Huisdieren op zoek naar Plusbaasjes

135 Shares

55-plussers als ‘plusbaasjes’ voor huisdieren in Mechelen

Met het project ‘Aallez’ gaan de Stad Mechelen en vzw Animal Assisted Projects zich inzetten voor de dieren met de hulp van 55-plussers als Plusbaasjes. Hiermee wil de stad inzetten op dierenwelzijn én sociaal contact.

Stad Mechelen en vzw Animal Assisted Projects gaan op zoek naar 55-Plusbaasjes
Foto Maité Thijssen – AAP VZW

Huisdieren zijn niet meer weg te denken in onze samenleving. Ze geven ons veel plezier en vooral vriendschap. En toch krijgen ze in o.a een werkende gezinssituatie niet altijd de aandacht die ze verdienen. Vooral bij werkende baasjes vertoeven huisdieren dikwijls uren alleen. Dikwijls vinden ze ook niet de tijd of aandacht om bijvoorbeeld te spelen of de nodige wandeling te maken met hun viervoeters.

Daarom is AAP vzw gestart met een project waarbij zij bemiddelen  tussen huisdiereigenaren en zogenoemde ‘plusbaasjes’. Het gaat hier vaak om 55-plussers die overdag graag voor dieren zorgen. Op die manier kan een hond genieten van een fijne wandeling, krijgt de kat een leuk onverwacht bezoekje en is ook het baasje gerust.

Een perfecte match

Schepen van Senioren geeft het belang van het project aan: “Het staat onomwonden vast dat omgaan met dieren goed is voor de gezondheid: het werkt stressverlagend en heeft een positief effect op de bloeddruk. Huisdieren zijn ook belangrijk voor sociaal contact, want dierenliefhebbers gaan makkelijk met elkaar in gesprek. Steeds vaker horen we echter dat mensen op iets latere leeftijd zelf afzien van het houden van een huisdier. Ze hebben immers schrik van het extra werk. Dankzij dit project genieten plusbaasjes enkel van de voordelen van het dier en worden ze niet geconfronteerd met het extra werk dat een huisdier met zich meebrengt. Een duidelijke win-winsituatie” vertelt Alexander Vandersmissen.

vzw Animal Assisted Projects speelt dus een belangrijke rol in het zorgen voor de perfecte match tussen huisdier en plusbaasje: “Naast het in contact brengen van 55-plussers met huisdiereigenaren, zorgt de vzw er ook voor dat administratief alles in orde is: een modelcontract en de juiste verzekeringen voor de plusbaasjes en de dieren wordt allemaal door AAP vzw geregeld”, besluit Vandersmissen.

Huisdieren verdienen meer aandacht

Naast de voordelen voor de plusbaasjes en de eigenaars, hoeft het natuurlijk geen twijfel dat ook de dieren genieten van de samenwerking. “Natuurlijk is er voor dieren niets fijners dan nóg meer mensen die hen aandacht geven. Voor honden, katten of andere dieren die alleen thuis zijn tijdens de werkdag is het heerlijk als zij in de loop van de dag een bezoekje krijgen of een wandeling kunnen maken.  Iedere 55-plusser met een hart voor dieren kan zich dankzij dit project inzetten voor dierenwelzijn en plusbaasje worden” voegt Koen Anciaux er als schepen van Dierenwelzijn aan toe.

Foto Nancy Verschueren

Aallez’ wordt dit najaar uitgerold in Mechelen. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf dan aanmelden. Door middel van een communicatiecampagne zal de doelgroep aangemoedigd worden om deel te nemen aan dit win-win concept”. Dit project, wat al langer loopt in Nederland maar ook in Antwerpen, kost de stad eenmalig 3.000 euro.

Tekst Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Foto Maité Thijssen – AAP VZW

135 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.