onderzoek te kunnen verderzetten. Je kunt ook een bijdrage storten op het rekeningnummer dat speciaal voor dit onderzoek in het leven is geroepen: BE66 7350 1419 6643.

Dieren en verzorgers trotseren hete zomer

2018 leverde ons een warme en soms hete zomer op. Voor de verzorgers van Planckendael alle hens aan dek om de dieren koel te houden. De meest gebruikte methode is water, maar de verzorgers zochten andere koelers om de tropische temperaturen draaglijker te maken voor de dieren. Een ijsje, zorgt altijd voor verfrissing. In dat ijsje verstopten de verzorgers allerlei lekkers. Dat zorgt voor verfrissing en hield de dieren bezig.

De Humboldt Pinguïns zijn temperaturen tot 35°C gewoon in de natuur. Ze kunnen hun eigen temperatuur dan ook perfect regelen door hun vleugels te spreiden, te hijgen of te blozen. Pinguïns zweten niet en moeten hun lichaamswarmte dus op een andere manier kwijt. Dat kan via hun adem, door te hijgen. Of via lichaamsdelen die minder goed geïsoleerd zijn, zoals de huid rond hun neus. Bloed dat naar daar gaat, kan gemakkelijker afkoelen. Op heel warme dagen zette Planckendael een sproeier in hun verblijf en kregen ze ook een ijsje als toemaatje.

Leeuwin Rani ontsnapt en overleeft het niet

Leeuwin Rani, geboren in 2016, ontsnapte op 21 juni 2018 uit haar verblijf. In de namiddag besliste men op Rani op 2.5 jarige leeftijd neer te schieten. Rani was het zusje van Raman en Ravi, die samen op 25 januari geboren werden.

Foto Mechelen op zijn Best

Door een toeval ontsnapte ze uit haar verblijf, en begaf zich vrij in het dierenpark. Op een bepaald ogenblik stond ze 10 meter van enkele bezoekers. In overleg, en na 3 uur beraad, is dan beslist om de jonge leeuwin voor de veiligheid geneutraliseerd.

Dit lokte bij het publiek heel wat boze reacties los op sociale media en bij Planckendael. De dierenverzorgers hadden dit nog nooit meegemaakt, en waren er het hart van in. Of het een juiste beslissing was, dat zal altijd een vraagteken blijven.

ZOO Planckendael sluit 2018 af met positief nieuws.

Zaterdag 17 november kwam het nieuws dat jonge mama Luisa, een zebra ter wereld gezet had. Dit was een mooi resultaat voor het kweekprogramma van van deze bedreigde grévy zebra’s. De twee jonge merries Luisa (7) en Nele (7) kregen in 2017 gezelschap van jonge hengst André (6) afkomstig uit Salzburg. Planckendael start zo een nieuwe bloedlijn op in het stamboek. Ook zebra Nele heeft voor het eerst een bolle buik. Het veulentje is een hengst en noemt Tamu, wat lief betekent. Vanwege het winterweer verblijven zijn moeder en jong nu nog meestal in de warme stal. Als de zon schijnt en het niet vriest mogen ze voor enkele uren buiten. In totaal wonen er in ZOO Planckendael nu zes grévy zebra’s op de Afrikaanse savanne naast de giraffen.

In december kwam dan tot slot het heuglijke nieuws dat Koala Alinga een klein koalaatje in de buidel droeg. Dit was voor de dierentuin en de vele bezoekers een mooi kerstverhaal. Het kleintje liet al regelmatig een snoet, pootje of oortje zien.

Meer info op de website van ZOO Planckendael

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s ZOO Planckendael

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.