Expeditie Bonobo, mensapen in nieuw verblijf ZOO Planckendael

Expeditie Bonobo, een mensapen paradijs

65 Shares

ZOO Planckendael opent nieuw Bonobo binnenverblijf

De Bonobo’s mochten vrijdag hun nieuwe binnenverblijf ontdekken in ZOO Planckendael. Hun nieuwe stek ‘Expeditie Bonobo’ is een waar vakantieparadijs voor deze bedreigde diersoort. Al meer dan dertig jaar heeft het dierenpark in deelgemeente Muizen bij Mechelen, de bonobo-autoriteit in de wetenschappelijke wereld. Sinds vrijdag mogen ze er terecht fier op zijn dat ze nu het grootste bonobo verblijf ter wereld kunnen aanbieden.

Expeditie Bonobo is het nieuwe verblijf van de mensapen in ZOO Planckendael
Foto Jonas Verhulst ( ZOO Planckendael)

Met een vijf keer grotere stek dan voorheen, hebben de mensapen, ingedeeld in 7 kamers, een pak meer ruimte. Gezien de zomervakantie konden heel wat bezoekers de uitgebreide speelruimte, samen met de Bonobo’s ontdekken. Zoeken ze elkaar op of willen ze me-time in de speciale privé-gedeeltes, ze beschikken over een diversiteit aanmogelijkheden. Turen aan het raam met zicht op de nog tijdelijk niet toegankelijke buitentuin, spelen en klimmen, ruzie maken, … het was een plezier om ze bezig te zien.

De bonobo’s gewennen op dit moment al een week aan hun verblijf, en dat gaat heel goed” vertelt een tevreden Matthias Papies als curator ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen) “De bouw van dit gebouw heeft ongeveer anderhalf jaar geduurd, en in die tijd hebben wij ze achter de schermen in Planckendael gehuisvest. Stelselmatig hebben we ze aan vier van hun nieuwe verblijven laten wennen” (veel meer interview op de video)

Aapjes kijken in nieuw verblij Expeditie Bonobo
Foto Jonas Verhulst (ZOO Planckendael)

Bonobo mensapen bedreigde diersoort

15.000 tot 50.000 bonobo’s leven in het wild ten zuiden van de Congostroom. Helaas behoren deze prachtige mensapen tot een bedreigde diersoort. Centraal staat ‘de mens’ die door jacht, stroperij en versnippering van hun leefgebied de grootste boosdoener is. Ook het uitbreken van ziektes bedreigd de apensoort. Gelukkig zijn er heel wat wetenschappers, waaronder uit Planckendael, die zich iedere dag met veel passie actief inzetten in Afrika. Ze bestuderen hun gedrag en leefgewoonten, nemen urine- mest en haarstalen die voor DNA-onderzoek dienen.

Expeditie Bonobo, mensapen in nieuw verblijf ZOO Planckendael
Bonobo mensapen in het nieuwe verblijf in ZOO Planckendael
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Op Afrikaans avontuur in het Iyema kamp

Als bezoeker beleef je net als de Bonobo’s leerrijke momenten in het Iyema kamp, dat is gebaseerd op het echte kamp in de Congolese jungle. Linda Van Elsacker is zoölogisch directeur van zowel ZOO Antwerpen als ZOO Planckendael en vertelt me graag over dit project 

ZOO Planckendael is voor de soort wat Jane Goodall is voor chimpansees” en gaat verder “25 jaar geleden hebben we het kamp opgestart waar een aantal van onze biologen op zoek zijn gegaan naar bonobo’s in Congo. Het kamp Iiyama kan je hier zien met o.a de keuken met voedselvoorraden, de douche oftewel gieter, zonnepanelen om elektriciteit op te wekken, hangmatten, lantaarns, veel kisten, tonnen en jerrycans: ze ademen het kampleven uit. Dan weer dieper het woud in, om uit te komen in het dorp waar het verzamelde onderzoeksmateriaal verder bestudeerd wordt. Zo wordt uiteindelijk heel het verhaal opgebouwd ”. (veel meer interview op de video)

Op bezoek in Expeditie Bonobo in Plancekndaels Congo
Foto Jonas Verhulst (ZOO Planckendael)

Europees coördinator kweekprogramma bonobo’s

Nergens ter wereld wordt zoveel onderzoek verricht naar bonobo’s als in Planckendael . ZOO Planckendael is internationale stamboekhouder van deze mensapen, en is tevens Europees coördinator van het kweekprogramma, waarmee ze in de hele wereld bepaalt welke bonobo er met welke bonobo jongen mag krijgen. In de jaren negentig werd bonobo Riddle geboren, sindsdien hebben al vijftien mensaap baby’s het levenslicht gezien. Zouden de ooievaars er iets mee te maken hebben ?

Expeditie Bonobi in ZOO Planckendael. Luister naar de interviews en kom meer te weten over deze mensapen
Video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Expeditie Bonobo’ is iedere dag te bezoeken en situeert zich in het gedeelte ‘Afrika’ vlakbij de speeltuin en cafetaria. Via een hellend vlak kan iedereen, ook rolstoelgebruikers, de bonobo’s met een bezoek vereren. Maak er een leuk dagje uit van en, doe ze de groeten van mij !

Meer info op de website van ZOO Planckendael

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

65 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.