Pasgeboren zebra veulen Uzuri ZOO Planckendael Mechelen

Dag zebra Uzuri, welkom in Mechelen

117 Shares

ZOO Planckendael viert geboorte zebra Uzuri

De zebra’s in ons Mechels dierenpark Planckendael verwelkomen Uzuri. Het pasgeboren zebra meisje is de eerste dochter van Nele en André. Uzuri betekent schoonheid in het Swahili en klinkt helemaal anders dan de Vlaams klinkende voornamen van mama en papa. De kleine zebra zegt men bij Planckendael is nu al te bewonderen op de savanne in ZOO Planckendael.

Pasgeboren zebra veulen Uzuri in ZOO Planckendael bij Muizen (Mechelen)
Foto Jonas Verhulst

Zebra Nele liet ons wat wachten op haar eerste jong, ze is over tijd gegaan. Maar dan was het eindelijk zover. Het zebraatje staat al hoog en droog. De poten van het kleintje zijn bijna even lang als die van de mama.” vertelt een super tevreden verzorger Jolien

Mama Nele zorgt alvast heel goed voor haar kleintje en ze houdt haar dicht bij zich en beschermt haar tegen de enthousiaste aandacht van het jonge hengstje Tamu. “Onze boreling staat heel hoog op haar poten en ze heeft een opvallend driehoekje op haar borst. Zebra’s Luisa en haar zoon Tamu herken je aan een bolletje op hun borstkas. Breng hen zeker een bezoekje in continent Afrika” besluit Jolien. 

Kweekprogramma voor grévy zebra’s

Planckendael staat gekend voor zijn diverse kweekprogramma’s. Ook voor de bedreigde grévy zebra’s betekent de geboorte van deze kleine gestreepte spruit een nieuwe boost voor het kweekprogramma.

Zebra mama Nele en veulen Uzuri
Foto Jonas Verhulst

Papa André heeft in 2018 als jonge kweekhengst kunnen kennismaken met merries Luisa en Nele, waarmee men in het dierenpark de koe bij de horens gevat heeft en in het stamboek een nieuwe bloedlijn heeft opgestart.

Dit had al snel resultaat, want op 17 november 2018 baarde mama Luisa haar winter veulentje Tamu, wat lief betekent. En er hing nog meer vreugde in de lucht, want ook bij Nele kon men kort daarna een dikke buik bespeuren. Zou het wat te maken hebben met de ooievaars die het goed doen in Muizen ?

Zebra’s hebben een uniek streepjespatroon

Velen onder ons stellen zich de vraag of een zebra nu zwart met witte strepen is of wit met zwarte strepen. Wel bij het dierenpark weten ze het ook niet, feit is wel dat iedere zebra een uniek streepjespatroon heeft. Maar vanwaar de strepen komen daar maken ze zich bij Planckendael vandaag geen zorgen om, de blijdschap gaat nu naar hun ‘schatje’.

Pasgeboren zebra veulen Uzuri ZOO Planckendael Mechelen
Pasgeboren zebra veulen Uzuri in ZOO Planckendael
Foto Jonas Verhulst

De nieuwe aanwinst van zebra Urzi komt uiteraard goed gelegen voor wie in de zomervakantie een dagje uit naar de dierentuin op de agenda heeft staan. Meer info op www.planckendael.be

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Jonas Verhulst

117 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.