Prachtig baby giraffe geboren in Planckendael

Giraffe baby’tje brengt nieuw leven in ZOO Planckendael

0 Shares

Baby giraffe is stevig kereltje met sierlijke wimpers

Het voorbije weekend mocht onze Mechelse ZOO Planckendael, een prachtig giraf baby verwelkomen. Na enkele tegenslagen bij de geliefde olifanten mocht Planckendael eindelijk terug goed nieuws brengen. Giraf Barbie beviel afgelopen zondag om 00.10 uur van haar jong: “een wolk van een baby” zeggen de verzorgers.. Moeder Barbie is zeer ervaren en koestert haar kleine jong in de warme stal. Als het weer het toelaat kan je als bezoekers de kleine buiten zien rondlopen, zoniet zal je zeker een glimp opvangen in het binnenverblijf.

Giraffe baby geboren in ZOO Planckendael te Mechelen

Grote baby giraffe na vlotte bevalling van mama Barbie
Het was alleszins een vlotte bevalling bevestigen ze bij Planckendael. Eerst bungelde één, daarna twee voorpootjes naar buiten en daarop volgde het kopje. De eigenlijke geboorte duurde vrij kort. Een giraffe geboorte is wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan.

Drooglikken gebeurde door de mama en na 13 minuten wankelde het diertje al op zijn lange benen. Het past mooi met zijn kopje onder mama’s buik en drinkt lekker warme melk. Het kleine girafje meet bijna 2 meter, wat bijzonder groot is voor een babygiraf. Zijn vacht telt veel kleine vlekjes en zijn poten kleuren donkerder beige dan die van zijn familieleden. Het is een stevig kereltje met sierlijke wimpers als kers op de taart.

Baby girafje draagt een naam met een T

We kozen voor de naam Twiga”, wat giraf betekent in het Swahili. Het is de naam van een van de actieplannen van de Giraffe Conservation Foundation in Afrika. Met operatie Twiga redden ze daar giraffen en hun leefomgeving.

Prachtig baby giraffe geboren in Planckendael

 

Kleine Twiga stelt het zeer goed en ook Barbie is zoals verwacht een voorbeeldige mama. Het is dan ook al haar zesde baby. Het baby giraffe huppelt intussen zelfs al op de Savanne.” vertelt een enthousiaste verzorger Jolien.

Giraf Barbie heeft haar zesde baby na een draagtijd van ongeveer vijftien maanden ter wereld brengt. Mannetjes worden tot vijfenhalve meter lang, vrouwtjes tot vierenhalve meter. Ze zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar zeven nekwervels, net als de mens. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: wel 45 cm lang. Dit jonge girafje voelt zich al snel thuis op de savanne samen met zes familieleden (Barbie, Diamant, Rafiki, Saba, Megara en kweekman Saleye). De Savanne delen de giraffen met de addaxantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders.

Planckendael neemt deel aan Europees kweekprogramma

ZOO Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma voor deze bedreigde dieren. Ze steunt ook de giraffen in de natuur, onder meer via het Giraffe Conservation Foundation. Ze steunt een project in het Garamba National Park in Congo. Ze helpen de bedreigde kordofan giraffen door hun trek in beeld te brengen. Met satelliet halsbanden monitoren rangers deze sierlijke dieren. Kennis is kostbaar voor hun bescherming.

Wil je mee helpen aan dit project, dat kan bij de giraffen lodge in Planckendael.

Tekst Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact / Foto’s ZOO Planckendael

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.